Бунтът на ултраортодоксалните застрашава надеждата на Нетаняху за преизбиране

Протест в Ерусалим. Снимка: от тв екрана

В стремежа си към преизбиране израелският премиер Бенямин Нетаняху премина към ясна стратегия: да разчита на твърдата подкрепа на ултраортодоксалните си политически съюзници и да потуши коронавирусната пандемия с една от най-агресивните кампании за ваксинация в света. Ултраортодоксалните общности обаче пренебрегват открито препоръките за безопасност и със сила се противопоставят на опитите на полицията да ги принуди да спазват мерките. Така че този брак по сметка се превърна в бреме. Нетаняху наблюдава как неговите политически партньори подкопават войната на страната срещу вируса и разпалват обществено недоволство, което ще е заплаха за него на изборите.

„Нетаняху се надява, че Израел ще бъде първата страна в света, ваксинирала своето население, че той ще може да отвори икономиката за всички – ултраортодоксални и невярващи – и че тогава проблемът ще бъде забравен“, казва предизборният стратег Моше Клугхафт, който е бил съветник на израелския премиер. По думите му, ако сегашните проблеми се запазят, „Нетаняху ще бъде в голямо затруднение“.

При по-малко от два месеца до изборите на 23 март, Израел се намира в парадоксална ситуация. Само за един един месец са ваксинирани над една четвърт от 9,3-те милиона жители и се очаква до изборния ден да бъде имунизирано цялото възрастно население. В същото време Израел е една от развитите страни с най-високо равнище на заразяване, с около 8000 нови случая на денонощие. Тази седмица бе затегнат наложения преди месец в страната локдаун, като бяха спрени почти всички полети до и от международните летища в страната.

Причините за разпространението на заразата са много. Преди да бъдат затворени летищата, завръщащите се от чужбина израелци донесоха със себе си силно заразните варианти на коронавируса. Освен това други части от населението не спазват разпоредбите на локдауна за затваряне на магазини, училища и ресторанти. Но несъмнено ултраортодоксалните общности, при които училищата остават отворени, синагогите са пълни и многолюдните сватби и погребения продължават, е движещата сила за големия брой новозаразени. Експерти оценяват, че в тази прослойка, която съставлява около 12 на сто от израелското население, са 40 на сто от случаите на коронавирус в страната. Официалните данни показват също, че нивата на ваксинирани в селищата с ултраортодоксално население (където често науката стои по-долу от вярата) са много под тези в останалите части на страната.

Ултраортодоксалните отдавна упражняват непропорционално влияние в Израел, като използват ключовия си статут в парламента, за да получават отстъпки от националните лидери. Ултраортодоксалните мъже са освободени от задължителната военна служба. Училищата на тази общност получават щедри субсидии, срещу което осигуряват ограничено образование, съсредоточено почти изцяло върху религиозни науки и пренебрегващо важни предмети като математиката, английския език и науките. Когато пораснат, много ултраортодоксални мъже не искат да работят и получават социални помощи, докато учат в религиозни семинарии.

Тази система отдавна предизвиква недоволство сред светското мнозинство в Израел, а икономисти нееднократно са предупреждавали, че тя е неустойчива. Политическите лидери обаче рядко са проявявали желание да посегнат на тази система.

Нетаняху не е изключение. Запазвайки паричните потоци, той имаше надежден съюзник през повечето от 12-те си години на власт. Подкрепата на ултраортодоксалните е критично важна за Нетаняху, за да опита да състави коалиционно мнозинство, което да му даде имунитет срещу обвиненията в корупция.

Резкият скок в разпространението на заразата, в комбинация с протестите и насилието, обаче привлече вниманието. През последните дни големи тълпи от ултраортодоксални демонстранти, мнозина от които без маска, нападаха полицаите, изпратени да прилагат разпоредбите за затваряне, както и журналистите, отразяващи размириците.

Нетаняху, който разчита, че програмата за ваксинация ще му даде импулс за победа, сякаш не желае или не може да контролира своите ултраортодоксални съюзници. На въпрос за размириците Нетеняху каза пред репортери тази седмица, че е опитал да се обади на равина Хаим Каневски – един от най-влиятелните духовни лидери в страната. 93-годишният Каневски обаче „не беше на разположение“, оплака се Нетаняху и заяви, че е оставил съобщение на правнука на равина.

Тази видима слабост започна да е от полза за съперниците на Нетаняху. Силно нарасна популярността на Яир Лапид – лидера на центристката партия „Йеш атид“ („Има бъдеще“), която е ориентирана към средната класа и нерелигиозните гласоподаватели. „Ще сложим край на тази лудост“, написа Лапид в „Туитър“. „С нас ще има един закон за всички“, добави той.

Анкети от тази седмица прогнозират, че „Йеш атид“ ще се класира втора на изборите след „Ликуд“, но евентуално ще бъде в по-добра позиция от партята на Нетаняху за съставяне на управляваща коалиция. Друго проучване, на „Канал 12“, установи, че 60 на сто от респондентите не желаят ултраортодоксални партии в следващото правителснтво.

Доктор Надав Давидович, директор на школата за публично здраве към университета „Бен Гурион“ и правителствен съветник за коронавируса, казва, че ултраортодоксалната общност създава редица политически затруднения. Той споменава автономията на тази част от обществото, нейното недоверие към властта, фрагментираното лидерство, начина на живот и пренаселеността на кварталите ѝ. „Всичко това накуп създава много благоприятна среда за инфекцията“, казва той.

Според Давидович пращането на полиция често влошава положението. Вместо това, според него, експерти трябва да работят с лидери от общността по дългосрочни програми, които да подобрят съобразяването с мерките на локдауна и да убедят хората, че ваксината е безопасна. Той казва, че вече има подобрение по двата фронта и че очаква тази тенденция да се запази.

Но предвид темповете на разпространяването на заразата и това, че масовата ваксинация ще даде резултат чак след седмици, не е ясно колко ще се подобри ситуацията до изборния ден. „Смятам, че разполагаме с всички средства да отваряме постепенно през следващите седмици“, казва Давидович. „Вече имаме напредък. Трябва обаче да сме предпазливи и търпеливи“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.