Ройтерс: Тежки задачи пред новия президент Джо Байдън

Джо Байдън се заклева като президент на САЩ. Снимка: от тв екрана


По време на кандидатпрезидентската си кампания Джо Байдън се зарече да се бори за душата на Америка. Встъпвайки днес официално в длъжност като следващия президент на САЩ, Байдън е изправен пред тежката задача да излекува душата на нацията, която е съсипана и отчаяна.

Малцина президенти, ако въобще е имало такива, са поемали властта в обстоятелства като тези: все още бушуваща пандемия отнема човешки живот и съсипва поминъка на хората, продължаваща заплаха от въоръжен бунт и дързък бивш президент, изправен пред съдебен процес в Сената по обвинение, че е насърчил нападението срещу столицата на страната си.

Демократът Байдън ще е начело на дълбоко поляризиран електорат, милиони гласоподаватели от който все още вярват в неверните твърденията победения президент републиканец Доналд Тръмп за изборни измами; и на разделен Конгрес, където назрява патова ситуация, тъй като отказът от вземане на решение или успехът ще се постигат единствено чрез компромис.

Имайки предвид всичко това, Байдън е под голям натиск да превърне тържествените си обещания за единство и компетентност в резултати, и то бързо.

„Той трябва да остане съсредоточен върху разпределението на ваксините, върху това те да стигнат до хората, каза демократът Джо Трипи – стратег ветеран. „Не може да си позволи провал. Не може да си позволи да не е фокусиран върху това“.

Байдън иска Конгресът да работи бързо. Неговият екип смята, че най-ефикасният начин за понижаване на политическата температура е чрез резултати, и то не теоретични. Става дума по-специално за одобряване на възстановителния пакет на стойност 1,9 трилиона долара, който Байдън предложи като първа крачка за стабилизиране на икономиката, отваряне на училищата и активизиране на ваксинирането в национален мащаб.

Обществеността иска да види едно ефикасно правителство, което постига успехи, каза съветник на Байдън и добави, че много от избирателите на Тръмп са били засегнати от пандемията.

„Има път, който извежда от тази тъмнина“, каза друг съветник на Байдън, „но ще ни е нужна подкрепа от Конгреса“.

За разлика от други новоизбрани президенти, Байдън няма да бъде приветстван от събрало се множество. Ще положи клетва в град с богата история, който прилича на армейски лагер, с опустели улици заради двойната заплаха от граждански размирици и COVID-19.

Дъглас Бринкли, историк на президентската институция в университета Райс, оприличи церемонията по встъпване в длъжност на Байдън на тази на Ейбрахам Линкълн през 1861 г., когато САЩ са били на прага на Гражданската война и срещу новия президент са били отправени заплахи за убийство. „Насилието е витаело във въздуха“, каза Бринкли.

Нацията сега не е ръба на този тип пропаст, добави Бринкли. Но обсадата на Капитолия ще помрачи първите дни от президентството на Байдън. След като в Камара на представителите срещу Тръмп започна процедура за отстраняване от длъжност по обвинение в подстрекаване към щурма срещу Капитолия на 6 януари, очаква го съдебен процес в Сената. Това заплашва от самото начало да извади от релси дневния ред на Байдън и да забави утвърждаването на номинираните от него ръководители в изпълнителната власт.

Да устои и да постигне резултати

Байдън ще влезе в Белия дом с по-силен попътен вятър от този на Тръмп. Той има одобрението на малко над половината от страната – 53 процента, според допитване на Ройтерс/Ипсос, докато преди четири години Тръмп започна мандата си с 46 на сто одобрение.

Добрата новина за Байдън е, че мнозинство от хората биха искали той да има ползотворни отношения с Конгреса, каза Мо Елетий, изпълнителен директор на Института за политика и обществени услуги в Джорджтаунския университет във Вашингтон, който проведе собствено допитване за почтеното управление.

Готовността на Байдън да работи с Конгреса е „напредък в сравнение с това, на което бяхме свидетели през последните четири години, и мисля, че ще трябва да се измине дълъг път, за да се помогне на хората да си поемат дъх“, каза Елетий.

Тръмп, като новак в политиката, беше скаран със законодателния процес, често отказвайки да изложи приоритетите си при преговаряне. Той се бореше да впримчи правомощията на правителството за постигане на политическите си цели.

Точно обратното, Байдън е прекарал 35 години като сенатор от щата Дeлауер, преди осем години да работи като вицепрезидент на Барак Обама.

Байдън обаче ще трябва да се справя въпреки крехките мнозинства на демократите в Камарата на представителите и в Сената, което ще му остави малко пространство за маневриране.

В долната камара председателката Нанси Пелоси ще бъде под натиск от съпартийците си прогресисти възстановителният пакет да е възможно най-голям. Но в Сената всяка всеобхватна мярка вероятно ще се нуждае от подкрепата на републиканците, няколко от които вече изразиха скептицизъм за цената на законопроекта, свързан с коронавируса.

Отношенията между Байдън и лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл съвсем скоро ще бъдат подложени на изпитание. Макконъл има стимул да работи с Байдън по облекчаване на последиците от коронавируса, каза Дъг Хейи, бивш служител в националния комитет на републиканците.

„Цели промишлени отрасли затварят: туризъм, авиолинии, ресторанти“, каза Хейи. „Това засяга всички общности в страната“.

Екипът на Байдън може да се сблъска с усложнения, включвайки в пакета от мерки либерални приоритети като минималната надница от 15 долара на час на федерално равнище, което може да отблъсне републиканците в страна, където минималното заплащане на час е 7,25 долара.

Съображения за междинните избори

Извън възстановителните мерки срещу COVID-19 нещата стават още по-сложни.

По време на мандата на президента Обама Байдън наблюдаваше как Макконъл и други републиканци превърнаха опозицията срещу неговия дневен ред в печеливша изборна стратегия, като първо си върнаха контрола върху Камарата на междинните избори през 2010 г., а по-късно и в Сената, осуетявайки много от амбициите на Обама.

С крехките мнозинства на демократите в Конгреса Байдън ще бъде принуден да стъпва внимателно и да не дава на републиканците твърде лесни мишени, които те да атакуват.

Това може да означава отлагане на важните точки от законодателната програма, като големия план на Байдън за климата на стойност 2 трилиона долара. Първоначално той ще гледа да направи каквото може в сферата на климата и други приоритети чрез изпълнителни укази, казаха негови помощници.

За едно Байдън може да е благодарен: Тръмп няма да разполага с профила си в Туитър, за да пакости още от първия ден. Макар никой да не очаква, че бившият президент ще престане да бъде политическа сила, неговата способност да усложнява живота на наследника му ще бъде значително намалена заради спирането завинаги на акаунта му.

Историкът Бринкли каза, че като се им предвид изнервеността на американците след нападението срещу Капитолия и след като Тръмп прекара седмици в опити да посее съмнение за изборния резултат, Байдън ще е постигнал много, дори само с полагането на клетва.

„Беше дълга политическа година и се натрупа умора“, каза Бринкли. „Успокоението от това, че има нов президент, ще облекчи голяма част от безпокойството“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.