Байдън започва да управлява с порой от укази

Джо Байдън се заклева като президент на САЩ. Снимка: от тв екрана

Съвременните американски президенти са установили, че един добър начин да се действа бързо в началото на мандата е да издават укази, както кралете от миналото.

С писалка вместо скиптър, те „провъзгласяват с настоящото“, „заповядват“, „възлагат“, „отменят“ и „обявяват“, давайки команди с кралски изрази от далечното минало. Президентът Джо Байдън залива страната с тях, постигайки резки промени в националната политика, които едва ли получил бързо от Конгреса, ако въобще ги получи.

Лесно дошлото обаче може и лесно да си отиде. Както откри президентът Доналд Тръмп със своите настъпателни и често пъти сполетени от нерадостна съдба изпълнителни заповеди, съдилищата може бързо да ги отменят. Конгресът може да ги преодолее и те в повечето случаи вършат работа само докато някой президент на различно мнение встъпи в длъжност и поеме в друга посока.

Могат ли транссексуалните военнослужещи да съществуват в състава на въоръжените сили? Не и открито при управлението на Тръмп. При Байдън могат. При следващия президент знае ли човек?

Засега обаче тромавото правителство въвежда светкавични промени.

В първите си дни като президент Байдън върна САЩ в Парижкото споразумение за климата, прекрати ограниченията на Тръмп върху пристигащи пътници от някои страни с преобладаващо мюсюлманско население, замрази изграждането на стената по границата с Мексико, защити имигрантите, които са били незаконно доведени в САЩ като деца и отмени въведените от Тръмп ограничения на нормите за енергийна ефективност и замърсяване. Това са само някои примери.

Като цяло Байдън донесе промяна и във формата, и в съдържанието в първите дни на президентското си управление. След гръмогласния Тръмп, който никога не се съмняваше в себе си, почти всеки би го направил.

Туитър сега е мъртва зона, ако човек иска да разбере за какво си мисли президентът в даден момент. От Овалния кабинет се чуват неща, от които бяхме отвикнали напоследък: „Поправете ме, ако греша“, „Как да го кажа учтиво?“, „Погрешно се изразих“. Носенето на маска е задължително във федералните ведомства и се насърчава на другите места, а водещите правителствени учени по здравеопазване вече не са със запушена уста.

Изразяването от Байдън смирение и стандартните му изрази на учтивост обаче вършат работа само донякъде. Става ли дума за отмяната на наследеното от предшественика с едно завъртане на писалката и думите „Под това се подписвам“, Байдън започва впечатляващо и като мнозина преди него изпробва границите на това, което един президент може да направи с укази.

„Много от това, което е направил, беше да отмени направеното от Тръмп“, каза политологът от университета Уисконсин-Мадисън Кенет Майър, който е експерт по президентски правомощия и изпълнителни заповеди. „Практически всички президенти натискат за повече и правят неща, които разширяват обхвата на изпълнителната власт“, добави той.

Президентът Барак Обама сключи многостранно ядрено споразумение с Иран и се присъедини към Парижкото споразумение, в чието договаряне участваше, без одобрение от Конгреса, използвайки признатото правомощие на президентите да сключват международни споразумения. Тези ходове обаче са уязвими без съгласието на законодателите. Тръмп изтегли САЩ и от двете споразумения.

Обама не успя да убеди Конгреса да приеме имиграционен закон и едностранно защити младите имигранти от депортиране, като не остави никакъв законов текст, който би им гарантирал трайност на тази защита.

През по-голямата част от първата си година, до приемането на данъчните му облекчения в края на 2017 г., Тръмп нямаше сериозни законодателни постижения, въпреки че републиканците контролираха Конгреса по това време. Той не постигна големи законодателни успехи и след това, с изключение на бюджетните споразумения. Той обаче неспирно подписваше изпълнителни заповеди.

„Всеки президент търси такива възможности. Тръмп махна спирачките и направи неща, които не бяха правили предишните президенти. Той беше влюбен в собствените си правомощия. Той беше необичайно агресивен и не спазваше нормите за границите на нещата, които трябва да правят президентите“, каза Майър.

„Много от направеното по този начин всъщност беше доста немарливо. Шокиращо некомпетентно“, добави той.

Заповедите на Тръмп да се ограничи влизането на хора от някои мюсюлмански страни бяха многократно блокирани от федерални съдии, докато Върховният съд не прие тяхна олекотена версия. Той обяви национално извънредно положение, когато нямаше признато такова, и така успя да пренасочи към граничната си стена пари, които вече бяха одобрени от Конгреса, но за други цели.

Имаше го и моментът с федералните земи и водоеми, за които предишните президенти вземаха мерки да ги защитят от строителна дейност. Тръмп им беше хвърлил око.

„Повече от 100 години беше прието, че обявяването на национални паметници е еднопосочна врата и че човек не може да отмени това обозначение“, каза Майър. Този обичай обаче беше разбит на пух и прах през 2017 г. с изпълнителната заповед на Тръмп да се преразгледа или намали защитеният статут на обширни площи от земи, които бяха обявени за национални паметници.

Байдън контрира това със своя изпълнителна заповед. Неговият подготвян от месеци поток от изпълнителни заповеди обаче не минава без засечки.

В Тексас федерален съдия издаде временна заповед за спиране на действието на искания от правителството 100-дневен мораториум върху повечето депортации, като постанови, че новата администрация не е успяла да осигури „конкретно и разумно основание“ за такъв мораториум.

Байдън признава ограниченията на ранния си курс към едностранни решения докато се подготвя за тежки спорове с Конгреса за финансовите помощи заради пандемията и по амбициозната си законодателна програма. Управляване единствено с решения на изпълнителната власт „няма да ни докара доникъде“, каза той.

Републиканците мърмориха колко често използвана е писалката за подписи на Байдън и изказаха обичайното оплакване за злоупотреба с правомощия от страна на президента, което се чува от всяка партия, намираща се в даден момент извън Белия дом.

Байдън реагира леко раздразнено на отпора, когато беше запитан дали Конгресът може да поиска от него да изпрати плана за финансови помощи за пандемията на части вместо наведнъж. „Никой не може да иска от мен да правя каквото и да било“, каза той досущ като монарх.

Байдън започна ударно с няколко десетки изпълнителни заповеди. Предстои да видим дали ой ще надмине едностранчивия подход на Тръмп, който подписваше средно по 55 изпълнителни заповеди на година, най-много за президент с един мандат след Джими Картър, който е подписал средно по 80 на година.

В това отношение кралят сред президентите е Франклин Рузвелт, който е подписвал по 307 изпълнителни заповеди годишно и съчетава тази активност с внушителни закони в период на икономическа депресия и война.

Изпълнителните заповеди често са мимолетни, за разлика от законодателните решения.

Макар и да няма нищо постоянно в действията на Вашингтон, трудно постигнатите нормативни актове обикновено трайно се задържат. Така стана и с „Обамакеър“, закона за здравното осигуряване, който републиканците от самото начало се заричаха да отменят, но така и не успяха.

Първата изпълнителна заповед на Тръмп, в деня на встъпването му в длъжност, беше насочена към премахването на Закона на достъпно здравеопазване. С президентски указ обаче не може да се премахне нещо решено от Конгреса. Това не постигнаха и многократните усилия на републикански конгресмени да го отменят чрез гласуване.

Байдън и за това имаше изпълнителна заповед. В четвъртък той нареди на здравните застрахователи да започнат отново работа за определен период, за да се даде на неосигурените възможност да подпишат договор за здравно осигуряване в условия на пандемия, след като администрацията на Тръмп отказа да предприеме тази стъпка.

В същия документ той нарежда на администрацията си да проучи други политически решения на Тръмп в областта на здравеопазването, които той би могъл да анулира, като някои трудови изисквания за получаване на здравна помощ или ограниченията на консултациите за аборти.

Всичко това е усилие „да се поправят нанесените от Тръмп щети и да се възстановят нещата, които той промени с изпълнително правомощие“, каза Байдън.

Сега из целия спектър на държавната политика едно изпълнително правомощие гони друго.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.