Какви подпочвени води, каква Перловска река? Хората строят метро под езера и морета

Тунелът с повредения участък, сниман отдалеч. Снимка: от видеорепортаж на BG on Air

 

„Това е последна станция, надолу няма как да продължи. Има пропадане на пътя!“ – това съобщил на пътниците машинистът на метрото на станция „Хаджи Димитър“ по новата трета линия на софийското метро.

Случаят е във вторник, в 18,30, час пик. Пътници съобщават, че в предишни дни мотрисите спирали и забавяли на това място, неясно защо.

Отначало се прокраднаха откъслечни съобщения в медиите, че аварирала мотрисата. Авария в новите мотриси „Сименс”?

Шефът на метрото инж. Братоев обясни, че линията не е пропаднала, а се е надигнала, трябва да се демонтират релси, траверси и бетона под тях и тогава ще се разбере причината.

Като виновник са посочени подпочвените води, а не строителите.

Въпросът е – може ли да се оправдава повреда в чисто нов тунел за метро с подпочвени води? Та такива тунели се строят осигурени за подпочвени води. В цял свят има такива тунели, минават под реки, езера, морета. Ама тунелът на трета линия минавал близо до Перловска река…

Кметицата Фандъкова загрижено обясни, че водното налягане било 15 тона на квадратен метър. Само по това обяснение си личи, че метростроителите нещо лъжат и мажат. Защото това означава налягане 1,5 атмосфери. Или 1,5 кг на кв. сантиметър. Такова налягане може да издържи човек с дланта си. Все едно да развиеш вентила на автомобилната гума, която е с 2 амтосфери налягане и да го запушиш с пръст. Водолази работят с часове на дълбочина с такова налягане.

Бетонната черупка на тунелите за метрото трябва да издържа много по-високо налягане, също така тунелите и метростанциите трябва да са дренирани, за да отвеждат подпочвените води.

 

А инженерите будалкат обществото,

 

сложили в устата на кметицата зашеметяващи числа.

Чува ли се инж. Братоев какво говори – „От обилната вода при големите валежи в реката може да има допълнително напояване на почвата отдолу…” Че то е имало и по-големи валежи в София от тази есен. Вдигнало се нивото на подпочвените води, повтарят като папагали и кметицата, и войводата Карлос Контрера от комисията по транспорта в общината. Ами то се вдига всяка година, винаги при дъждове, най-малко два пъти есен и пролет. Нима тунелите не трябва да са съобразени с това?

Откога подпочвените води са някакво изключително природно бедствие?

Тук трябва да им се припомни на строителите на метрото, че японците, които строиха първа линия от Булбанк до стадион „Васил Левски”, са направили тунели, които не са мръднали, няма капка вода, а минават под Перловска река. Минават през същите геологически условия, за каквито инженерите на „Трейс груп холд”, строили трета линия и метростанциите, се изкарват герои, как се преборили със сложните подземни пластове.

И старият тунел под парка, от стадион „Васил Левски” до Интерпред, строен при соца, не е мръднал. И други метротунели под НДК, строени при соца, не са мръднали, и т. н. от „Люлин” до Булбанк, пак тогава строени. Айде, те са по друг способ.

Впрочем, при соца инженерите обясняваха подробно какви способи използват, медиите пишеха за това. Сега софиянци не знаят какви строителни методи са използвани за тунелите на метрото по трета линия какви технологии, материали и с какво качество.

И в София, и по света са построени десетки километри тунели в сложни геоложки условия, но никой досега не се е оправдавал за авария с подпочвените води.

Бърза справка из нета за повреди на тунели за метро показва, че за последните 20 години има само една подобна в Азербайджан. Аварии и инциденти в метро, дерайлирали влакове, има много, но изметнати от подпочвени води тунели няма. В София сме пионери.

 

И май не са само тунелите. Жители от блокове край метростанцията в „Хаджи Димитър” се оплакаха, че и в апартаментите им се надига пода, плочки, вратите не се отварят като преди, изметнали се (виж тук). Очевидно е, че при строителството на метротунелите и метростанцията с нещо са предизвикали размествания в подземни пластове и подпочвени води. Това поне се вижда на повърхността и в надигнатите релси в тунела. Дано не тръгнат и жилищните блокове… А те от „Метрополитен“ и общината щели да ни обясняват след време каква е причината, като извадят бетонните основи. Каквато и да е, това е тежка строителна издънка.

 

Аварията в метрото мирише на корупция и некадърност

 

Ето какво обяснява и инж. Петър Костов от „Трейс груп холд“, ръководител на обекта „Трета метролиния“, в хвалебствено пиар интервю след откриването й:

„Всеки един такъв мащабен обект ражда своите герои. Опитът и знанията, които натрупахме ни позволява да работим в различни точки на света, но усещането за изпълнен дълг е, когато виждаш, че стотици хиляди хора достигат навреме до семействата си или на работните си места… Много хора с труда си успяха през годините да изработят този чутовен проект…
Екипът на Метрополитен за малко време успя да постигне чудеса и да направи метро, еквивалентно на всяка една подобна институция в световен мащаб. Мисля, че се нареждаме до най-големите Сингапур, Малайзия и т. н.“

А? Направо сингапурците да ни завидят на самочувствието…

И още: „Участъкът от Орлов мост до бул. „Владимир Вазов“ е много водонаситен, той е с консистенцията на боза. За да се изгради тунел в този масив беше огромно предизвикателство…“ Тук читателят може да се запита – как така по цялата тази дължина има построени сгради и защо още не са потънали в бозата.

Ето и обясненията на инж. Боян Делчев, изпълнителен директор на „Трейс груп холд“ и главен проектант на трета линия на метрото:

“В София тунелното строителство е предизвикателство за инженерите и строителите, защото има неподходящи песъчливи почви и подпочвени води, работи се на възлови кръстовища, с натоварен автомобилен трафик….“ Разбира ли читателят? Работело се под кръстовища с натоварен автомобилен трафик… Уникално в световната практика – метро да се строи под града…

Инженерът продължава: „Начинът, по който се изпълни преминаването между метростанции 5 и 6, под действаща жп линия…, и в добавка почви от пясък и вода е пример за това, че българските инженери знаят какво и как да се направи“ (виж тук).

Направо героизъм е извършен – тунелът минавал под жп линия, в почви от пясък и вода… И българските инженери знаели какво и как да направят. Е, видя се колко са знаели. Ще видим за колко месеца ще оправят повредения тунел.

Може би е по-добре за бюджета на София и за парите на ЕС, които са се изляли в този проект, да дойде фирма с опит в метростроителството, да оправи поразията, вместо тези самохвалковци.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.