Арабският свят се отваря за секса

Много от жените в арабския свят остават верни на традициите и носят чадор, който показва само очите им. Те е трудно да бъдат убедени, че сексуалните отношения са нещо нормално, за което трябва да се говори открито. Снимка: тимконоприкс

В арабските общества сексуалността и сексуалното възпитание са все още табу. Изглежда, че сексът и ислямът могат да бъдат приведени под един знаменател само от външни хора. Сред мюсюлманите обаче също се заражда съпротива срещу мълчанието, което води към все повече порностраници и проститутки.

Кога забременява жената? Когато на сватбата мъжът й постави венчалната халка. Поне доскоро Нури мислела така. Тя вярвала в това, докато приятелките й в гимназията не й казали истината, прикривайки устата си с ръка. Има нещо тайно, което възрастните правят, когато са женени. Нещо, за което не се говори никога и за което децата не трябва да знаят нищо: сексът.

Откакто Нури и приятелките й са произнесли думата за първи път, са минали много години. Но и днес, на 22 години, тя все още започва да шепне, когато разказва за приятеля си, за убеждението си, че хората не могат да живеят без секс и за това, че много от неомъжените й приятелки отдавна не са девствени. Жената не иска да бъде снимана, не казва истинското си име. Нури седи сред западните туристи и бизнесмени в скъпо кафене в столицата на Йордания Аман. Тялото й се очертава ясно под тясната й блуза и черните й панталони. Красивите й къдрици са на показ, а слънчевите очила на главата й държат косата назад така, че да се виждат силно гримираните й очи.

Според социолога Муса Щеви от Йорданския университет в Аман именно момичетата като Нури ще донесат социалната промяна в Йордания. “Арабското общество се движи в нова посока. Към по-отворени връзки между мъжете и жените”, казва той. Но какво означава това в общество, в което сексологията е забранена, а посещението при гинеколог е позволено само на омъжените жени? “Не разполагаме с точна статистика, казва Щеви. Но процентът на жените, които имат сексуални връзки извън брака, е много висок – особено сред младите хора в университета.” Само че те нямат право да говорят за това.

Курсове по ограмотяване

С темата за секса проблеми имат преди всичко религиозните групи, твърди Щеви. Но това отдавна не се отнася до всички. От 2005 г. шейх Фахед Хамзе спонсорира един център в малкото селище Шунех, разположено на 60 км от Аман. Там служители на „Института за развитие“ на кралица Зайн ал Шараф просвещават местното население. Темите, които се дискутират и които не са били подхващани никога по-рано, са СПИН, отношенията между мъжа и жената, пубертетът, насилието. Всяка седмица шейх Хамзе призовава 150-те вярващи в джамията да участват в курса. Първоначално те отказвали, но междувременно повече от сто души са се записали в курса, а някои от тях дори вече преподават. Сега мъжете и жените говорят открито за телата си, за проблемите и отношенията си. Младите хора научават преди да се оженят колко важна е хигиената, как се пренасят болестите и как функционира човешкото тяло.

Броят на проститутките във всички арабски страни расте. Все повече лекари, особено в Ливан, изкарват парите си като връщат девствеността на младите жени. Расте и броят на криминалните аборти. Но засега никой не приема този проблем на сериозно.

Д-р Хеба Кутб в кабинета си в Египет. Водещата на телевизионно предаване за секса твърди, че ислямът харесва секса. Снимка: кепа.фи

Хеба Кутб иска да образова арабското общество по съвсем различен начин. Египетската лекарка се занимава с мъже, жени и семейни двойки със сексуални проблеми. Но това не е всичко. По египетската телевизия тя води предаването “Значими думи”, което се предава чрез сателит в целия арабски свят. В него Кутб отговаря публично на въпроси, свързани със секса.

За консервативното арабско общество това, което се дискутира от младежките списания на западния свят, е равнозначно на революция. Хеба Кутб има както привърженици, така и противници. Обичат я и я мразят. Главата й е покрита с кърпа, но има докторска степен по сексуална и съдебна медицина от университета в Кайро и диплома по сексология от университета „Маймонид“ във Флорида. Бори се срещу неграмотността, несправедливостта и потисничеството. Иска да преодолее още нещо: отричането на сексуалното образование по религиозни мотиви. “Ислямът харесва секса”, подчертава тя и може да го докаже. В много сури на Корана – свещената книга на мюсюлманите – се говори за важната роля на сексуалността. Там дори се обяснява, как трябва да изглеждат сексуалните отношения в семейството и че те трябва да служат за удовлетворяване на двамата партньори. “Ислямът е разбрал сексуалните отношения между брачните партньори още когато останалият свят не се е интересувал от тях”, казва Хеба и в гласа й се долавя гордост.

Нури се възхищава на египтянката. Самата тя е трябвало да трупа знанията си тайно и дори днес започва да шепне когато говори за “нещо съвсем естествено, нещо човешко”. “Точно защото живеем в мюсюлманско общество, трябва да се отнасяме открито към сексуалността”, казва тя. Но тя сама не може да спазва тези правила. Родители й нямат и представа, че си има приятел. А още по-малко, че е петият в живота й.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.