Байдън отрича превъзходството на белите и призовава за расова справедливост

Джо Байдън и Камала Харис. Снимка: от тв екрана

Случи се нещо, рядко срещано в обръщение при встъпване в длъжност – президентът Джо Байдън категорично отхвърли белия супремасизъм и вътрешния тероризъм, които бяха във възход по времето на Доналд Тръмп. В речта си вчера Байдън осъди „расизма, антиимиграционните мерки, страха, демонизирането“, задействали нападението срещу Капитолийския хълм от преобладаващо бяла тълпа привърженици на Тръмп, които носеха символи на омраза, включително бойното знаме на Конфедерацията.

„Движи ни зов за расова справедливост, който звучи от около 400 години“, каза Байдън в близо 23-минутната си реч, обещавайки да изцели разделената нация. „Зов, който не може да бъде по-отчаян или по-ясен. А днес трябва да се противопоставим на възхода на политическия екстремизъм, превъзходството на бялата раса, вътрешния тероризъм, които ще победим“.

В сравнение с непосредствените си предшественици, трима от които присъстваха на вчерашната инаугурация, Байдън е първият президент, говорил директно в речта при встъпване в длъжност за страданията, свързани с тезата за бялото превъзходство. През 1997 г., във втората си реч при встъпване в длъжност, бившият президент Бил Клинтън определи нашите расови разделения като „вечното проклятие на Америка“, но не стигна дотам да посочи виновниците, пише БТА.

Думите на Байдън бяха предшествани от месеци на протести и граждански размирици заради полицейска бруталност срещу чернокожи американци, както и от по-широко осмисляне на системния и институционален расизъм, който поколения наред тормози цветнокожите американци. „За да е напълно ясно, това беше беше невероятно силна“ реч, каза за АП Рашад Робинсън, председател на „Калър ъв чейндж“ („Цветът на промяната“) – национална организация за расова справедливост.

„Не трябва да подценяваме културната промяна, която трябваше да настъпи, за да се случи това на една от най-големите политически сцени в света“. „Смятам, че е много важно, че в резултат на нашето движение, расовата справедливост стана проблем за мнозинството хора това лято“, добави Робинсън.

„Сега започва работата за превръщане на този въпрос на риториката във въпрос на управлението“. Байдън произнесе обръщението си при встъпване в длъжност от същото място, от същите стълби, по които тълпата от метежници се катереше преди две седмици, за да проникне в сградата на Капитолия, рушейки федерална собственост и правейки си селфита на трибуната на Сената. Размириците отнеха живота на поне петима души, сред които и полицай от охраната на Капитолия.

Участниците в размириците, някои от които изповядващи расистки и антисемитски възгледи и конспиративни теории, бяха подбудени от безпочвени твърдения за широко разпространени изборни измами на президентските избори през ноември. Някои се опитаха да попречат на Конгреса да утвърди резултатите от гласуването в Изборната колегия. Важна роля за победата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис изиграха чернокожите и латино избиратели. Опитите за ограничаване на гласуването на определени групи, както и други форми на систематичен расизъм, са водещи теми за организациите за граждански права и привържениците на движението „Животът на чернокожите има значение“, което миналата година стана най-голямото протестно движение в историята на САЩ.

„За да преодолеем тези предизвикателства, за да изцелим душата и да подсигурим бъдещето на Америка, е нужно много повече от думи“, каза Байдън в речта си. „За това е необходимо най-трудно постижимото в една демокрация. Единство“.

Байдън освен това подчерта историческият характер на полагането на клетва от Харис – първата жена и първият политик с афроамерикански и южноазиатски произход, който заема вицепрезидентския пост. „Вълнуващо е да наблюдаваме как чернокожа жена става вицепрезидент, и въпреки това, трябва да изискваме от нея и президента Байдън, че ще гарантират премахването на всякакви ограничения за чернокожите и изкореняването на идеята за превъзходството на белите“, каза Патрис Кълорс, съоснователка и изпълнителен директор на фондацията „Блак лайвс метър глоубъл нетуърк“. „Трябва да се излекуваме от расизма срещу чернокожите и тежките поражения на COVID-19 върху здравето и икономиката“, каза Кълорс.

„След това, можем да се съсредоточим върху подпомагането на живота на чернокожите чрез инвестиции в здравеопазване, образование, жилища и справедливост за околната реда“.

Байдън се зае с някои от тези проблеми в поредица от укази, които подписа след инаугурацията. с тях се нарежда федералните агенции да дават приоритет на расовото равенство и да преразгледат политиките, които укрепват системния расизъм. За него фондацията „Животът на чернокожите има значение“ (BLM) каза, че отразява предложение, залегнало в законопроекта BREATHE (ДИШАЙ), за който се застъпват фондацията и движението BLM.

Той призовава за всеобхватни федерални реформи, включително основни промени в полицията, системата на наказателното правораздаване и в работата на имиграционните служби. Сюзън Райс, която става съветник на Байдън по вътрешната политика, каза, че новият президент ще отмени току-що подготвения доклад за формираната от Тръмп „Комисия 1776“, която омаловажава историческото наследство на робството. Комисията беше създадена в отговор на инициативата на в. „Ню Йорк таймс“ „Проект 1619“, който откроява дългосрочните последици от робството и приноса на чернокожите американци.

Байдън говори ден, след като САЩ счупиха поредния черен рекорд от 400 000 починали в резултат на пандемията от COVID-19. Пандемията отне живота на пропорционално повече чернокожи и цветнокожи американци и извади на показ отдавнашното расово неравенство в националната здравна система. „Навлизаме в период, който може да се окаже най-тежкият и най-смъртоносният в резултат от коронавируса“, каза Байдън.

„Трябва да оставим настрана политиката и най-накрая да се изправим срещу пандемията като единна нация“. В речта си Байдън спомена издадената от Ейбрахам Линкълн по време на Гражданската война Прокламация за освобождаване на робите, с която се обявява, че поробените африканци са свободни. „Когато той я е подписал, той е казал: цитирам: „Ако името ми някога влезе в историята, то ще е заради този първи акт и в него е цялата ми душа“, каза Байдън. „Днес, в този януарски ден, и моята цяла душа е в него“, обяви новият президент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.