САЩ и НАТО няма да позволят Русия да победи Полша за пет дни

Командващият силите на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс потвърди пред журналисти, че решението за изтегляне на 12 000 американски военни от Германия, прието през 2020 г., когато президент бе Доналд Тръмп, е спряно от новата администрация на САЩ.

Опонентите на Тръмп заявяваха миналото лято, че съкращаването на войските на Пентагона е изгодно за Русия, но тя все още е застрашена от евентуално увеличаване на американския контингент в Полша, договорено от Варшава и Вашингтон през август 2020 г. И тенденцията към разрастване на силите на САЩ и НАТО край западните граници на Руската федерация изглежда ще се запази.

Полските медии активно обсъждат вече няколко дни резултатите от секретното стратегическо командно-щабно учение (СКЩУ) „Зима-2021“, проведено на територията на страната, а също и в компютърен вариант – във Варшавската академия за национална отбрана, с участието на няколко хиляди войници и офицери. В заключителния етап от учението участваха президентът на Полша Анджей Дуда и министърът на отбраната Мариуш Блашчак. Някои журналисти, правейки равносметка, съобщиха, че по време на маневрите планът за отбрана на границите с Русия и Беларус от „условен враг“, разработен за срок от 22 дни, не свършил работа, понеже още на четвъртия ден Варшава „била обкръжена“.

Новинарското онлайн издание „Онет“ твърдеше също, че в СКЩУ били използвани всички оръжия, налични или очаквани от полската армия в близките 10 години – като зенитните комплекси „Пейтриът“ (Patriot), реактивните системи за залпов огън „Хаймарс“ (HIMARS), изтребителите от пето поколение Ф-35 Лайтнинг II (F-35 Lightning II). А според изданието „Супер експрес“ по време на маневрите е била „тествана и внедрената през 2018 г. нова система за управление и контрол на войските“.

По данни на медиите „челните батальони са изгубили към 80 на сто от личния състав, командната верига е била нарушена, пристанищата – превзети, Военноморските и Военновъздушните сили – унищожени изцяло въпреки подкрепата от НАТО“. Изводът на полските аналитици и медии е категоричен: необходимо е Полша да укрепи отбраната си, включително чрез помощ от САЩ и други страни от Северноатлантическия алианс.

Междувременно предприетото от администрацията на Байдън замразяване на плана за съкращаване на американските сили в Германия може да застраши изпълнението на споразумението за подсилване на войските на САЩ в Полша, сключено от Варшава и Вашингтон. Документът бе подписан на 15 август 2020 г. при посещение на държавния секретар Майк Помпейо. Тогава полски медии съобщиха, че докато американският контингент се изтегля от Германия в САЩ и западноевропейски страни, в Полша „ще пристигнат около 1000 войници и офицери допълнително към 4500-те военнослужещи от Пентагона, които вече се намират“ в страната.

Редица експерти са на мнение, че това решение също може да бъде замразено. Което тревожи Полша. Наблюдатели обръщат внимание, че СКЩУ „Зима-2021“ се състоя в момент, когато в САЩ се формираше новата администрация, а тя смята да преразгледа предишните отношения на Тръмп с европейските му съюзници.

Медиите посочват, че в телефонния разговор от 4 февруари между Кшищоф Шчерски и Джейк Съливан – съветници на полския и на американския президент, е било „демонстрирано пълното единодушие на страните по въпросите около Инициативата „Три морета“ и по източната политика“. Шчерски отбелязал по-специално: „Американската администрация се смени, но приоритетите остават същите“. „Съветникът на президента Джо Байдън изцяло потвърди намерението на американската страна и занапред да засилва военното сътрудничество с Полша“, добави полският държавен служител. Този извод от телефонния разговор между политиците от Полша и САЩ бе потвърден на 4 януари и от шефа на полското Бюро за национална сигурност Павел Солох.

Същевременно руското министерство на отбраната с тревога преценява възможните действия на Пентагона и на алианса в Източна Европа. В отношенията Русия-НАТО и Русия-САЩ, свързани с идването на нова администрация в Белия дом, засега не се очертава позитивен сценарий. През януари министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу вече заяви, че „в най-близко време се предвижда в Полша да бъдат прехвърлени допълнителни американски подразделения“.

Полският зам.-министър на отбраната Войчех Скуркевич заяви в официален коментар за резултатите от СКЩУ „Зима-2021“, че отношенията на Полша със САЩ и алианса занапред само ще се засилват. Той каза, че прочита медийните коментари за „провала на стратегическото учение (…) с широка усмивка“. Скуркевич изтъкна, че ученията са необходими за подобряване на оперативните действия и тъкмо това ще бъде осъществено с подкрепа от въоръжените сили на САЩ и на НАТО.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.