Как може да се гласува в епидемия, включително и хората под карантина

Урна с бюлетини за парламентарните избори. Снимка: от тв екрана

Тъй като като разговорите по гласуването на карантинираните продължават и ЦИК ще настоява за промени в Изборния кодекс, за да се реши този въпрос, ще си позволя да предложа едно възможно решение. Епидемията не е пречка за избори, както показа например опитът в САЩ, страна засегната повече от вируса, отколкото България, макар и с по-малка смъртност на жител.

В случая под карантинирани разбирам само тези лица, които са поставени под карантина с административен акт. Щом няма такъв акт, значи няма карантиниран човек. Значи няма човек – няма проблем, както е казал един важен човек.

Другите, които са самоизолирани ще трябва да направят своя избор дали да гласуват или не тъй като нямат ограничения, които не зависят от самите тях.

Тази категория може да гласува в края на дена с времеви коридор от 1 или 2 часа

 

в предварително определени изборни секции

 

Независимо коя е секцията им по избирателен списък. Те могат да гласуват с подписване на декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Както гласуват в чужбина и както могат хората с увреждания да гласуват не в своята секци. После ГРАО ще провери тези декларации и ще накаже хората, които са гласували на две места. Такава процедура съществува и сега, поне на книга.

Дане забравяме, че и сега между нас се движат хора, които са носители на вируса, но не го знаят или го знаят, но не им пука за другите. Така че евентуалната „ваканция“ за карантинираните от 3-4 часа няма да е много голяма опасност.

Такава организация на гласуването ще позволи да се концентрират усилия за подбор и оборудване на тези Секционни избирателни комисии (СИК) със засилена защита (маски, каски, шлемове, облекла, ръкавици и др), а самите карантинирани да се контролират по-внимателно в конкретнте обособени секции. Самите членове на тези СИК може да са ваксинирани или преболедували. Може да се мисли и за по-високо заплащане на премия „риск“.

Тъй като карантинираните не са равномерно разпределени по места и има концентрация в областните градове, то здравните, общинските и изборните власти още отсега трябва да направят разстановка по възможните добър и лош сценарий, като определят тези секции и ги разположат в подходящи локации (физкултурни салони, големи зали, фоайета и др. подходящи).

В големите населени места тези секции може да са повече, но в по-малките и една може да е достатъчна. Те трябва да са предварително оповестени като локации, за да могат карантинираните да си организират транспорта. Проблемът е, че карантината е като движещ се валяк влизаш-излизаш. Това налага да се направи предварителна матрица. Така всеки даже и да научи, че е в карантира предния ден или в дена на избора, ще знае предварително какво да прави и къде да отиде.

Разбира се, че това налага някои неудобства за тези хора, но те не могат да бъдат избягнати. например да си носят химикалки и да гласуват с ръкавици, за да не се замърси бюлетината. Броенето също да е с ръкавици. Но това е в интерес както на правата за гласуване, така и на общественото здраве.

Приятно мислене, уважаеми изборни и други администратори.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.