Как Туитър оправдава изтриването на Тръмп от мрежата си – пълен текст. За и против

Заглавие и илюстрация в „Бизнес Инсайдър“ за акциите на компанията „Туитър“.

Закриването за постоянно на акаунта на президента Тръмп в социалната мрежа Туитър предизвика разгорещени дискусии за свобода на словото. Мнозина не харесващи Търмп посрещнаха със силно одобрение мярката, негови симпатизанти се възмутиха, а случаят стана повод да се заговори за пореден път за свободата на словото в социалните мрежи и за т. нар. цифрова олигархия – Фейсбук, Туитър, Гугъл, Ютуб.

Мнения критични към Туитър изказаха и някои европейски лидери (виж тук), а в социалните мрежи не спират да се карат за казуса.

След съобщението за санкцията срещу Тръмп, акциите на Туитър паднаха в следващите дни с около 12% от 53 на 47 долара за акция, което се равнява на загуба от над 5 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията. По аналогия паднаха и акциите на Фейсбук с около 7%, където също бяха наложени временни ограничения на профила на Тръмп.

Аргументите против тази мярка на Туитър са, че те нарушават свободата на словото с политически интерпретации на думите на Тръмп, също така, че се прави избирателно, доколкото множество ислямисти и джихадисти нашироко използват мрежата и проповядват омраза, но не ги подлагат на такива санкции. Друг аргумент е, че частните компании в действителност могат да вземат каквито искат решения, дори и да не са частен вестник, който си избира автори и редактира съдържание, а социална платформа. Но това не означава, че потребителите нямат право да нарекат това цензура.

Аргументите в подкрепа на Туитър са, че Тръмп системно нарушава правилата за ползване на мрежата и призовава към насилие, че не може да продължава да твърди, че изборите са нечестни и т. н.

По-долу публикуваме пълното обяснение на социалната мрежа Туитър, чието ръководство е взело решение за закриване на акаунта два дни след атаката на Капитолия във Вашингтон, по повод два туита на Тръмп на 8 януари. Те са цитирани по-долу. Стопаните на Туитър правят извод, че е „много вероятно” двата туита да подтикнат към възпроизвеждане на събитията от 6 януари и ги смятат за нарушение на правилата и подстрекаване към насилие.

Постоянно отстраняване на @realDonaldTrump
By Twitter Inc.

Петък, 8 януари 2021

След внимателен преглед на скорошните туитове от акаунта @realDonaldTrump и контекста около тях – по-конкретно как се получават и тълкуват във и извън Twitter – ние спряхме окончателно акаунта поради риска от по-нататъшно подбуждане към насилие. В контекста на ужасяващите събития през тази седмица, ясно посочихме в сряда, че допълнителни нарушения на правилата на Twitter потенциално биха могли да доведат до този начин на действие. Нашата рамка за обществен интерес съществува, за да даде възможност на обществеността да чува пряко официални лица на изборна длъжност и световни лидери. Изграден е на принципа, че хората имат право да владеят акаунта си на открито пред всички. Обаче ясно изразихме в минали години, че тези акаунти не са изцяло над нашите правила и не могат да използват Twitter, за да подбуждат към насилие, наред с другите неща. Ще продължим да бъдем прозрачни относно нашите политики и тяхното прилагане.

По-долу е изчерпателен анализ на нашия подход за прилагане на политиките в този случай.

Общ преглед

На 8 януари 2021 г. президентът Доналд Дж. Тръмп туитва: „75 000 000 велики американски патриоти, които гласуваха за мен, за АМЕРИКА ПЪРВО и ДА НАПРАВИМА АМЕРИКА ВЕЛИКА ОТНОВО, ще имат ГИГАНТСКИ ГЛАС дълго в бъдещето. Те няма да бъдат незачитани или третирани несправедливо по никакъв начин и под никаква форма!!! ”
Малко след това президентът туитва: „За всички, които поискаха, няма да отида на инагурацията на 20 януари.“
Поради продължаващото напрежение в Съединените щати и засилването на всеобщия разговор по отношение на хората, които яростно щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 г., тези два туита трябва да се четат в контекста на по-широките събития в страната и начини, по които изявленията на президента могат да мобилизират различни аудитории, включително да подбуждат към насилие, както и в контекста на модела на поведение от този акаунт през последните седмици.
След като оценихме езика в тези туитове спрямо нашата политика за възхваляване на насилието, установихме, че тези туитове нарушават политиката за възхваляване на насилието и потребителят @realDonaldTrump трябва незабавно да бъде спрян от услугата за постоянно.

Преценка

Оценихме двата туита, споменати по-горе в нашата политика за възхваляване на насилието, която има за цел да предотврати възхваляването на насилието, което може да вдъхнови други да възпроизвеждат насилствени действия. И твърдо решихме, че е много вероятно двата туита да насърчават и вдъхновяват хората да възпроизведат извършените престъпни действия в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

Това определяне се основава на редица фактори, включително:

– Изявлението на президента Тръмп, че няма да присъства на инаугурацията, се възприема от редица негови поддръжници като допълнително потвърждение, че изборите не са легитимни и се смята като отказ от предишното му твърдение, направено чрез два туита от неговия заместник- началник на кабинета Дан Скавино, че на 20 януари ще има „подреден преход“.

– Вторият туит може също да послужи като насърчение за онези, които потенциално обмислят насилствени действия, че инагурацията ще бъде „сигурна” цел, тъй като той няма да присъства.

– Използването на думите „Американски патриоти“ за описване на някои от неговите поддръжници, също се тълкува като подкрепа на онези, които извършват насилствени действия в Капитолия на САЩ.

– Споменаването на неговите поддръжници, че ще имат „ГИГАНТСКИ ГЛАС дълго в бъдещето“ и, че „Те няма да бъдат незачитани или третирани несправедливо по никакъв начин или под никаква форма!!!“ се тълкува като допълнителна индикация, че президентът Тръмп не планира да улесни „организиран преход“ и вместо това планира да продължи да подкрепя, овластява и защитава онези, които вярват, че той е спечелил изборите.

– Плановете за бъдещи въоръжени протести вече започнаха да се разпространяват във и извън Twitter, включително предложена вторична атака срещу Капитолия и сградите в столицата на 17 януари 2021 г.

И така, нашето определение е, че двата туита по-горе вероятно ще вдъхновят другите да възпроизведат насилствените действия, извършени на 6 януари 2021 г., и че има множество показатели, че те са получени и се разбират като насърчение да направят така.

 

От blog.twitter.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.