Прочутите виенски кафенета – убежище за ученици и студенти във време на карантина

Виенско кафене

Единствено тихата джаз музика нарушава учебната атмосфера. В кафене в историческия център на Виена млади хора се наслаждават на спокойствието, пространството и удобството на червените мебели за сядане и по този начин успяват да избягат от изолацията, провокирана от пандемията, предава от Виена Франс прес.

Тази акция, организирана по инициатива на градските власти и която се състои в резервирането на час за посещения за ученици, гимназисти и студенти, се превърна и в повод да бъде сложен край на монотонността в прочутите кафенета на австрийската столица, затворени от началото на ноември заради здравните ограничения.

Консумацията е забранена, но на разположение на посетителите са предоставени бутилки с вода, малки сладкиши и интернет връзка: кафене „Музеум“, което се гордее с факта, че съществува от 1899 г., гостоприемно посреща посетителите и ги настанява на масите, които сега се наричат „Lerntisch“ (учебни маси).

След като ритуално си слага маската и почиства ръцете си с дезинфектант, Зафанка Шварц, 23-годишна студентка по политически науки, се настанява в уютния салон в дъното, където по стените има рафтове с книги, приканващи към размишление.

„Наистина е доста просторно и приятно, хубаво е да си тук“, казва студентката, радостна от факта, че може да смени обстановката след няколко месеца, прекарани у дома.

„Хубаво е да има място, в което да живееш, и друго място, на което да можеш да работиш. Като изключа лаптопа тук и си отида вкъщи, съм приключила с работата“, казва още Зафанка, която оценява „спокойствието“ на кафенето, далеч от суматохата на жилището си, което споделя със съквартиранти.

Въпреки намеренията на правителството да смекчи ограниченията, ресторантьорският сектор остават под карантина.

По тази причина Ирмгард Кверфелд, служителка на кафенето, се радва на тази пауза в дългите месеци на скука. „Това също така е инвестиция в бъдещето“, казва тя, като изразява надеждата си, че студентите, очаровани от кафенето, ще се върнат отново след края на здравната криза.

„Важно е това място да има предназначение, празното пространство да служи за нещо“, подчертава тя пред Франс прес.

Желаещите младежи могат да си резервират място онлайн, като местата са ограничени, за да може да бъде спазвана необходимата дистанция (15 души на 300 квадратни метра).

Акцията „е насочена най-вече към тези, които не разполагат с достатъчно пространство, тишина и безжична интернет връзка, за да работят у дома, но няма ограничения и други да идват“, казва Хайнрих Химер, който отговаря за образователната политика на Виена. Младежите на възраст под 15 години обаче трябва да бъдат придружавани.

Има търсене, казва с радост Химер, като споделя, че са направени „над хиляда резервации“ в четирите кафенета, които отправят това „типично виенско“ предложение, като има възможност за резервиране и на хотелски стаи като работни места, без да се налага да се плаща за това.

Кой знае, може би за някои инициативата ще отвори нови хоризонти. „Мнозина виенски писатели са писали книгите си в кафенетата и са ги превръщали в литературни салони“, припомня Химер.

„Това ще позволи на младите хора да открият места в града, които иначе не биха открили и които ще продължат да посещават и след края на карантината“, изразява надеждата си той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.