Навални показа „двореца на Путин“ – най-големия подкуп в света

„Днес ще видите това, което се смята за невъзможно да се види отблизо. Заедно с нас ще отидете там, където никой няма право. Ще посетим Путин.

Нека се убедим със собствените си очи, че този човек, жадуващ за лукс, за богатство, е напълно луд. Ще разберем с чии пари и как се финансира този лукс. И как през последните 15 години е даден най-големият подкуп в историята и е построен най-скъпият дворец в света“.

Така започва близо двучасовото видео, публикувано днес на сайта на руския опозиционер Алексей Навални два дни след задържането му.

В разследването, подготвено преди завръщането му в Русия, се доказва, че Владимир Путин и част от обкръжението му са корумпирани, а руският президент се е сдобил със същински „дворец“, предаде Франс прес.

Във видеото Навални разкрива подробно схемите и взаимовръзките между подставени лица, чрез които Путин се е сдобил с голям имот и огромен дворец близо до град Геленджик на брега на Черно море.

Според Навални изграждането на комплекса е финансирано от доверени хора на президента като шефа на „Роснефт“ Игор Сечин и бизнесмена Генадий Тимченко и е струвало 100 милиарда рубли (1,12 милиард евро).

Във филма се разказва, че на тази територия има хеликоптерна площадка, църква, амфитеатър, оранжерия със зимна градина (2500 кв. м), 80-метров мост, тунел в планината за връзка с плажа, в който има стая за дегустиране на вино с панорама към морето.

Околното пространство от 7 хиляди хектара принадлежи на контраразузнаването ФСБ, но до 2068 г. било отдадено на фирмата, притежаваща комплекса. Според ФБК единственият смисъл от такава операция е да се създаде буфер около „двореца“.

ФСБ не позволява да се лови риба около носа, на който е комплекса. Над територията има зона, забранена за полети и дронове.

Екипът на Навални показва и схема на комплекса, за която твърди, че е получил от един от подизпълнителите, „шашнат и вбесен от разкоша“. Планът е сравнен с няколко снимки на интериора от 2011 г. и разследването твърди, че те съответстват на схемата.

В триетажния дворец има басейн, сауни, хамами, спа зона, читалня, зала за пушене на наргиле, кино, изба, казино, 15-ина стаи за гости. Обзавеждането е от италиански дизайнерски мебели на стойност десетки хиляди евро.

ФБК твърди, че финансирането идва под формата на фиктивни плащания за наем от компании, свързани с приятели на руския президент, включително държавните „Роснефт“ и „Транснефт“.

Навални отправя и призив към руснаците да излязат в събота, 23 януари, на масови демонстрации срещу управляващите.

Само половин ден след качването във вторник, 19 януари, видеоматериалът имаше над 12 000 000 гледания в Youtube.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.