Веселин Бешевлиев: Със смартфона сменяйте ушите и използвайте слушалки със или без жица

При 5G мрежата рискуваме да живеем в гора от антени

Веселин Бешевлиев. Снимка: e-vestnik

Виж още по темата за подслушване и следене – „Веселин Бешевлиев: С 5G стават възможни всякакви посегателства. Всеки със смартфон е чипиран

 

 

 

 

Веселин Бешевлиев е специалист по електроника, по която е запален от дете. Във втори клас е направил първия си радиоприемник, в пети клас първия любителски радиопредавател и е най-малкият радиолюбител. Учил е в техникума радио-телевизия „В. С. Попов”, ВМЕИ „Ленин” (сега Технически университет). Днес се занимава с частен бизнес, има магазин за електроника и сервизи в България и в други страни в Източна Европа, които обслужват гаранционно техника от вериги немски магазини, и някои известни марки цифрови фотоапарати. Бешевлиев се занимава и с изобретения и индивидуални поръчки на електронни устройства за дома и с фирмено приложение като сензорно задействане на различни системи, дистанционно отключване и заключване без допир с ръка, аларми против химическо замърсяване, мухъл и др.

– Не е ли вредна за здравето 5G мрежата? В Швейцария искаха да правят референдум, в много страни има възражения.

– При 5G дължината на вълната е по къса, честотата е по-висока и вълните затихват на по-малко разстояние. Това изисква клетки на по-малко разстояние, с повече гъстота. При 5G мрежата рискуваме да живеем в гора от антени, в среда с много повече точки на излъчване.

– А вреди ли повече от по-дългите вълни на предишните поколения мрежи?

– Колкото е по-ниска честотата, това означава по-голяма дължината на вълната, връзката между мобилното устройство и клетката може да се осъществи на по-голямо разстояние. Обаче може да бъде предадено много по-малко количество информация. Така беше при по-старите мрежи. Поради факта, че не са нагъсто джиесем клетките, беше по-безопасно за хора и животни, инсекти, живата природа. Но ефектите върху организмите са недостатъчно изследвани. Имало е милиони години еволюция, но такива устройства и мрежа от излъчватели има от около 30 години.

– Всъщност някои хора изтъкват заплаха от 5G мрежите не толкова за хората, а за пчелите, които намаляват по необясними причини. А пчелите са важен фактор в природата за живота на множество видове растения, с някои от които хората се изхранват, изхранват се и животните, може да се наруши целият екологичин баланс. Опасно ли е за тях?

– Малко лаборатории по света имат техническа възможност и научен капацитет да изследват странични ефекти от подобно излъчване. Повечето такива лаборатории са финансирани или са свързани с компании, които произвеждат мобилни устройства и е малко вероятно да дадат негативен доклад за странични ефекти.

– А смартфоните доколко вредят на потребителя?

– Без значение дали със смартфон или с обикновен джиесем, когато има радиоизлъчване, има и радиоактивност (радиация). Колкото по-голяма е мощността на излъчване, толкова по-голяма е радиоактивността.

– Е, чак пък толкова радиоактиивност?

– Съпътстващо физическо явление при радиоизлъчването.

– Е нали е незначителна, всичко е в допустими норми?

– Незначителна, ама като си я завреш в ухото с часове на ден… Някои хора говорят непрекъснато. И при по-голямата мощност на предавателя радиацията е по-висока, плюс че има отделно и микровълни, който са съпътстващо излъчване. Всеки един предавател излъчва висши и низши хармоници, това означава паразитни сигнали на различни честоти. Те могат да съдържат в себе си и микровълни. Микровълните с определена дължина загряват водната молекула, каквито има в човешкото тяло. Все едно си слагаме главата в микровърнова печка с по-малка мощност – започва ненужно затопляне на клетките.
Изрично искам да направя една забележка, заради всички колеги специалисти по електроника, физика или хора, които разбират от тези науки – обяснявам на популярен език, както ме помолихте. Целта е човек да придобие обща представа за нещата, а не да бъде залят с термини и числа.

– Разбира се, ние не сме научно издание. Но нали има изчисления, тези устройства са приети като безопасни? Чак пък микровълнова печка?

– Горещо препоръчвам на всеки потребител да използва или безжични блутут слушалки, или хендс фри, свързано с кабел, за да избегне влиянието на приемника и предавателя. Пример – стандартният мобилен телефон в зависимост от силата на приетия сигнал излъчва между 0,5 и 2 вата. Ако джиесем апаратът усети, че клетката е далеч – разбира го по сигнала – автоматично напомпва мощността почти на максимум. Всеки джиесем има такава APC система (Automatic Power Control) – която засилва мощността. При по-голяма мощност радиацията е по-висока, плюс че има отделно и микровълни, който са съпътстващо паразитно излъчване. Този ефект може да се избегне с блутут слушалки или хендс фри с кабел. Мощността на един блутут е между 1 или 2 миливата (0,001-0,002 вата), което е хиляда пъти по-малко от излъчваната мощност на стандартен мобилен телефон и вероятните щети са незначителни.

– А с обикновен джиесем не е ли по-безопасно? Таман ще игнорираме и възможностите за следене и ровене в личните ни неща?

– Старите мобифони бяха с мощност на излъчване 5-6 вата, първите стари джиесеми бяха с мощност 3-4 вата, а сега при смартфоните и съвременни джиесеми, тази мощност е редуцирана между 0,5 и 2 вата (всеки може да провери в спецификацията на телефона си). Сега мощността е по-малка, защото клетките са по нагъсто.
Друг важен съвет към потребителя е, да не държи смартфона си под възглавницата или до главата, както правят някои. Да не го носи близо до сърцето или гениталиите, да сменя мястото му, да не е винаги в един и същ джоб. И още – да не говори с допрян смартфон само до едното ухо, да ги сменя. И дори с блутут или хендс фри да сменя ушите. Хора, които говорят по много с мобилен телефон, постепенно им отслабва слухът и започват да говорят все по-високо.

– Излиза, че мобилните телефони и смартфоните са нещо много страшно – следят ни с тях, подслушват ни, а те ни облъчват, тровят?…

– И още нещо пропуснах – някои модели смартфони се самозапалваха. Литиево-йонните батерии понякога гърмят. А те са отровни. Ако на някого му протече батерия, замирише, запуши, веднага да изнесе смартфона навън и да проветри. И добиването на металите, от които се правят батериите, е силно замърсяващо с отрови. Основните находища са в Африка. А ако потърсите снимки в интернет за отпадъци, боклук от смартфони, или т. нар. е-боклук, ще видите цели планини. И обикновено ги карат пак в Африка. Веднъж там замърсяват като добиват метали за тях, втори път им ги струпват като боклук.

Работници в Гана събират смартфони от тоновете депонирани там отпадъци, т. нар. е-отпадък. Те работят за доброволческа организация , която ги събира за правилно рециклиране. Снимка: Клоуз дъ лууп

 

Бел. ред. – За желаещите повече подробности какви видове радиоактивност има при предавателите на високи честоти слагаме линк към статия на английски (виж тук и тук). Понятието радиоактивност е процес на излъчване на радиация. Ние не сме научно издание да публикуваме такива подробности.
В статията се дават същите съвети за мобилните телефони, което е по-важно за масовия читател.
Други читатели с повече претенции да четат научни издания.

 

 

БългарияЗдраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.