Унгария предизборно: Орбан харчи пари за ключови групи избиратели

Виктор Орбан и Бойко Борисов при оградата на българо-турската граница. Снимка: видео кадър

Преди изборите догодина министър-председателят на Унгария Виктор Орбан харчи пари за ключови групи избиратели, а социологическите проучвания за пръв път показват оспорвана надпревара с опозицията. Крайнодесният премиер, който е на власт от 2010 г., е подложен на натиск да отвори икономиката, след като предизвиканата от пандемията катастрофа вкара Унгария в най-тежката рецесия след световната финансова криза и сложи край на седемгодишния устойчив растеж.

Данни на уебсайта hvg.hu сочат, че около една четвърт от разходите през миналата година по линия на фонда от 12 милиарда долара за възстановяване от коронавируса са били свързани с пандемията, а Орбан е харчел за други цели, вкл. за етническите унгарците, живеещи в други страни от Централна Европа, които го подкрепиха на предишните избори. Освен това от февруари Орбан раздава надбавки на пенсионерите и планира от 2022 г. да намали подоходния данък за младите хора, а предлага и грантове на семействата за ремонт на жилищата – мерки, възлизащи на около 1 процент от брутния вътрешен продукт (БВП), или около два милиарда долара.

Неговото правителство разширява и режима на щедри семейни надбавки, които сега възлизат на 5 на сто от годишния БВП според доклад на 2020 г. на мозъчния тръст „Полиси солюшънс“. Орбановият министър по семейната политика Каталин Новак заяви пред Ройтерс, че последните мерки са продължение на десетилетната политика на правителството на управляващата партия Фидес, а не предизборен ход преди вота след една година. Ние сме в благоприятно положение, защото унгарците много държат на семейството и затова оценяват положително мерките в помощ на семейството или младите, създаващи семейство“, каза Новак, която е един от заместниците на Орбан в ръководството на Фидес. „Готови сме да продължим по този път и обещаваме да не намаляваме семейните помощи. Напротив, ще продължим да ги увеличаваме“, добави тя.

Петдесет и седем годишният Орбан е критикуван в чужбина за своята антиимиграционна реторика и реформи, които според Европейския съюз, на практика са авторитарни – нещо, което той отрича. Но Орбан е популярен в страната, спечели три последователни мандата и стана най-дълго управлявалият посткомунистически лидер на Унгария.

Петер Вировац, икономист от ING Будапеща, казва, че възможността на правителството да взима мерки, които засилват изборните му шансове, много са се увеличи заради пандемията, но това подкопава бюджетната дисциплина в Европа. „Изпълнението на бюджет в предизборен стил е улеснено от факта, че вината за дефицита за 2020 може да бъде хвърлена на коронавируса, което означава, че няма нещо, което бюджетът да не може да поеме, и това доведе до падане на задръжките“, казва Вировац.

За по-малко от година Унгария се отклони от целта за балансиран бюджет в обозримото бъдеще и достигна дефицит от около 9 на сто от БВП.

Копиране на Варшава

С предложението за намаляване на подоходния данък за хората под 25 години Орбан копира идеята на консервативния си полски съюзник Ярослав Качински, чиято партия „Право и справедливост“ (ПиС) предприе подобен ход преди парламентарните избори в Полша през 2019 г.

В групата на 18 – 29-годишните ПиС спечели по-малко гласове, отколкото в другите възрастови групи, сочат данни от екзит пол на „Ипсос“. Неотдавнашно проучване в Унгария показва подобни нагласи сред младите гласоподаватели.

„Това е „копи-пейст“ предложение“, казва Андраш Биро-Над от „Полиси солюшънс“. „Логично е те да се опитват да направят нещо, защото това е възрастовата група, в която Фидес има най-слаби позиции. Те се опитват да избегнат загубата си в тази група на следващите избори“, добавя той.

Проучване от декември на унгарския мозъчен тръст „Завец рисърч“ показва подкрепа от 33,1 процента за Фидес в групата на 18-29-годишните. Това е най-ниският показател сред всички възрастови групи и е под подкрепата за обединената листа на опозицията. Същевременно в тази група е висок делът на нерешилите как ще гласуват избиратели. Обединената опозиция води с четири пункта пред Фидес сред всички гласоподаватели, което е отражение на оспорваната надпревара, която показват и други анкети.

Орбан връща и 13-ата пенсия – символичен ход, тъй като този бонус бе премахнат от едно ляво правителство като част от програмата за икономия на Международния валутен фонд, спасила Унгария от финансов колапс. Премиерът твърди, че всяко връщане на власт на левите му опоненти ще доведе до подобно безразсъдство в публичните финанси, в която област Фидес имаше големи постижения преди пандемията.

Въпреки че настига Фидес в анкетите, опозицията все още има много проблеми. Един от тях е да се споразумее за единна кандидатска листа и да издигне надежден претендент, който да надделее над борбения Орбан. „Фидес беше отслабена от пандемията, а правителството се изправя пред много трудно предвидима икономическа и здравна ситуация през 2021 г. и анкетите показват, че обединената опозиция може да стане сериозен проблем за управляващата партия“, казва Андриус Турса, политически анализатор в „Тенео интелиджънс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.