АП: Тръмп напусна поста, оставя след себе си хаос

Прощалното слово на Тръмп. Снимка: от тв екрана


Днес Доналд Тръмп излезе от Белия дом и се качи на борда на (президентския хеликоптер) „Марийн уан“ за последен път като президент, оставяйки в наследство хаос, размирици и тежко разделена нация.

Четири години, след като застана на сцената на церемонията по встъпването си в длъжност и описа страховита картина на „американската касапница“, Тръмп напуска поста, след като е бил подложен два пъти на импийчмънт, с милиони повече безработни и 400 000 умрели от коронавируса. По време на неговия мандат републиканците загубиха президентския пост и двете камари на Конгреса. Той ще бъде запомнен завинаги с последната си важна постъпка по време на президентския си мандат: подбуждане към метеж срещу Капитолия, които ужасиха нацията и доведоха до смъртта на петима души, включително полицай от Капитолия.

Тръмп ще стане първият президент в новата история, бойкотирал встъпването в длъжност на своя приемник, защото не спира да кипи от гняв заради загубата си и в лични разговори продължава да твърди, че спечелените от новоизбрания президент Джо Байдън избори са му били откраднати. Републикански лидери в няколко ключови щата, членове на неговата администрация и голяма група съдии, включително назначени от Тръмп, отхвърлиха тези аргументи.

Въпреки това Тръмп отказа да участва в която и да е от традициите за „смяна на караула“, свързани с мирното предаване на властта, включително да покани Байдън да се срещнат, за да се „опознаят по-добре“.

По времето, когато Байдън полага клетва, Тръмп вече ще е кацнал в частния си клуб „Мар а лаго“ в Палм бийч, щата Флорида, за да се изправи пред едно неясно бъдеще – но не преди да си подари голямо военно изпращане – с червен килим, военен оркестър и 21 топовни салюта.

Поканени са гости, но не е ясно колко от тях ще присъстват. Дори вицепрезидентът Майк Пенс планира да пропусне събитието, като се позовава на логистичните предизвикателства да стигне от военновъздушната база до церемонията по встъпването в длъжност. Вашингтон беше превърнат в укрепена крепост, с хиляди военни от Националната гвардия, прегради и контролни пунктове за да се предотврати ново насилие.

Помощници призоваваха Тръмп да прекара последните си дни на поста в опит да спаси наследството си, като подчертава постиженията на своята администрация – приемане на данъчни облекчения, намаляване на федералните разпоредби, нормализация на отношенията в Близкия изток. Но Тръмп като цяло отказа, предприемайки едно-единствено пътуване до границата в Тексас, и публикувайки видео, в което обещава на поддръжниците си, че „движението, което започнахме, е едва в началото си“.

Тръмп ще се оттегли във Флорида с малка група бивши свои помощници от Белия дом, докато планира политическо бъдеще, което сега изглежда много различно, отколкото преди две седмици.

Преди размириците в Капитолия се очакваше Тръмп да остане де факто лидер на партията, политик с огромно влияние, от когото щеше да зависи успеха на кандидатите, и обмисляше да се кандидатира за президент през 2024 година. Но сега той изглежда по-малко влиятелен от всякога – избягван от мнозина в своята партия, два пъти подложен на импийчмънт, лишен от рупора си в Туитър, който смяташе да използва като свое оръжие, и дори изправен пред перспективата да му бъде забранено да се кандидатира за втори мандат, ако бъде признат за виновен на процеса в Сената.

Засега Тръмп остава сърдит и притеснен, обхванат от ярост и недоволство. Той прекара седмицата след изборите, затъвайки все по-дълбоко в света на конспирациите, и тези, които са разговаряли с него, казват, че той продължава да вярва, че през ноември е спечелил. Той продължава да порицава републиканци за това, което смята за нелоялно поведение, и е заплашвал, както публично, така и в лични разговори, да прекара следващите години, подкрепяйки на вътрешнопартийни избори кандидатите, които ще са съперници на политиците, които според него са го предали.

Някои очакват той в крайна сметка да се обърне срещу Републиканската партия, може би като обмисли за отмъщение да се кандидатира като кандидат на трета партия.

Въпреки целия хаос, драма и принуждаване на света да се съобразява с волята му, Тръмп приключи мандата си така, както го започна: почти сам. В крайна сметка Републиканската партия, към която се присъедини и опита да контролира, изглежда реши, че й стига толкова, след като поддръжници на Тръмп щурмуваха Капитолия, преследвайки конгресмени, които отказваха да последват неконституционните опити на Тръмп да промени резултатите от едни демократични избори.

Но макар че на Вашингтон може и да му е писнало, Тръмп запазва влиянието си върху политическата база на републиканците, има подкрепата на милиони лоялни избиратели, както и съюзници, които все още управляват националния комитет на Републиканската партия и много щатски партийни организации.

Градът, който той напуска, няма да съжалява за него. Тръмп рядко излизаше от Белия дом, освен за да отиде в собствения си хотел. Той и съпругата му нито веднъж не вечеряха в който и да е друг местен ресторант; никога не отидоха на покупки в неговите магазини, или да разгледат забележителностите. Когато излизаше, това беше почти винаги до някой притежаван от него обект: голф игрищата му във Вирджиния, в Ню Джърси, частния му клуб и намиращото се наблизо голф игрище в Палм бийч, щата Флорида.

По-голямата част от града подкрепи Байдън, който получи 93 на сто от гласовете. Тръмп получи едва 5,4 на сто, или по-малко от 18 600 гласа – недостатъчно, за да запълнят хокейното игрище на „Уошингтон кепиталс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.