Италия: Защо учителите са против ваксината на AstraZeneca

Снимка: Сайънтист

Водещият профсъюз на италианските учители се противопоставя на плановете преподавателите на възраст под 55 години да получат ваксини на компанията AstraZeneca, а не такива, които според тях осигуряват по-добра защита – доказателство, че лобистки групи се борят да получат конкретни видове ваксина, докато вирусът и различни негови варианти се разпространяват в Европа.

Синдикатът на работещите в училищата към Италианската конфедерация на профсъюзите на трудещите се каза вчера в изявление, че иска среща с научната комисия на италианското правителство. Той изрази съжаление, че не е било поискано неговото становище за решението ваксинацията на учителите да започне по-рано от предвиденото, след като някои от първите 250 000 дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха през уикенда.

Италианското правителство промени миналата седмица плановете си за ваксинацията, след като компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna намалиха доставките на ваксини, а италианската Агенция по лекарствата даде становище за „препоръчителна употреба“ на ваксините на AstraZeneca при хора на възраст между 18 и 55 години. В момента правителството насочва дозите от ваксините на Pfizer и Moderna за имунизиране на онези над 80 години, а дозите от ваксината на AstraZeneca са предназначени за по-млади работници, изложени на риск.

Междинният анализ от късни етапи на изпитания при хора показва, че след поставянето на две дози ваксината на AstraZeneca е ефективна в 70,4 на сто от случаите за предотвратяване на изкарване на Covid-19 със симптоми. Pfizer и Moderna обявяват предварителни резултати от късните етапи на изпитанията, показващи почти 95 на сто ефективност на техните ваксини.

През уикенда Република Южна Африка отмени плановете си да ваксинира най-изложените на опасност от заразяване здравни служители с ваксината на AstraZeneca, след като малко клинично изпитание показа, че тя не е ефективна за предотвратяване на леки до умерени форми на заболяването, предизвикани от най-разпространения в страната вариант на коронавируса.

Към днешна дата Италия е открила само един човек, дал положителна проба за южноафриканския вариант на вируса, като заразеният е пристигнал с полет от Африка, като страната е открила повече случаи на вариантите на вируса, идентифицирани в Бразилия и Великобритания. Вчера австрийското правителство обаче издаде предупреждение да не се пътува в провинция Тирол, която граничи със Северна Италия, след като в нея бяха потвърдени 293 случая на заразяване с варианта, идентифициран в Южна Африка.

Северна Италия беше най-тежко засегнатата част от страната, откакто на 21 февруари миналата година в Ломбардия беше потвърден първият случай на коронавирус на нейна територия и тя беше станала епицентърът на епидемията в Европа. Макар че случаите на заразяване в Италия останаха на стабилно равнище в продължение на няколко седмици, вчера беше съобщено за около 8000 потвърдени нови случая и 307 починали за денонощие, като северните части на страната продължават да отчитат най-голям брой заразени и починали. С над 90 000 смъртни случая, свързани с Covid -19, Италия е втора в черната статистика в Европа след Великобритания.

Профсъюзът заяви, че работещите в училищата се питат дали да приемат ваксината на AstraZeneca, предвид „по-ниското ѝ обявено ваксинационно покритие, в сравнение с по-ефективните ваксини на Pfizer и Moderna „.

Италианският специален комисар по борбата с коронавируса Доменико Аркури защити решението ваксините на AstraZeneca да се насочат към по-младите работещи, заявявайки, че двойната цел на кампанията в Италия е да намали общата смъртност сред старите хора, които са изложени на най-голяма опасност от фатални усложнения и да ограничи разпространението на вируса сред по-младите.

„Имаме ново оръжие, което ни позволява да увеличим категориите, които да ваксинираме“, заяви Аркури пред репортери в петък.

Първоначално италианският национален ваксинационен план даваше приоритет на имунизирането с първите пристигнали дози на здравните служители и обитателите на старческите домове, последвани от хората на възраст над 80 години.

Новото становище за „препоръчителна употреба“ на ваксините на AstraZeneca обаче означава, че тази седмица започва паралелна кампания, насочена към ненавършилите 55 години учители, служителите на правоохранителните органи, военните, затворниците и персоналът на затворите, както и хората с жизненоважна професия и живеещите в определени райони.

Към днешна дата Италия е поставила над 2,5 милиона дози. Вчера в болници в Рим започнаха да пристигат първите дози за хора над 80 години, които не живеят в домове за възрастни.

„Имам седем внуци, които чакат прегръдка“, заяви доволният Абрамо Абруска, докато получаваше дозата си от ваксината на Pfizer.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.