Ще се завърне ли Америка, за да „поведе света“?

Америка „се завръща“, за да „поведе света“ – Джо Байдън обеща да върне първата световна сила в един концерт на нациите, който бе пренебрегван от Доналд Тръмп, но мигом ще се сблъска с трудни предизвикателства от страна на Китай, Иран или Русия.
„Америка е по-силна, когато сътрудничи със своите съюзници“, заяви през уикенда избраният президент, назначавайки в Държавния департамент нови служители, които се очаква „да възстановят моралното и световно лидерство“ на САЩ.

Демократът, който ще влезе в сряда в Белия дом, наблегна по този начин, че Щатите скъсват с президента Тръмп, който малтретираше съюзниците си, флиртуваше с авторитарни управници, денонсираше международни спогодби и презираше многостранните обединения.
За целта Джо Байдън подбра опитни дипломати, работили в правителството на Барак Обама – залог за връщане към по-класическа външна политика.

Начело на външнополитическия екип ще застане бъдещият държавен секретар Антъни Блинкън, защитник на принципа за намеса на САЩ, но той ще трябва да се съобразява с една Америка, която вече не иска да бъде интервенционистка. В събота той каза, че смята отново да превърне САЩ в „модел“ за останалия свят.

„Постамерикански свят“

Първите решения на президента Байдън – като връщането на страната в Парижкото споразумение за климата още от сряда, ще имат за цел да обърнат страницата.

Епохата Тръмп обаче разби имиджа на Америка. И последните й седмици влошиха нещата с грубите удари, нанесени от милиардера републиканец на демократичните институции в стремеж да отрече изборното си поражение, последвани от същинския щурм на Капитолия от страна на негови привърженици.

Стигна се дотам, че академичен дебат раздели американските експерти. „Ще мине доста време, преди да можем правдоподобно да защитаваме правовата държава“ в чужбина, констатира бившият дипломат Ричард Хаас по време на насилието в Конгреса. По думите му този ден – 6 януари, е сложил начало на един „постамерикански свят, в който САЩ вече не са начело“.

Други експерти препоръчаха на Джо Байдън да се откаже от „срещата на върха на демокрациите“, която той обеща да организира през първата година от мандата си, а за начало да се погрижи за американските институции.

Но според Томас Райт от изследователския институт „Брукингс“ „ще е грешно да правим от днешното ни унижение извода, че САЩ вече нямат право да защитават демокрацията и човешките права в цял свят“. „Възстановяването на демокрацията у нас не е несъвместимо със защитата на демокрацията другаде; двете вървят заедно“, заяви той в сп. „Атлантик“, като подчерта, че тръмпизмът и неговите въплъщения не са единствено американски феномен.

Понесъл бремето на вътрешните кризи – пандемията, икономическия упадък, расовите несправедливости, бъдещият президент при всяко положение ще трябва бързо да се залови със световните дела.

Да съчетаеш твърдостта с диалога

Защото го притискат ред изтичащи срокове. Вашингтон и старият му противник Москва трябва най-късно до 5 февруари да продължат Нов СТАРТ – един договор с ключово значение за ядреното разоръжаване.

Демократите обсипаха с обилни критики отлагането на въпроса от страна на отиващото си правителство. Съответно администрацията на Байдън, решена да демонстрира повече твърдост към Русия в сравнение с противоречивия Доналд Тръмп, желаещ сближаване с руския президент Владимир Путин, ще трябва да намери начин за бързо договаряне.

Още по-взривоопасен може би е случаят с Иран. Джо Байдън обеща да върне страната в международното споразумение, което се очакваше да попречи на Техеран да се сдобие с атомна бомба, подписано през 2015 г. през управлението на Обама, чийто вицепрезидент бе той, а после отритнато от Доналд Тръмп.

За целта ще му се наложи да вдигне санкциите, които президентът републиканец и неговият държавен секретар Майк Помпейо втвърдиха до крайност, за да го затруднят в това. И същевременно да се увери, че Иран на свой ред ще се върне в рамките на ядрените си ограничения, разчупвани от него малко по малко всеки ден.

Демократът ще трябва също да покаже на скептичната американска политическа класа, че ще може да прояви твърдост във връзка с действията на Техеран в Близкия изток.

Също такъв тест, но в световен мащаб, ще са за него отношенията с Пекин. „САЩ трябва да се държат твърдо с Китай“, отсича Джо Байдън, описван като „слаб“ от мнозина републиканци.

Дали тази твърдост ще предизвика нова студена война, каквато изглежда се очертаваше заради курса на ястреба Помпейо, или ясно видимо стратегическо съперничество, но по-кротко, каквото вероятно желаят европейците?

Отговорът на този въпрос ще определи „успеха или провала на американската външна политика“, прогнозира преди ноемврийските избори бившият дипломат Бил Бърнс, номиниран по-късно от Байдън за шеф на ЦРУ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.