Кич или шедьовър? Противоречив паметник бе открит в Белград

Паметникът на Стефан Неманя в Белград. Снимка: ТАНЮГ

Кич или шедьовър на изкуството? Зависи от това кого питаш.

Президентът на Сърбия присъства на откриването в сряда вечерта на грандиозен паметник на средновековен свещеник и исторически владетел. Монументът бе подложен на канонада от критики, определящи го като твърде голям и кичозен. Съюзниците на президента Александър Вучич казват, че бронзовата статуя на легендарния основател на сръбската държава Стефан Неманя, висока 23 метра и с тегло 70 тона, поставена на позлатен пиедестал с формата на яйце, ще бъде новата забележителност на сръбската столица.

Опонентите смятат, че паметникът е мегаломански и скъп символ на популисткото и авторитарно управление, което трябва да бъде сменено. Вучич заяви пред тълпа от няколко хиляди негови поддръжници, които не спазваха социална дистанция в момент на пандемия от коронавирус, че „красивата статуя“ представлява „шедьовър на изкуството“, който е символ на сръбската държавност и единство. Той каза, че всички онези, които си мечтаят да я махнат, няма да успеят, защото тя представлява „опора на цялата сръбска нация“.

Коментатори в социалните медии нарекоха паметника „Саруман върху Киндер яйце“ (герой от „Властелинът на пръстените“), а критиците казаха, че скулптурата, направена и проектирана в Русия, не съответства на традиционния сръбски архитектурен стил и вместо това прилича на огромните паметници от съветската ера.

Независимото Общество на сръбските консерватори на изкуство заяви, че паметникът е „иделогически продукт на деспотизма“, който няма връзка със Сърбия и Белград през 21 век. Изкуствоведката Аида Чорович заяви, че това не е паметник на Стефан Неманя, а на „арогантността“ на Вучич. Заместник-кметът на Белград Горан Весич отхвърли критиките, казвайки, че някога западналата част от града се превръща в едно от най-красивите места в столицата и нов център на Белград.

Паметникът бе издигнат на ремонтирания площад пред старата железопътна гара. Той е част от проекта „Белград на вода“, финансиран от компания от Обединените арабски емирства, предвиждащ също там да бъдат построени молове в дубайски стил и високи сгради. Издигането на паметника често бе сравнявано от критици със силно оспорваното преустройство на столицата на Република Северна Македония в началото на новото хилядолетие, което включваше десетки паметници и скулптури, спечелили на Скопие прозвището „Балканска столица на кича“.

И двата проекта станаха синоним на тайно и безразсъдно харчене на пари. Цената, платена на руския скулптор за паметника, бе обявена за държавна тайна, но според независими оценки тя е около 9 милиона евро.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.