Навални преди затвора: Путин ще бъде запомнен като Владимир Отровните гащи (обновена)

Алексей Навални пред съда в Москва. Снимка: РБК

Състав на Московския градски съд замени условната присъда на Алексей Навални с реална. Според решението на съда опозиционерът ще трябва да изтърпи наказание от 2 години и половина при общ режим. Защитата, заяви, че ще обжалва. Неговите съратници от Фонда за борба с корупцията призоваха за протест на Манежния площад в Москва. Протести започнаха и в Санкт Петербург и други градове. Продължават и арестите на протестиращи и журналисти.

По рано през деня руският опозиционер Алексей Навални заяви, че днешното му явяване пред съда е опит да бъдат сплашени милиони руснаци и каза, че руският президент Владимир Путин ще влезе в историята като „отровител“, предаде Франс прес. „Най-важното в този процес е да бъдат сплашени огромен брой хора. Пращаш в затвора един, за да накараш милиони да се страхуват“, заяви опозиционерът, който може да влезе в затвора за 2,5-3,5 години за нарушаване според властите на мярката си за неотклонение – подписка. Обвинението иска замяна на условната присъда от 2014 г. с ефективна.

По данни на специализираната НПО „ОВД-Инфо“ пред съдебната палата днес са били арестувани около 131 души, предаде Ройтерс. Пред съда имаше масирано присъствие на полиция за борба с безредиците, след като съюзници на Навални призоваха привържениците му да се съберат, за да го подкрепят.

В речта си в съда Навални отново обвини президента Путин, че е наредил отравянето му с нервнопаралитично вещество миналото лято. Путин ще влезе в историята като Отровителя“, каза той.

Масови арести белязаха часовете преди началото на делото срещу руския опозиционер Алексей Навални, което тече вече пети час. Присъдата ще бъде произнесена в 19 часа българско време. Прокуратурата поиска подсъдимия да бъде пратен в колония с общ режим за 3 години и половина.

Пред малко завърши изявлението на подсъдимия Навални. В речта си той иронизира, че след Александър Освободител Русия ще има Владимир Отровните гащи. Навални нарече Путин страхливец, крадливо човече, което живее в бункер :

„Искам да започна с юридически въпрос, който ми се струва важен и беше пренебрегнат в залата. Седят си двама и единият вика: Дайте да осъдим Навални, че се явява в полицията всеки понеделник, а не в четвъртък. Другият отвръща: Дайте да го осъдим, защото излизайки от комата, не се яви веднага в полицията!“. Същността на това дело е да бъда вкаран в затвора по дело, за което съм признат за невиновен. По дело, което е признато, че е изфабрикувано. Ваша чест, надявам се, че неведнъж сте отварял Наказателния кодекс и там пише, че Европейският съд по правата на човека е част от руската съдебна система и неговите решения са задължителни.

Руската федерация призна решението половинчато, даже ми бе изплатено обезщетение по това дело. Независимо от това брат ми прекара 3 години и половина в затвора. А аз – година под домашен арест. Когато изтече тази година, ме арестуваха и ме докараха в съда. Дайте да смятаме – 2014 г присъда, а сега е 2021 и продължават да ме преследват по това дело! Но защо? Защото на някого много му се искаше в момента, в който мина границата, да се озова в ареста.

Причината за това е ненавистта и страхът на един човек, който живее в бункер. Нанесох му смъртна обида с това, че оживях. Оживях благодарение на добри хора – пилотите и лекарите.

След това нанесох още по-сериозна обида – не се скрих! А след това се случи страшното – участвах в разследването на собственото си отравяне. И ние доказахме, че именно Путин е извършил опита за убийство. И това побърква малкото крадливо човече в бункера.

Защото всички се убедиха, че той е просто едно чиновниче, поставено случайно на този пост. Той никога не е участвал в спорове и дискусии. Неговият единствен начин за борба е убийството. В историята той ще остане като Отровителя. Имали сме Александър Освободител, Ярослав Мъдрия. А сега имаме Владимир Отровините гащи. (Навални иронизира опита за отравянето му, в разговор с един от атентаторите от ФСС се разбра, че са намазали с Новичок ластика на долното му бельо.)

Ние растем само по брой милиардери, всичко останало се срива. Стоя в килията и само слушам по телевизията – поскъпна маслото, поскъпнаха яйцата.

Понякога се случва така, че беззаконието и произволът са същността на политическата система. И това е ужасно. Но има и още по-лошо – когато беззаконието и произволът навличат мундира на прокурора или съдийската мантия. В този случая дълг на всеки човек е да не им се подчинява. Когато произволът е поставен в закон, дълг на всеки е да се бори. Аз се боря, както мога, и ще продължавам да го правя. Независимо че сега се оказах под контрола на хора, които обожават да мажат всичко с химическо оръжие. Но пак ви казвам, че ще се боря и ще направя всичко възможно, за да възтържествува законът, а не маскираните.

Искам да кажа, че ако в момента в Русия има много хубави неща, най-хубавото са хората, които не се страхуват, които не са безразлични и които никога няма да предадат нашата страна на чиновниците, които искат да я заменят за дворци, лозя и аквадискотеки.

Половин Москва е отцепена, защото малкият човечец в бункера полудява. Той не се занимава с геополитика, а провежда съвещания как да намаже с химическо оръжие нечии гащи. Главното в този процес не е дори това как той ще завърши за мен – дали ще ме затворят или не. Това не е сложно. Главното, заради което той се провежда, е да изплаши хората. Затваряме един, за да изплашим милиони. Опитват се да ги изплашат с такива показни процеси. Затова този процес не трябва бъде възприет от хората като сигнал, че те трябва повече да се страхуват. Той не е демонстрация на сила, а на слабост. Няма как да затвориш стотици хиляди, милиони… И когато хората го осъзнаят, всичко това ще се разпадне…

Призовавам всички, които се борят, да не се страхуват и да излязат на улицата, защото ние също имаме права и искаме нормално правосъдие и участие в изборите. Ние настояваме за това.

Искам незабавно освобождаване не само на себе си, но и на другите арестувани, и не признавам това представление.“

Около сградата на Московския градски съд са усилени мерките за сигурност. При спирка „Преображенски площад“ на метрото има няколко автомобила на Росгвардия и полицията. Бойци от ОМОН пък са блокирали най-близкия до спирката път към съда, като пускат само служители на съда и хора, живеещи в района. Хора, чакащи трамвай на близката спирка са отпращани да продължават пеша, защото трамваят няма да спира днес на нея.

По-късно, с идването на повече протестиращи и любопитни, пристигнаха и допълнителни полицейски части. Повече от 100 души бяха арестувани преди началото на делото, сред тях имаше и петима журналисти, след които и двама от интернет сайта Mash, който направи репортажа от строителнтите работи по „Двореца на Путин“ преди няколко дни.

Арестите продължават и по време на изслушванията, съобщава „Независимая газета“, като твърди, че задържаните вече са почти 100 човека.

Симоновският районен съд на Москва разглежда в сградата на Московския градски съд искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда на Алексей Навални да бъде заменена с ефективна. Прокуратурата обяви, че ще подкрепи искането. Аргументът за това е, че Алексей Навални многократно е нарушавал наложената му мярка за неотклонение „подписка“.

Навални беше докаран в съда от СИЗО-1 „Матроска тишина“. Според РИА Новости, в съда се намират наблюдатели – представители на 18 държави, сред които САЩ, Канада, Швейцария, Германия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Чехия, Великобритания, Латвия, Полша и Австрия. Първоначално, РИА Новости съобщи, че сред дипломатите в съда е бил и български представител.

Делото бе насрочено за 10 ч. московско време днес, но след това бе отложено за 11 ч. по молба на адвокатите на Навални, които поискаха да им се предостави време да съгласуват позициите си с подсъдимия. В съда около 9.40 ч. влезе и съпругата на Навални – Юлия, която вчера бе осъдена на глоба 20 000 рубли (220 евро) за участието си в протестите.

Руският опозиционер беше осъден през 2014 година за присвояване на финансови средства на 3 години и половина години затвор, с 5-годишен изпитателен срок. Навални бе задържан на 17 януари т.г. на летището в Москва на връщане от Германия, където бе на лечение в продължение на 5 месеца. В момента Навални излежава 30-дневна административна присъда за нарушаване на условната присъда.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.