Не щем коалиция с ГЕРБ, не щем с БСП, не щем с ДПС и другите. А с кого?

Ние сме от двете страни на реката – така писа Слави Трифонов на Корнелия Нинова, с което отказа среща за общи действишя за гарантиране на честността на изборите. От неговата партия „Има такъв народ“ досега са дали да се разбере, че няма да подкрепят коалиционно правителство с БСП. Също и правителство на Борисов, разбира се.

И Христо Иванов, лидерът на Демократична България, обяви пред Би Ти Ви, че няма да правят коалиция с партиите на статуквото в бъдещия парламент. И уточни, че те не се изчерпват само с ГЕРБ, БСП и ДПС. Неговите възгледи еволюираха. През септември той се изказа веднъж, че е възможно да влязат в коалиция с ГЕРБ, ако Борисов се оттегли. Сега се обави против това – никаква коалиция, нито с ГЕРБ с Борисов, нито с ГЕРБ без Борисов.

Слави Трифонов и Христо Иванов, също така, очевидно няма да правят коалиция и помежду си, както става ясно от трепетите на техните последователи. За привържениците на Демократична България Слави Трифонов е изначалното, метафизическо зло, чалгата и прочее.

Веднъж вече насипно десните направиха коалиция с Борисов, въпреки категоричните им уверения че не го искат за премиер и го играеха опозиция срещу ГЕРБ. Втори такъв ход е възможен, но те повече няма да просъществуват като партия и гласоподавателите им ще се разпилеят.

Сега и Слави Трифонов, и Христо Иванов го играят опозиция на ГЕРБ и на БСП. Въпросът е – дали те искат наистина отстраняването на Борисов и ГЕРБ след 12-годишно управление? Защото това отстраняване минава през широка коалиция с програмно или експертно или както и там да го нарекат правителство. И за такова правителство няма да стигнат партиите на Слави и Христо Иванов. Те не искат да обсъждат с БСП дори общи действия за честността на изборите, какво остава за правителство.

Като не искаш да да правиш коалиция, не искаш да управляваш. И даваш на друг да прави коалиция.

И така може да очакваме ново правителство на Борисов.

С тази си политика Слави и Христо Иванов тикат и БСП, и ДПС към коалиция с ГЕРБ. Добре ли ще е? Борисов да каже – ей го, и Меркерл така направИ, ляво-дясна коалиция, трябва да спасяваме страната в кризата и т. н. Той за това мечтае. Или коалиция на БСП с ДПС – този филм вече го гледахме. ДПС е незаобиколим фактор.

ГЕРБ може да бъде заобиколм фактор в следващия парламент, стига да има желание у другите да го заобиколят.

Само т. нар. Отровно трио са наясно, че трябва някакво обединение срещу Борисов. А те ги погнаха като някакви предатели, че искали да се обединят и да се явяват на избори.

Така че, партиите, които казаха с кого няма да правят коалиция, да кажат и с кого ще правят. Защото иначе не може да стане смяната на Борисов.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.