Русия: Властите опитват с всички средства да предотвратят протестите в подкрепа на Навални

Призивът на Алексей Навални за протести на 23 януари. Снимка: от тв екрана

След поставянето под стража на политика Алексей Навални съратниците му призоваха жителите на Русия да протестират на 23 януари. Властите всячески се опитват да предупредят гражданите да не участват в тях, подчертавайки, че проявите не са разрешени.

Предупреждения и задържания

Десетки хора, сред които активисти и журналисти, съобщиха за полицаи, идвали при тях да им връчат предупреждения от прокуратурата, че е недопустимо да нарушават закона.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш разказа, че не е отворила вратата на полицаите. По думите й обаче служителите на реда останали на етажа й и започнали да разговарят със съседите.

За посещения на полицаи съобщиха и служителят на Фонда за борба с корупцията (ФБК, признат в Русия за организация, действаща като чуждестранен агент) Николай Ляскин, Олег Степанов – координатор на московския щаб на Навални, и служители от регионалните щабове на политика.

Полицаи са се опитвали да връчат предупреждение и на Любов Собол, продуцентка на канала „Навални LIVE“. Тя излъчи пряко разговора с правоохранителите и им предложи да оставят документа в пощенската й кутия. След няколко часа Собол излезе от блока и бе задържана.

„Собол излезе от блока, качи се в автомобила на адвоката си, след което полицейски служители и цивилни препречиха пътя на колата. Те съобщиха, че трябва да й съставят протокол, тъй като е призовавала за несанкционирана проява“, информира телевизия „Дожд“.

Освен това в Москва бе задържан юристът на ФБК Владлен Лос. По думите му това станало в хотела, където отседнал, щом научил, че край дома му го чакат полицаи. Лос – беларуски гражданин, разказа, че му връчили не предупреждение от прокуратурата, а уведомление, че трябва да напусне Русия до 25 януари и му се забранява влизането в страната до 27 ноември 2023 г.

По-късно се разбра, че полицията е задържала и прессекретаря на Навални Кира Ярмиш, а също и служителя на ФБК Георгий Албуров.

В петък полицаи са посетили също журналиста от радио „Ехото на Москва“ Александър Плюшчев и главния редактор на „Медиазона“ Сергей Смирнов. Според Смирнов полицаите не го заварили вкъщи, по-късно обаче все пак го открили – в поликлиниката, където отишъл за лекарства. Журналистът предположи, че може да са проследили билинга на мобилния му телефон. Смирнов обърна внимание, че в единствения му туит, където се споменава 23 януари, пишело: „На 23 януари в Москва е около нулата“.

Висши и средни училища

Студенти от няколко региона на Русия разказаха за предупреждения, че ще им се търси отговорност, ако участват в неразрешени масови прояви. В Телеграм каналът „Протестен МДУ“ съобщи, че ръководството на Физическия факултет в Московския държавен университет заплашило студентите, че ще ги вика в комисия по студентските въпроси. Администрацията на Ярославския държавен университет пък обещала да включи „заловените на място“ по време на митинг в „черния списък на държавните учреждения“.

На студентите от Финансовия университет е обещано да се повдигне въпрос за изключването им, сочат данни на Телеграм канала „AvtozakLIVE“. Според студентското списание „DOXA“ същата заплаха е отправена към студентите от Руската академия за народно стопанство и държавна служба в Санкт Петербург, Руския държавен университет по петрола и газа и Руския държавен икономически университет в Ростов на Дон.

В групата на Костромския държавен университет в мрежата ВКонтакте бе поместено предупреждение, че „не бива лекомислено да се подкрепя тълпата“, посочи изданието „Медиазона“.

А студенти от Башкортостанския държавен университет разказаха пред изданието „Открити медии“, че вузът е обявил 23 януари за учебен ден „поради неизпълнение на учебния план“.

„Строго е задължително всички служители и студенти да се явят на занятия! В края на работния ден ще трябва да попълним гугъл формуляри до министерството, посочвайки броя на отсъстващите студенти и причините за отсъствията“, се казва в изявление, публикувано от изданието.

Освен това съобщения с молба „да бъдат защитени децата“ и да не бъдат пускани на митинга в подкрепа на Навални се появиха в социалните мрежи на десетки петербургски училища, отбеляза изданието „Бумага“.

Борба в социалните мрежи

Тези дни федералната служба „Роскомнадзор“ изпрати до ръководствата на социалните мреи ТикТок и ВКонтакте нареждане да премахнат информацията, въвличаща непълнолетни в протестни прояви.

„Роскомнадзор“ се обръща към всички социални мрежи, информационни ресурси и медии с искане да не допускат разпространение на противоправна информация, въвличаща непълнолетни в противоправни действия, с призиви за участие в незаконни митинги и всякакви действия, водещи до последици, опасни за децата“, добави ведомството.

А в петък Главна прокуратура настоя „Роскомнадзор“ да ограничава достъпа до сайтове с призиви за участие в проявите на 23 януари.

След това „Роскомнадзор“ заяви, че за въвличане на тийнейджъри в несанкционирани протести социалните мрежи може да бъдат глобявани от 800 000 до 4 милиона рубли.

Наскоро щабовете на Навални и някои медии съобщиха и за ботове, започнали масово да се абонират за техните акаунти в мрежите. Според „Новая газета“ това също може да има връзка с неразрешените акции на 23 януари.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.