Ще махнат ли Вашингтон, Линкълн и другите бели президенти от доларовите банкноти?

Проект за банкнотата от 20 долара, в която образът на президента Андрю Джаксън ще бъде заменен с образа на Хариет Тъбман, бивша робиня и активистка в борбата против робството. Проектът е от времето на президента Обама, отложен за няколко години при Тръмп, а сегашната администрация на Байдън казва, че ще придвижи бързо новата банкнота. В. „Ню Йорк Таймс“ пише, че отлагането е причинило разочарование сред милиони американци. Има и противоположни мнения. Коментар в сп. „Тайм“ от 27 януари 2021 г. казва, че проектът за образа на Тъбман върху банкнота от 20 долара е неисторически. „Твърде често Америка се опитва да изкупи расизма чрез стил и символ, а не по същество. Нямаме нужда от Америка, която да влага чернокожи жени в парите си. Имаме нужда от Америка, която да вложи пари за чернокожите жени.“ се казва в коментара.

В Сан Франциско щели да променят имената на 44 училища, които носят имената на Джордж Вашингтон и Ейбрахам Линкълн (виж тук), щото били кофти хора и символи на white supremacy (бел. ред. – превъзходството на белите).
Нека само кажем какво стои върху американския долар:
1 долар – Джордж Вашингтон, един от founding fathers (бел. ред. – бащите основатели) и първи президент. Имал е роби. Вече разбрахме – не става.

2 долара – Томас Джеферсън, също founding father и трети президент. Имал е роби. Не става.

5 долара – Ейбрахам Линкълн – 16-и президент (по времето на гражданската им война) – разбираме, че и той не става.

10 долара – Александър Хамилтън, също founding father. Имал е роби и е търгувал с роби. Не става.

20 долара – Андрю Джаксън, седми президент. Имал е роби. Не става.

50 долара – Юлисис Грант, 18-и президент. Май е имал роби. Не става.

100 долара – Бенджамин Франклин, също founding father. Имал е роби. Не става.

На всички банкноти на американски долари има бели президенти, повечето от които са имали роби. В САЩ преименуват училища, които носят техните имена. Има натиск да се подменят и образите на банкнотите. Коментарът тук не е съвсем безпочвена шега.

А колко по-добре ще е, ако вместо тези, стои следното:

1 долар – рандъм жълт (бел. ред. – random, англ. – случаен, произволен), от тях май много никой не се интересува.

2 долара – рандъм латино, същата работа.

5 долара – някой от Me too (бел. ред. – движението против сексуалното насилие). Най-добре онази Ася Аргенто, дето се правеше на лидерка на движението, пък после се оказа, че тя насилвала 17 годишно момче преди години. Нищо, случва се.

10 долара – събирателен образ на всички смели лидери на CNN, CBS, NYT и всички останали храбреци, които яростно водят войната с лошите.

20 долара – трансджендър, задължително. Моята идея е да е транс спортист мъж, отишъл да се състезава при жените (не знам защо, обаче обратното май не се наблюдава много често). Гласувам за онзи ММА боец, Фалън Фокс – мъжът, който се бие при жените и беше спукал черепа на опонентката си, изпращайки я в реанимация.

50 долара – логото на BLM (бел. ред. – съкратено от Black Lives Matter – животът на черните има значение), като от другата страна на банкнотата са снимки от опожарените и потрошени сгради и коли, в чест на справедливостта.

100 долара – Джордж Флойд (бел. ред. – чернокожият, който беше задушен от полицай при арест и погребан с почести в златен ковчег). Истински национален герой, пред когото коленичат президенти.

Аре, бай Байдъне, имаш време да коригираш това недоразумение. Светът чака.

– –
От фейсбук страницата на автора

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.