Живков и Борисов ще останат като мил спомен при задаващата се дигитална диктатура

Гугъл, социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, смартфоните и приложенията им изграждат бъдещата дигитална диктатура. Снимка: Ройтерс

 

Като се каже „диктатура“ всеки си представя диктатура от рода на Мусолини, Хитлер, Сталин или Пиночет. Но това са остарели диктатури, завинаги изхвърлени от историята. Дори („демократичните“) диктатури от бойкоборисовски тип ще идат скоро на бунището, тъй като са амортизирани модели.

Новите диктатури ще бъдат виртуални. Трудно ли е да си го представим в момента? Глобална, световна диктатура, осъществявана посредством дигитален контрол. Новите диктатури няма да имат човешко лице и няма да могат да бъдат идентифицирани с някоя личност конкретно. При новите диктатури, осъществявани във виртуалния свят, няма да има значение гражданин на коя държава си, какъв език говориш и в кое село живееш.

Ето го пресният по-нашумял пример с бившия президент Тръмп, който беше блокиран в Туитър и Фейсбук, заради изказаните си мнения. (бел. ред. – той беше блокиран в Туитър с обяснения за нарушения на правилата да не се възхвалява насилие, но в неговите туитове няма такова нещо. Собствениците на социалната мрежа тълкуват неговите думи „американски патриоти“ и отказа да отиде на иногурацията като подстрекаване към насилие – виж тук обясненията на компанията).

Представете си сега този пример развит по-нашироко в бъдещето. Утре всеки, който изкаже мнение, което не съответства на мрежовия контрол, може да бъде изхвърлен от средата, ограничен, санкциониран. Само че, засега да те изключат от Фейсбук не е страшно. Утре обаче тази дигитална среда ще бъде свързана с нашата работа, бизнес, финанси, с достъп до различни услуги – медицински, банкови, социални. Няма да можеш да използваш определени услуги за известно време, няма да можеш да си вършиш работата, защото ще си аут от средата. С мрежов контрол ще те превъзпитат.

Сега за едно мнение във Фейсбук могат да те блокират или да ти изтрият акаунта. Много хора са го изпитвали на гърба си, някои неведнъж. Представете си сега това в един по-глобален аспект.

Има възможност за извършване на гигантски манипулации, в които мрежата ще диктува каква ще е истината. Истината ще бъде такава, каквато ще реши дигиталният контрол.

В новият тип диктатури могат не просто да те изключват от средата, а да моделират и твоя начин на мислене. Ето отново пример с Фейсбук. Всеки има по някой приятел, от който с месеци не му излиза нищо в нюзфийда. Все едно го няма!

Това е така, защото Фейсбук е преценил вместо теб, че това, което публикуват този приятел или приятели, няма да представлява интерес. Или е нещо недотам в съответствие със задължителната политкоректност. Даже не грубости, обиди или заплахи. Просто той е в групи или чете страници, които Фейсбук не толерира.

В същото време новините ти в социалната мрежа гъмжат от информация, която Фейсбук е подбрал специално за теб, целта на което е да те държи прикован за екрана колкото се може повече и да те пристрастява към социалната мрежа.
По този начин

 

Фейсбук не само профилира новините ти, а и начина ти на мислене

 

Отнема възможността да научиш нещо различно от това, което той ти поднася.

Ето това ще са новите диктатури – някой решава вместо теб каква информация да достига до теб, а ако ти възпроизведеш информация, която не се хареса на дигиталния контрол, си аут от системата. По този начин могат да те накарат да приемеш доста неща, защото ще си принуден да го направиш, за да имаш широка комуникация и услуги. Ще променят начина ти на мислене.

Когато интернет знае кой си, с какво се занимаваш, какви са интересите ти, от къде и какво купуваш, търсиш – изобщо не е трудна задача да те поставят в зависимост от мрежата.

Всичко това не се осъществява от хора, а от изкуствен интелект, който е събрал прецизно за нас всевъзможни данни, като снимки, интереси, възраст, пол, местоживеене, хобита, професия, семеен и здравословен статус, финансово положение, политически убеждения, нагласи, местата, които посещаваме, храните и напитките, които предпочитаме, колите, които караме и т.н. Това вече е в ход, всеки е забелязал как бързо го бомбардират с реклами на неща, за които току що е говорил с приятел или е търсил в мрежата.

Истината е, че ние сами, доброволно или неволно в различна степен сме предоставили тази информация за себе си. Фейсбук подобрява изкуствения си интелект буквално всеки ден. Възможно е този изкуствен интелект, посредством събраните за нас данни, да изготви за всеки потребител психологически портрет, благодарение на който да прогнозира и бъдещите ни действия. Т.е. високата технология ще ни познава по-добре, отколкото ние се познаваме. Утре този изкуствен интелект ще диктува правилата. Случи ли се това, значи ние сме във фактическа диктатура. А това донякъде вече е факт.

Фейсбук е просто един пример, който съвсем опростено, в по-малък мащаб и в по-мек вариант представя какво ще бъде бъдещето. А какви данни има Гугъл за нас? Те като обем са много по-големи и по-разнообразни от тези във Фейсбук. Всеки от нас има вече изградено виртуално досие, в което за него е събрано всичко. Анализатори на Запад пишат, че битката в момента е за потребителските данни и в бъдеще това ще е най-големия бизнес. Защото именно тези данни ще определят всичко.

Това, че някой иска да ви чипира или да намали населението на Земята до 500 млн души е абсолютна глупост. За да се чипират почти 8 млрд души ще отнеме десетилетия, да не говорим за съпротивата, която този акт ще породи. Същите тези хора се чипират доброволно чрез смартфона си, който събира цялата информация за тях и ги прави подвластни на дигиталния контрол.
Защо да искат да ни намаляват като численост, като е ясно, че богатите са станали такива именно благодарение на високия числен брой на бедните?

Ваксините няма да ни убият, няма да променят генома ни, няма да ни поробят и чипират. Вирусът действително съществува и няма причина да се страхуваме от ваксините, защото „врагът“ не е там.

Когато животът стане напълно невъзможен без дигиталния свят, тогава всичко друго става излишно. Контролът ще се осъществява посредством мрежата, до която ще имаме достъп ако спазваме определено поведение. От това ще зависи нашата работа, контакти, бизнес, услуги, интереси, финанси. Нищо друго не е необходимо да се прави.

Новите диктатури ще бъдат рожба на високите технологии и ще бъдат управлявани от технократи. Може би звучи като научно-фантастичен филм в момента, но до десетина години (най-много) ние ще потънем дълбоко в тази реалност.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.