Хонконг: Хиляди бягат към Великобритания заради страх от китайски репресии

Протест в Хонконг. Снимка: АП/БТА

Хиляди хонконгци вече са взели болезненото за някои решение да оставят родния си град и да се преместят във Великобритания, откакто Пекин наложи строг закон за национална сигурност на китайската територия миналото лято. Очаква се броят им да набъбне до стотици хиляди.

Някои напускат, защото се страхуват от наказание заради подкрепата им за продемократичните протести, обхванали бившата британска колония през 2019 година. Други казват, че натрапването на Китай в техния начин на живот и граждански свободи е станало непоносимо и те искат да потърсят по-добро бъдеще за децата си в чужбина. Повечето казват, че не планират никога да се връщат.

Очаква се тенденцията да се ускори сега, когато 5 милиона хонконгци имат право да кандидатстват за визи във Великобритания, което им позволява да живеят, работят и учат там и в крайна сметка да кандидатстват за британско гражданство. От вчера официално е възможно да се кандидатства за британска национална отвъдморска (БНО) виза. Много хонконгци обаче вече са пристигнали на британска земя в търсене на ново начало.

Британското правителство заяви, че около 7000 души с британски национални отвъдморски паспорти – документ за пътуване, за който жителите на Хонконг имаха право да кандидатстват, преди градът да бъде предаден под китайски контрол през 1997 г. – са пристигнали от юли с предишния тип шестмесечна виза. По негови изчисления над 300 000 души ще се възползват от предложението за удължено право на пребиваване през следващите пет години.

„Преди обявяването на БНО визи през юли, нямахме много запитвания за емиграция в Обединеното кралство, може би по-малко от 10 на месец“, каза Андрю Ло, основател на емиграционна консултантска компания в Хонконг. „Сега получаваме по 10-15 обаждания на ден за това“.

Майк, фотожурналист, заяви, че планира да кандидатства за виза и да се премести в Лийдс със съпругата си и малката си дъщеря през април.
Неговата мотивация да напусне Хонгконг е дошла, след като политическата ситуация в града се е влошила след антиправителствените протести и той е осъзнал, че полицията в града не е политически неутрална. Полицията е критикувана от привърженици на демокрацията за използване на прекомерно насилие.

Майк каза, че преместването във Великобритания е важно, тъй като според него образователната система в Хонконг ще бъде повлияна от политическата ситуация и ще бъде по-добре дъщеря му да учи в Обединеното кралство.

Майк се съгласи да говори при условие, че ще бъде назован само с малкото си име от страх, че може да бъде репресиран от властите.

Ло каза, че с новата виза бариерата за влизане в Обединеното кралство става изключително ниска, без изисквания за езикова или образователна квалификация. Притежателите на британски национални задгранични паспорти трябва да докажат, че разполагат с достатъчно пари, за да се издържат в продължение на шест месеца и да докажат, че не са болни от туберкулоза, според разпоредбите на правителството на Великобритания.

В момента Ло помага на три-четири семейства седмично при преместването им в Обединеното кралство. Около 60 на сто от тях са семейства с малки деца, докато останалите са млади двойки или млади специалисти в различни области.

Синди, хонконгска бизнесдама и майка на две малки деца, е пристигнала в Лондон миналата седмица.

В Хонконг тя е имала комфортен живот. Притежавала няколко имота със съпруга си и бизнесът, който е ръководела, е вървял добре. Но решила да остави всичко зад себе си, тъй като усещала, че свободите на града са в процес на разпад. Тя иска да осигури добро бъдеще на децата си.

Синди, която се съгласи да говори при условие, че ще бъде назована само с малкото си име от страх, че може да бъде репресирана от властите, заяви, че е важно да се действа бързо, тъй като се опасява, че Пекин скоро ще предприеме действия за спиране на изселването.
Премиерът Борис Джонсън заяви тази седмица, че предложението за виза показва, че Великобритания почита своите „дълбоки връзки в историята“ с Хонконг, който беше предаден на Китай с уговорката, че ще запази своите свободи в западен стил и голяма част от политическите си автономия, каквито не се наблюдават в континентален Китай.

Пекин заяви в петък, че повече няма да признава британския национален задграничен паспорт като документ за пътуване или форма на самоличност и разкритикува предложението на Великобритания за получаване на гражданство като ход, който „сериозно нарушава“ суверенитета на Китай. Не е ясно какъв ефект ще има това, тъй като много хонконгци имат по няколко паспорта.

Пекин драстично втвърди позицията си към Хонконг, след като протестите през 2019 г. прераснаха в насилие и предизвикаха криза, продължила с месеци. След влизането в сила на закона за сигурността десетки продемократични активисти бяха арестувани, а младите лидери на движението бяха или затворени, или избягаха в чужбина.

Тъй като новият закон дава много широки дефиниции за това какво са актове на подривна дейност, отцепничество, тайни споразумения с чужда страна и тероризъм, мнозина в Хонконг се опасяват, че изразяването на каквато и да е форма на политическа опозиция, дори публикуването на съобщения в социалните медии, може да им създаде проблеми.

„Това е наистина уникална емиграционна вълна – някои хора не са имали време да посетят страната, в която се преместват. Мнозина нямат опит с живеене в чужбина“, каза Мириам Ло, която управлява агенция за премествания в Обединеното кралство. „И поради пандемията те дори не можаха да отидат на оглед, преди да решат да купят дом“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.