Швейцария: Ваксинират на „ваканционно вапорето“

Ваксинират швейцарец на кораба „Тургау“. Снимка: кантон Тургау

Осемдесет и девет годишен туристически кораб, който стои неизползван заради пандемията от коронавируса, бе превърнат в пункт за ваксинации за хиляди жители на градове, разположени около Боденското езеро (езерото Констанц), предава Ройтерс.

Предвиденият за 500 пътници кораб „Тургау“ обикновено превозва туристи и пътници между германските и швейцарските градове, разположени на третото по-големина езеро в Европа. През идните седмици корабът ще служи като плаващ център за имунизации за северните швейцарски градове Романсхорн, Арбон и Кройцлинген.

Местни служители подчертават колко практично е това решение с кораб, който може да плава от пристанище до пристанище, а някои местни жители започнаха да го наричат „ваксинационно вапорето“ (от италиански – бел. ред).

„Чувал съм за кораби, на които отиваш, за да ядеш фондю или спагети, но за пръв път чух за кораб за ваксинации“, заяви пред журналисти швейцарският здравен министър Ален Берсе малко след като първите желаещи да бъдат ваксинирани се качиха по трапа.

Швейцария съобщи за малко над 1600 нови случая на коронавирус във вторник, с които общият брой на заразените стана 526 000 души, а случаите на бързо разпространяващите се варианти се удвояват всяка седмица. Близо 8800 души са починали от заразата.

На борда на кораба „Тургау“ има два пункта за ваксинация с капацитет 24 души на час – по един човек на всеки пет минути – или 168 души на ден при седемчасова смяна.

С пристигането на повече ваксини в Швейцария пунктовете могат да станат осем.

През първата седмица корабът ще акостира в Романсхорн, исторически център за продажба на зърно на брега на езерото, а след това за две седмици в по-големия град Кройцлинген.

След още една седмица в близкия Арбон, корабът ще се завърне в Романсхорн, за да могат ваксинираните там да получат втората доза.

„Вече запазих втория си час за ваксинация, отново на кораба“, каза мъж слизащ от плавателния съд.

„На борда на „Тургау“ се слага само ваксината на Moderna, тъй като флаконите с по 10 дози са малко по-лесни за подготовка в тесните корабни каюти, казват медици.

Кантонът Тургау първоначално обмисляше създаването на ваксинационни центрове в автобуси, но накрая спря избора си върху неизползвания туристически кораб.

„Просто искахме да намерим начин да ваксинираме колкото се може повече хора с малко ваксинационни центрове“, каза Урс Мартин от общинските власти на Тургау.

Както и другаде в Европа, районът на Боденското езеро, който разчита на туризма, е тежко засегнат от пандемията.

Граничната ограда, издигната временно между прилежащите градове Констанц в Германия и Кройцлинген в Швейцария, миналата година седмици наред разделяше семейства, приятели и влюбени двойки.

Първият етап от ваксиниране на борда на „Тургау“ е планиран да продължи 12 седмици, каза Адриано Мари, ръководител на ваксинационните центрове в Тургау, управлявани от компанията за частно болнично лечение „Хирсланден“, филиал на базираната в Република Южна Африка „Медиклиник“.

Той се надява, че няма да бъде необходимо удължаване на „имунизационния курс“ на кораба.

„Да се надяваме, че дотогава нещата ще се поуспокоят и корабът ще може отново да превозва пътници по редовния си маршрут“, каза Мари.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.