Новите класи – на длъжниците и на държавните служители. На кого му е добре в криза?

Нещо се случва в България, което засега минава незабелязано.

Българите се разделят на нещо като нови класи – държавни служители и всички останали работещи. Хората, които дължат осигуровки, данъци, наеми, и онези, които нищо не дължат на държавата и само получават от нея.

Държавният служител в сегашната епидемия почти не работи, най-много 2-3 дни от седмицата ходи до службата си, взима пълна заплата плюс помощи и ДМС (допълнително материално стимулиране), които администрацията на Борисов щедро раздава предизборно. (Разбира се, винаги някъде има някъде изключения).

Администрацията и техните семейства могат да решат изборите. Но не това е най-важното. Те се оформят като някаква каста, която си брани интереса, добре им е в тези епидемични мерки.

От хората на държавна заплата само лекари и медсестри получават заслужено допълнителни помощи, дори са малки за риска, който поемат (и не се знае как ги разпределят и колко до къде стигат).

Но в администрация, държавна, общинска, дори Гражданска защита или агенции, служби, заплатите и ДМС си вървят, работа почти нямат. Например в съдебната система прокурори и съдии взимат по няколкохиляди лева заплати и почти не работят. Колегите им юристи, адвокати, плащат наеми, осигуровки, имат разходи, а делата им се отлагат непрекъснато, и фирмени, и др.

Така е с всякакъв дребен и среден бизнес – наемите си вървят, помощи не стигат до тях, обещани пари от началото на кризата миналата година още не са получили, мярката 80 на 20 за хората на заплата е бизсмислена, масово съкращават работещи, защото няма смисъл да ги държат и т. н.

В страната се очертава партия на администрацията, която и без друго е калинкизирана, и най-дребното назначение в малък град става с политическа протекция от местните хора на ГЕРБ. Впрочем, какъв ти малък град – и в София е така.

И не само отделни хора, цели партии и организации се усукват около краля слънце, да получат от кокала. И той раздава на онези, които слушкат.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.