Ще има ли дигитален паспорт за ваксинирани? Надпреварата започва

Снимка: Сайънтист

Хората, ваксинирани срещу COVID-19 на лосанджелиския стадион „Доджър“, си тръгват с ваксината, лепенка на ръката и хартиена картичка, на която на ръка са написани подробностите за имунизацията, например кога е била направена и от кой тип е използваният препарат.

Подобни хартиени ваксинационни карти в САЩ са обичайни от 80-те години на 19 век, когато се използват, за да позволят на учениците да се върнат в училищата по време на епидемия от дребна шарка. Сега, при пандемията от COVID-19, картите стават дигитални.

Пациентите от окръг Лос Анджелис могат да се регистрират, за да получат есемес с линк към същата информация, която е нанесена на хартиената картичка. Услугата предлага да бъде изпратено и последващо съобщение, което да напомни на пациента да отиде за втората доза от ваксината. Включен е и линк за добавяне на всички тези данни към Apple Wallet – вградено приложение на айфоните, което обикновено се използва за съхраняване на билети за събития или бордни карти за самолети. Данните могат да се добавят и към Google Wallet, както и да се свалят като PDF файл.

„Дават ви тези хартиени ваксинационни карти, които удостоверяват, че ви е сложена ваксината. В началото се притеснявахме заради това, защото в сегашната епоха хората просто разнасят телефоните си наоколо“, казва Клеър Джарашоу, директор не центъра за ваксини и предотвратяване на заразни заболявания в Лос Анджелис.

Wallet-сертификатът, разработен в Лос Анджелис, е сред първите примери в САЩ за дигитално удостоверяване за поставена ваксина срещу COVID-19, при което пациентите могат да съхраняват информация, свързана с имунизационния им статус на телефоните си и бързо да я представят на всеки, който има нужда от нея например авиокомпания, училище или стадион, където ще се провежда концерт, след като това отново стане безопасно.

Дали тези приложения ще бъдат приемани е друг въпрос.

В момента няма координирани усилия на национално или международно равнище за установяване на най-добрите практики за въвеждане на ваксинационни паспорти, така че компаниите, организиращи големи събития няма на кого да се позоват кое е законно и кое е етично, когато избират политиката и технологиите си.

Американската служба за храните и лекарствата FDA не е одобрила и външни компании, които да осигуряват информация в реално време за ваксинирането. Комисия на Световната здравна организация, която работи по този въпрос, заседава миналата седмица, но все още не е публикувала резултати.

Какво правят авиокомпаниите?

Wallet-сертификатите на Лос Анджелис по същество са дигитална версия на старите хартиени ваксинационни карти. За властите няма начин да проверят дали информацията в тях е достоверна или е била фалшифицирана.

Междувременно множество компании от различни сфери, браншови организации и нестопански групи се надпреварват в разработването на конкурентни системи, включващи повишена сигурност и допълнителни характеристики.

Авиационният сектор е особено силно мотивиран, тъй като е изправен пред втора поредна година на спад на международните пътувания. Браншът наистина има нужда от система, която може да бъде проверявана и удостоверявана, тъй като авиокомпаниите са имали случаи на хора, представящи фалшиви или фотошопирани резултати от тестове за COVID-19, за да могат да летят.

„Светът се стреми да може да изисква нещо, което да показва, че сте си направили тест или ваксина, за се увеличат пътуванията отново“, посочва Ник Карийн, старши вицепрезидент в Международна асоциация за въздушен транспорт – МАВТ (International Air Transport Association – IATA), която обединява над 290 авиокомпании. „Не можем да правим това ръчно в целия свят. В крайна сметка ще трябва да се дигитализираме“, допълва той.

Emirates Airlines обяви миналата седмица, че ще използва Travel Pass – мобилно приложение, разработено от МАВТ, за да потвърждава тестове за COVID-19 преди излитане от Дубай. МАВТ се надява, че тази система ще намали дългите опашки по летищата, които ще се появят, ако служителите трябва ръчно да проверяват документи на хартия.

Планът е обхватът на Travel Pass да бъде разширен, за да включва и информация за ваксините, веднага щом това стане възможно, посочва Карийн.

Паспорт за медицински данни

Поверителността на медицинските данни е друго съображение. Някои настояват, че няма смисъл да се изисква повишена сигурност за достъп до медицинска информация, която обикновено се вписва на хартиено картонче като каква ваксина или тест са направени на някого и къде е поставена имунизацията. Вместо това системата би трябвало да е толкова опростена, колкото е сканирането на баркод, и да дава бърз отговор „да“ или „не“.

„Идеята е, че на практика този, който проверява данните, определя правилата“, отбелязва Пол Мейър, главен изпълнителен директор на Commons Project. Компанията разработва приложение за ваксинационен паспорт, наречено CommonPass, което американската авиокомпания United Airlines тества. „Правилото може да е, че трябва да сте си направили тест през последните 72 часа или че трябва да са ви поставени и двете дози от ваксината на Pfizer или на Moderna. Всичко, което CommonPass показва е „червено“ или „зелено“. Отговаряте на изискванията“, обяснява той.

Commons Project работи с група технологични и здравни гиганти, за да разработи общи стандарти. По същество става дума за нов тип компютърен файл, който да може да съдържа информация за поставените ваксини с цялата необходима защита и данни.

Тези компании, сред които са Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic, и Cigna, гледат по-далеч от просто доказателство за поставена ваксина, подготвяйки се за свят, в който медицинските регистри ще могат да бъдат съхранявани на телефона ви.

Потенциалният пазар за технологии за медицински досиета вероятно е огромен – според една оценка през 2018 година е достигнал 31.5 милиарда долара и нараства с 6 % годишно. Apple, която не е част от групата, вече има система, позволяваща на хората да съхраняват здравни досиета на телефоните си. Тя може да се използва и за ваксинационни данни.

„Това един вид е наистина спешна необходимост, но може да се използва и като катализатор за нещо, което би трябвало да съществува така или иначе – възможност хората да използват каквото и да е приложение, за да изтеглят и поемат контрол върху здравната си информация“, според Мейър.

Въпреки това някои от експертите, работещи по технологията, се опасяват, че може би се задълбава твърде много за краткосрочния проблем да бъдат върнати хората на работа и към развлеченията. Те припомнят „алармата за контакт“ – нова технология, разработена от Apple и Google в ранните етапи на пандемията, за да предупреждава анонимно хората, че може да са били изложени на контакт с коронавируса. Макар системата да бе елегантно проектирана да защитава личните данни, приложението заработи в САЩ чак през втората половина на миналата година и не бе широко възприето.

„При дигиталните ваксинационни карти, много хора решават трето-, четвърто, петоразредни проблеми. Ние се концентрираме върху първостепенния проблем, който е да се даде на пациентите достъп до информацията за ваксинирането им на нещо по-добро от парченце хартия“, посочва Рамин Бастани, главен изпълнителен директор на компанията Healthvana, разработила софтуера, използван от здравните власти на Лос Анджелис.

Разнообразието от подходи към въпроса означава, че е малко вероятно в САЩ да се появи унифицирана система. Вместо това хората вероятно ще трябва да съхраняват множество „доказателства“ на телефона си – едно удостоверение за някоя авиокомпания, Wallet-сертификат за в училище, и друго приложение за посещение на спортно състезание.

„И така, ако искате да отидете на кино, после в офиса, и да се качите на самолет, ще трябва да свалите три различни приложения, да генерирате удостоверение по три различни начина и да се занимавате с цялата бумащина три пъти“, предупреждава Джени Уагнър, директор на програми в Linux Foundation Public Health.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.