In memoriam Тони Филипов, Д-р. Отиде си едно оригинално перо, едно от малкото

Рубриката на Стойко Тонев излизаше в сайтовете „Редута“ и „Офнюз“.

Един от най-оригиналните автори в печата в последните две десетилетия, Стойко Тонев, известен с псевдонима си Тони Филипов, Д-р, почина внезапно на 65 години. Загубата е голяма, защото в българския печат оригиналните и критични коментатори са твърде малко.

Стойко Тонев започна кариерата си в журналистиката във вестникарския печат, във в. „Новинар”, но израсна като автор в интернет. Преподавател в Софийския университет, доктор  по политология, пред академичната кариера избра да стане вестникар и се утвърди като добър редактор.

Когато системата превзе вестниците и ги превърна в обслужващи, Стойко Тонев изпадна от тях. И тогава разви таланта си с оригиналните си сатирични коментари в авторската си рубрика „Из делниците на един луд”, подписвана с псевдоним Тони Филипов, Д-р.

Коментарите му бяха като седмичен преглед на събитията и публикациите в печата, с несравними иронични описания и припомняне на свързани събития, които го превърнаха в любим автор на хиляди читатели.

Рубриката „Из делниците на един луд” в последните години излизаше в сайта „Офнюз” и в създаденият от Стойко Тонев сайт „Редута”. Загубата за тях и за читателите е непоправима.

В епохата на социалните мрежи авторските рубрики намериха ново поле за разпространение, но и се позагубиха в морето от лични коментари и цитати оттук оттам.

Стойко Тонев, известен като Тони Филипов, д-р.

 

Ето някои от последните коментари на Стойко Тонев по актуални новини и случки, написани в типичния му стил:

Изборите, парите и администрацията

 

Ако ми позволите да се изразя метафорично, парите са за изборите това, което е маслото за френската кухня. Трите тайни на успешните избори са, първо пари; второ пари; трето пак пари.

Като всяка метафора и тази накуцва. Парите все пак не решават всичко в изборите. Още през август обясних, че за оставането на власт на Борисов и ГЕРБ след един нов вот, освен парите, голямо значение ще имат два взаимосвързани фактора – мълчаливото мнозинство, хората, които не гласуват, и калинките на Борисов, администрацията – централна и по места. Това са стотици хиляди хора, които заедно със семействата и приятелите си, които с тяхна помощ са си облизали пръстите, вероятно надвишават милион. Имам наблюдения върху няколко случая как живее тази администрация. Ами добре живее и някак не според заплатата. Тези хора ще гласуват за собственото си добруване, нито за миг не се съмнявайте в това.

Христо Иванов и как се такова дяволчето…

 

Христо Иванов вика: „Някои мислят, че сме толкова тъпи да направим коалиция с абсолютно токсичния ГЕРБ.“
Не, бе, г-н Иванов, не е така. Просто не всички от нас са толкова късопаметни, а пък някои си водим и дневник, та помним клетвите на Реформаторския блок. Помним как г-жа Кунева викаше за Борисов: „Това е комикс, това не е политика.” Помним какво казахте Вие на 4 септември 2013 г.: „Ако говорим за “операция чисти ръце”, това не може да не включва и изрично искане Борисов и Цветанов да напуснат политиката… Или сме срещу цялата мафия, или нищо не правим! След появяването днес на площада на тези две мутри…“ и т. н.

А после направихте правителство с мутрите. Да, знам, знам, в името на хората, в името на промяната. Но все пак.

Има една българска приказка, че дяволчето се такова само веднъж. Та ние се притесняваме вие да не би да сте решили да го таковате два пъти. Страх лозе пази!

Като сме почнали Христо Иванов, да го довършим. Миналата седмица зададе една картечна серия риторични въпроси на Борисов. „Защо Борисов се срамува да открие “Руски поток”? Ние сме се задължили с 3 млрд. лв., а Борисов не може да застане пред вас и да обясни каква е икономическата изгода на България. Борисов го е срам!“

И с основание го е срам. Илиан Василев посочва конкретно от какво:

„Цената на природния газ за Сърбия на Газпром е 12,97 Евро/МВтч. Да припомним че в цената за Сърбия влизат и разход по пренос през България?! Цената у нас в момента е 13,5 Евро/МВтч …
Сърбия не е дала нито цент за строителството на газопровод, ние дадохме 3 млрд. лв.…“

Ако беше нормален човек, щеше да е потънал в земята от срам. А той обикаля родината и се хвали като циганче с бял задник!

Това са успелите журналисти у нас…

 

„Нова тв” свалила от програмата си предаването “Беновска пита” – казионна продукция, предназначена да обгрижва властта и да облайва опозицията.

„За народа загуба велика!“ Беновска е добре известна с много неща, но другите са по-интересни. Като например приходите ѝ от баданаренето на властта, дейност с минимални разходи на материали и висока норма на печалба.

През 2019 г. радиото на Беновска “К2” е получило от министерствата на икономиката над 30 хил. лв., от туризма – 20 хил. лв., от МОСВ – 10 хил. лв., над 17 хил. лв. от Столичната община, 10 хил. лв. от Ръководство на въздушното движение. (Това РВД нема свършване, бе! От времето на Костов го точат!) През 2018 г. ББР е наляла 70 хил. лв. в бялата гушка на Беновска, а земеделското и социалното министерства по 15. Нека ѝ е зле. А някои викаха, че е луда! Ние сме луди, ние… Зер ще ни падне варакът, ако малко се понаведем!

 

Се е харно за челяка да е скромен и разбран –

не пречупва се гръбнака от един учтив метан.

 

Яко е намазала и баничарката Велева (бел. ред. – журналистката Валерия Велева, наричана баничарка, защото омеси баница на премиера Борисов при избирането му за първия мандат и му я занесе лично), известна с това, че никога не рита тръна боса! Тъждествена е със силата, докато е сила, после я сменя! И тя има биография, богата на лекета. Нейният Институт за стратегии и анализи е сключил договори за месечни абонаменти с 5 общини в Кърджалийско и е получила по 8000 лв. за „месечен абонамент за периодични доклади“, пише Емилия Милчева.

Институт?! И на визитна картичка стои добре!

Това са успелите журналисти у нас. И, както би казал любимият Селин, ще ми се да повърна върху вулгарния им успех!

Метрото и един тунел в древна Гърция…

Боже, Боже… Защо, бе, Боже, защо ни наказа с най-крадливите и най-некадърните управници! Специално за нас ли ги измисли?

Третият лъч на метрото, пропаднал. Срутили го подпочвените води на Перловската бара. Строител на участъка е небезизвестната фирма “Трейс“, оставила ярки дири от строителните си безобразия из цялата родина.

Това не е обикновена некадърност! Изисква се особено можене в неможенето! И сега до станция “Театрална” ще се ходи с метро, а от там до “Хаджи Димитър” с рейса.

ПКП излезе права, че одим пеша.

Някъде между 2180 и 2160 г. пр. н. е. във Вавилон изграждат един от първите известни тунели. Широк е 4 м и е висок 5 м. Построен е с кирки и от тухли! И векове се е използвал без да протече!

Пък в древна Гърция, на остров Самос, тиранинът Поликрат поръчал на дипломиран инженер Евпалинос да построи един километър тунел, по който да се докарва вода. Евпалинос го подкарал от двете страни и в средата разминаването било само 60 см. На километър! Експлоатиран е около 100 Борисови мандата. Между другото, в тоя тунел се е крил Питагор, когато нещо се скарал с Поликрат и оня джелатин искал да го скъсява откъде главата…

Шефът на Метрополитена Братоев намекна, че има съмнения за некачествен бетон в пропадналия участък на метрото. А той е поставен отново от „Трейс“. От „Спаси София“ поискаха да се въведе черен списък на фирми, които строят некачествено. И, ако това стане, мисля, че ще сме единодушни, че начело на този списък трябва да стои „Трейс“! Повече от заслужено. Заради строителните им зулуми на пътя край Своге загинаха 20 души! Институтът по пътна безопасност описа серия от грешки и пропуски. И какво? Нищо! „Трейс“ продължава да усвоява стотици милиони годишно.

„Оръжията не убиват. Тъпите копелета с оръжия убиват!“ Асфалтът и бетонът не убиват! Убиват алчните копелета, които ги крадат!

Убива корупцията, която у нас вече приема размерите на природна бедствие!

 

Пеевски продава вестниците, но лазещите журналисти остават

 

Това, че Пеевски продава медиите си е добра новина. Но развратът, който насади в тях ще остане. Лазещите журналисти ще останат и ще продължат да разнасят проказата на поръчковата журналистика.

Затова ще повторя и ще потретя. „Пеефски” е метафората на злото. Той не пише собственоръчно гадостите. Само посочва с дебелото си пръстче жертвата и помиярите свършват мръсната работа, те измислят и написват гадостите за колегите си.

Та в този смисъл да кажем едно голямо браво на Любомира Будакова, гл. редактор на агенция “Монитор”, на Васил Захариев, агент Викторов от ДС, главен на “Телеграф”, едно голямо браво и на другите помияри, които, скрити зад дебелия гръб на Пеефски безнаказано мърсуват. Анонимно, подло калят всеки, който си е позволил да не хареса „нашия издател“. Да спрем вече да премълчаваме имената им. Стига вече сме ги оправдавали с това, че си вадят хляба. Имаха цяло десетилетие да измислят по-почтен начин да си го вадят.

Както и да е.

Глейте го как се прави на улав за ваксините!

 

Питат го Кунчев дали заради майката на евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова сме поръчали 4,5 млн. ваксини на „Астра…“
„Ако мислите, че “Пфайзер” (обърка се, става дума за „АстраЗенека“ – бел. Т. Ф.) отдава значение кой на кого е майка и дъщеря?!”

Глейте го как се прави на улав! Професоре, биете ли жена си? Не съм професор…

Той предпочитал ваксината на „АстраЗенека”, защото се съхранява в нормален хладилник. Ми да вземем китайска, тогава. На Sinovac също се съхранява в обикновен хладилник, от 2 до 8 градуса. Според „Ди Велт“ ефективността и е от 92 до 97%, а трайността – 3 г.

Докторе, всяка вечер преди да заспите си повтаряйте: „Primum non nocere“! (лат. – Първо да не вреди – принцип в медицинската професия, свързван с Хипократ – бел. ред.).

Художествено изтезание – картината за Балканския поток

 

Сръбският външен министър Селакович е на визита в София и Борисов прати по него подарък на президента Вучич – картина от строежа на Балкански поток.

Кич, художествено изтезание. Така съм се срамувал само, когато онова нещо, дето ни беше президент, занесе огромното яйце на папата. И Светиня му го гледаше така, както се гледа завършен идиот.

Тази картина ме връща към едни далечни времена, за които мислех, че безвъзвратно са отминали.
Развигор Попов разправяше, как навремето превели „Бона сера“ на Луи Прима. Но дошли от комсомола и ги попитали как си позволяват да пеят такива упадъчни американски песни. И ги накарали да напишат собствен текст. И тогава Развигор написал този шедьовър на социалистическия „шафъл-рок“.

Добър вечер ма, другарке, добър вечер!

Как изпълни производствения план?

Добър вечер, но дали с това не преча

на мечтите за тъкачния ти стан?

И тогавашните тъпаци, те същите днешни тъпаци, не схванали иронията и одобрили песента…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.