Шотландия: Възможен ли е нов референдум за независимост?

Шотландските националисти настояват да има референдум за независимост след парламентарните избори в Шотландия през май, но британският министър-председател Борис Джонсън казва, че подобни гласувания би трябвало да има веднъж на поколение.

На референдум през 2014 г. шотландците гласуваха с 55 на 45 процента за оставане в Обединеното кралство, но както Брекзит, така и подходът на британското правителство към кризата с КОВИД-19 засилиха подкрепата за независимостта сред шотландците и исканията за второ гласуване.

ИЗБОРИ ПРЕЗ МАЙ

Първата стъпка към референдум е победа на управляващата националистическа Шотландска национална партия (ШНП) на изборите за парламент на Шотландия на 6 май. Социологическите проучвания сочат, че тя е напът да спечели категорично мнозинство.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, която е и лидер на ШНП, казва, че след това иска да представи в парламента законопроект за референдум, който да бъде произведен „в началната фаза на новия мандат“.

КАКВО ЩЕ Е ЗНАЧЕНИЕТО НА РЕФЕРЕНДУМА?

Ако шотландците гласуват за напускане, това ще е най-големият удар за Обединеното кралство след ирландската независимост преди век – и то в момент, когато цяла Великобритания се бори с последиците от Брекзит; избирателите в Шотландия твърдо се противопоставиха на подобен ход.

Нациите, влизащи в състава на Великобритания, имат общ монарх от 1603 г., когато кралят на Шотландия Джеймс Шести става крал на Англия под името Джеймс Първи.

През 1707 г. със сключването на официален съюз е създадено кралство Великобритания.

Днес Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия свързва Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия в икономика на стойност 3 трилиона долара годишно.

РАЗДЕЛ 30

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 г., с който беше създаден шотландският парламент и му бяха делегирани някои правомощия от Уестминстър, всички въпроси, отнасящи се до „Съюза на кралствата Шотландия и Англия“, са запазени за британския парламент в Лондон.

Уестминстър може да даде на шотландското правителство право да проведе референдум, използвайки т.нар. разпоредба по Раздел 30 – процес, който беше използван, за да се позволи провеждането на плебисцита през 2014 г.

На практика това дава на Джонсън решаващата дума дали в Шотландия да има референдум, или не.

ЩЕ БЪДЕ ЛИ ДАДЕНО РАЗРЕШЕНИЕ?

През януари 2020 г. Джонсън отказа на Стърджън разрешение за произвеждане на нов референдум, като каза, че гласуването през 2014 г. е било събитие, каквото се случва „веднъж на поколение“, а оттогава нееднократно е отхвърлял тази възможност.

ШНП казва, че ако спечели изборите през май, Джонсън „няма да има морално или демократично оправдание“ да й откаже нов референдум.

ШНП заявява, че ако той отново каже „Не“, шотландското правителство ще пристъпи към приемане на законопроект за референдум в парламента в Единбург и Джонсън ще трябва да се обърне към съда, за да „блокира волята на шотландския народ“.

СЪДЕБНА БИТКА

Преди да влезе в сила евентуален шотландски законопроект, може да се поиска мнението за него на висшата съдебна инстанция в Обединеното кралство – Върховния съд, който да реши дали законопроектът превишава правомощията на шотландския парламент съгласно Закона за Шотландия.

Почти сигурно е, че ако бъде приет без изричното разрешение и въпреки съпротивата на британското правителство, за евентуалния законопроект за референдум ще бъде поискано становището на съда.

Съдия Дейвид Хоуп – бивш заместник-председател на Върховния съд, каза, че Законът за Шотландия е основното ограничение за шотландското правителство: „Те са хванати в капана на закон, който е много внимателно разработен.“

Други смятат, че той не е толкова ясно определен. „Има основателни аргументи да се каже, че един законопроект за референдум би попадал в обхвата на делегираните правомощия“, каза професор Ейлин Макхарг, експерт по конституционно право в Дърамския университет.

ОПИПВАНЕ НА ПОЧВАТА

Въпросът за използване на разпоредбата по Раздел 30 и възможността шотландското правителство да проведе референдум без разрешението на Лондон вече се проучва в шотландските съдилища.

Върховният граждански съд в Единбург заяви в петък, 5 февруари, че делото, заведено от поддръжника на независимостта Мартин Кийтингс, е преждевременно и отказа да се произнесе по повдигнатите от него правни въпроси.

Кийтинг каза, че ще обжалва, а делото в крайна сметка може да отиде за разглеждане в британския Върховен съд.

РИСКОВАН РЕФЕРЕНДУМ?

Ако Джонсън и съдилищата блокират предложен референдум, някои хора в ШНП смятат, че шотландското правителство би трябвало въпреки това да продължи напред, като предприеме т.нар. проучвателно гласуване.

Но други членове на партията и правни експерти казват, че тъй като легитимността на подобно гласуване е спорна, противниците на независимостта просто биха го бойкотирали, подкопавайки по този начин неговата надеждност. „Без законова основа ми изглежда, че това няма никакъв шанс за успех“, каза Макхарг.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.