Най-четените медии в българския интeрнeт 2021 г. – класация и справка кой кой е

Илюстрация: Алекса

В челната десетка на най-посещаваните в България интернет сайтове традиционно са търсачката Гугъл, YouTube, Фейсбук, поща abv.bg, Уикипедия, някои сайтове за търговия и обяви за продажби. Чак след тях започват сайтовете на информационни, коментарни или развлекателни медии, телевизии, радио и др.

Класацията на медиите в българския интернет по-надолу е по данните на глобалния брояч alexa.com. Той е собственост на компанията „Амазон”. Освен посещаемост на сайтовете в глобалната мрежа и по отделни държави, броячът регистрира и данни като средно време на престой на читател, брой прочетени страници, и още куп показатели като линкове към съответния сайт, търсене, ключови думи и др., които не са разглеждани тук.

Тук е дадена само класацията на българските медии по посещаемост и мястото, на което броячът ги класира в страната и в глобалната мрежа. Подредбата е по низходящ ред, според мястото по трафик в България, което може да не съответства ня мастото по трафик в глобалната мрежа. Който иска да получи по-вярна представа за популярността на даден сайт, да разглежда освен показателя за място в България, и този за глобалния интернет (виж тук отделно класация само с данните за трафик в глобалната мрежа, без тези за България).

Възможно е някои сайтове да използват методи за изкуствено генериране на трафик, но класацията от последните години е относително устойчива за най-посещаваните. Някои резки и краткотрайни изкачвания в челото на класацията издават съмнения за генериране на трафик. Съмнения за това идват и от факта, че броячът регистрира при някои български сайтове ненормално голям процент посещения от други страни като САЩ, Македония, Германия и др., което подсказва, че може би се генерира трафик изкуствено. Продължителността на средния престой на посетител в сайта също може да е предмет на маниипулации по подобен начин.

С разрастването на социалните мрежи читателите все повече четат по един материал в сайт, до който са стигнали чрез линк от Фейсбук или другаде. Така социалните мрежи намаляват средния престой на читател в сайта, също и директните посещения в сайта, а не чрез линк. Тези показатели намаляват от своя страна възможностите на сайтовете за приходи от реклама.

„Алекса“ не е съвършено точен, но е безпристрастен за България наблюдател-брояч и може да служи като ориентир за сравнение. Други броячи, които следят български сайтове,  изискват специално да се регистрираш в тях. Или пък са платени, сайтове си плащат да им доставят данните за посещаемост и др. показатели, за което пък се използват потребители подобно на социологическите анкети, със следене на браузъра и др. методи. „Алекса“ наблюдава без никакви регистрации, анкети, кукита, социологически извадки и прочее.

Към момента пръв сред медиите в България по посещаемост е сайтът на Нова телевизия. Всъщност това е сайт свързан с цяла медийна група, която обединява над 10 различни сайта – поща abv.bg, vesti.bg, sinoptik.bg, dariknews.bg, vbox7.com и др. Сайтовете са така организирани, че отправят посетителите от един към друг. Например входната страница на поща abv.bg съдържа новини от vesti.bg и Нова тв, от спортни и лайфстайл онлайн издания на групата. Съответно всеки сайт от групата отправя към сайта на Нова тв. Тази симбиоза гарантира добро подреждане по посещаемост на сайтовете от групата и поотделно. Новото сега е, че сайтът nova.bg изпреварва vesti.bg на първото място, в сравнение с миналите години (виж тук класацията за март 2020 г.).

В рамките на 2-3 дни са възможни размествания с по някое друго място нагоре надолу, но в челото подредбата е сравнително устойчива. Ето класацията към 9-10 февруари 2021 г.:

Илюстрация: Алекса

nova.bg
място в глобалната мрежа # 10,138
Bulgaria # 12
Сайтът се е изкачил нагоре с около 4000 места в глобалната мрежа спрямо миналата година по това време, но за последните три месеца трафикът към него намалява. Водещата му позиция не е свързана с качеството на информацията и съдържанието, а на комбинацията от множество сайтове, които отправят посетители към него (поща abv.bg, vesti.bg, sinoptik.bg, gong.bg, vbox7.com, dariknews.bg и др.).

vesti.bg
# 12,291
Bulgaria # 16
Това е вторият по посещаемост сайт в България в момента и вторият на Нова броудкастинг груп, включваща Нова тв. Групата вече е собственост на чуждата компания „Юнайтед груп“, придобила и „Виваком“. В интернет, телекомуникации и телевизия групата има монополно положение в България. „Вести” досега беше или на първо място, или в челната тройка на медиите. Заглавия от сайта с линкове към него излизат в пощата abv.bg и още няколко сайта на групата.

afera.bg
# 30,133
Bulgaria # 27
Към момента на трето място сред медиите излиза този варненски коментарен сайт на варненската журналистка Веселина Томова. Това не е чак толкова изненадващо. Успехът му се дължи на това, че е остро критичен към правителството, а такива медии в България са малко и линкове към тях се разпространяват непрекъснато в социалните мрежи. „Афера” и още няколко сайта са единствените, на които са изпратени снимките с чекмеджето от спалнята на премиера Борисов и компрометиращите записи на негови разговори, и така те бяха разпространени в социалните мрежи, оттам ги препечатаха и други, които се осмелиха. „Афера” не е с особено качествено съдържание, публикува скандални твърдения, понякога непроверени, и хапливи коментари, често надхвърлящи добрия тон.

segabg.com
# 34,634
Bulgaria # 37
Вестник „Сега” е седмичник, но сайтът му публикува новини и коментари всеки ден и е традиционно силен. Един от малкото опозиционни вестници, за една година е отишъл по-нагоре в класацията на българските медии в интернет, което се дължи на неговата критичност към управлението, дефицитна за повечето медии. Броячът отчита, че средното време на един читател в сайта е над 10 мин., което е около три пъти повече от средното за медиите, и броят на страниците, които прелистват е повече от средното. Постига това без да се комбинира с никакви други сайтове в интернет.

dnevnik.bg
# 39,183
Bulgaria # 41
Най-големият професионален онлайн вестник, традиционно в челните места на българските медии, с най-много информация, с всеобхватни теми и съдържание с видео, фотография и др. Опитва се да бъде обективен и независим. Свързан с бизнесмена Иво Прокопиев. В период от няколко години беше финансиран от фондация „Америка за България”. Сайтът е комбина само със сродното си седмичното издание „Капитал”.

petel.bg
# 27,624
Bulgaria # 42
Регионален варненски новинарски сайт, покрива новини и от страната и чужбина.

flagman.bg
# 42,585
Bulgaria # 44
Регионален бургаски сайт, с много информация, не само за региона. Читателите се задържат дълго (около 13 мин.) и прелистват средно над 6 стр. среднодневно, което е много висок показател.

svobodnoslovo.eu
# 41,340
Bulgaria # 46
Анонимен новинарски сайт, чието съдържание е копи-пейст от други сайтове и медии, и фейсбук-статуси. Съмнително високо в класацията.

webcafe.bg
# 53,821
Bulgaria # 50
Коментарно-новинарски сайт, който старателно избягва критики срещу правителството и политически коментари, освен по международни теми. Набляга на лайфстайл, светски новини, етични проблеми, личности. Излязъл е доста нагоре в сравнение с миналата година. В една група със сайтовете chr.bg (съкратено от chronikle.bg) и женското онлайн издание mamamia.bg.

frognews.bg
# 41,415
Bulgaria # 53
Коментарен сайт под ръководството на журналиста Огнян Стефанов. Остро критичен към правителството, публикува непрекъснато коментари и разкрития за злоупотреби на властта. Материалите му имат предимно коментарен, не информационен характер.

lupa.bg
# 46,369
Bulgaria # 58
Информационен сайт, който за две години съществуване излезе много нагоре, благодарение на повече новини. Свързан е с издателската група на седмичника „Уикенд”, но е по-новинарски, с по-малко клюки от вестника. Не засяга управляващите с критики, с изключение на отделни теми.

dir.bg
# 29,823
Bulgaria # 63
Портал с новини, дълго време беше номер едно сред новинарските сайтове в България, сега е отстъпил от челото. Публикува всеобхватна информация, старае се да бъде обективен и разностранен, без да е критичен към управляващите, но не спестява новини.

gong.bg
# 39,586
Bulgaria # 82
Спортен сайт от групата сайтовете на Нова броудкастинг груп. Дължи посещаемостта си главно на комбина с пощата abv.bg, на чиято входна страница излизат заглавия от „Гонг”.

monitor.bg
# 101,448
Bulgaria # 83
Сайтът на вестник „Монитор” неочаквано е излязъл много нагоре сред медиите, изкачвайки се от дъното през миналата година. Досегашният издател Делян Пеевски го продаде на собствениците на Нова броудкастинг груп. Преди това сайтът имаше незначителни посещения, както е незначителен и няколкохилядният тираж на хартиеното издание. Сега сайтът „Монитор” изпревари този на „Труд”, например, който беше много по-напред от него. Но „Монитор” се чете като брой страници и продължителност 2-3 пъти по-малко от „Труд”.

glasove.com
# 64,156
Bulgaria # 87
Сайт на журналиста Явор Дачков, с много преводни материали, покрива спестени в българските медии теми, критичен към управляващите.

fakti.bg
# 45,195
Bulgaria # 99
Новинарски и коментарен сайт, който публикува и видео интервюта. Част от групата вестници и сайтове за обяви „Мобиле.бг”, „Софийски имоти”, „Базар.бг”, „Заплата.бг” и др., с които е в комбина.

actualno.com
# 58,590
Bulgaria # 105
Дълго време беше от водещите новинарски сайтове, още издържа на нарасналата конкуренция. Професионален и балансиран, критичен към управлението.

blitz.bg
# 33,845
Bulgaria # 109
Новинарски сайт, определян като жълт, но публикуващ всеобхватна информация, често преразказана от други източници, сайтове, телевизии, вестници. Слязъл е много надолу в класацията, години наред е бил в челото на медиите в интернет. Едно от възможните обяснения е, че обслужва откровено правителството.

edna.bg
# 44,089
Bulgaria # 115
Лайфстайл сайт за жени. Част от групата сайтове на Нова броудкастинг груп. Дължи високата си посещаемост на комбинацията с поща abv.bg, на чиято входна страница излизат заглавия от edna.bg и др. сайтове на групата.

24chasa.bg
# 49,495
Bulgaria # 119
Сайтът на в. „24 часа” също е слязъл надолу в класацията на медиите в българския интернет, последните три години е бил в челната десетка. Откровено обслужва правителството и силните на деня с пиар материали и пропагандни заглавия. Формално се води собственост на Венелина Гочева, бивша главна редакторка на вестника. В предишни години е финансиран с разни схеми, вкл. с пари от КТБ. Сайтът си качи рязко данните за читаемост на отделните заглавия преди три години, остави впечатление за изкуствено завишаване. Намалява и за последните три месеца, намалява и времето на престой на читателя, вече под 3 минути среднодневно.

e-vestnik.bg
# 88,561
Bulgaria # 127
Коментарен сайт, силно критичен към правителството и премиера Борисов, на което и дължи мястото си в класацията. Собственост е на журналиста Иван Бакалов, който е негов редактор заедно с Гриша Атанасов. Политическото напрежение и недоволство от съдържанието в големите медии увеличава интереса към подобни сайтове. Той е и един от малкото, които получиха и публикуваха снимките с чекмеджето от спалнята на премиера Борисов, и компрометиращите го записи.

dnes.bg
# 50,758
Bulgaria # 130
Един от големите новинарски сайтове, отстъпил за последната година доста надолу сред българските онлайн медии. В една група с investor.bg и телевизиите „България он еър”, „Блумберг” – България, зад които седи варненската групировка ТИМ. Новините са на професионално равнище.
Има спад и през последните три месеца. Броячът регистрира, че около 20% от читателите му са от САЩ, което е неестествено.

offnews.bg
# 84,833
Bulgaria # 137
Умерен новинарски и коментарен сайт, покриващ широки теми. В началото бързо достигна челни места сред информационните сайтове по посещаемост, сега е слязъл надолу, но на добро равнище.

moreto.net
# 64,543
Bulgaria # 139
Регионален варненски сайт, в една група с малки регионални сайтове в Бургас, Казанлък, Несебър, Монтана и Сандански. Информативен, не се занимава с политика и коментари. Броячът показва, че около 20% от посетителите му са от САЩ, което е неестествено.

btvnovinite.bg
# 57,326
Bulgaria # 145
Сайтът на Би Ти Ви само за новините, малко по-посещаван от общия сайт на телевизията с всички предавания.

btv.bg
# 66,668
Bulgaria # 152
Сайтът на телевизия Би Ти Ви, с много разклонения – резюме на репортажи от новините и коментарни предавания с видео. Слязъл е много надолу за една година. Намалява и за последните три месеца. Има отделен раздел за само за новините, като отделен сайт, който е по-посещаван.

bnr.bg
# 79,410
Bulgaria # 159
Сайтът на БНР е с качествени новини и е сравнително доста напред сред информационните и коментарни сайтове, въпреки че е на радио. Сайтът публикува новини и интервюта в резюме и предлага аудиофайл да се чуе цялото съдържание.

topsport.bg
# 81,340
Bulgaria # 166
Спортен сайт от „Уеб медия груп” – в една група с news.bg, money.bg и др.

pik.bg
# 69,628
Bulgaria # 171
Сайтът „Пик” е наричан най-често жълто-кафяв. На практика е верен защитник на интересите на правителството с публикации, които систематично злепоставят опозицията и всички критици на Борисов. Данните за трафика към глобалната мрежа са почти като миналата година, но в България е слязъл много надолу. Има непрекъснат спад и за последните три месеца.

bg-radio.org
# 164,363
Bulgaria # 203
Портал с линкове към сайтовете на радиостанциите в България, тук е сложен само като ориентир какво е търсенето на такъв вид медии онлайн.

novini.bg
# 72,393
Bulgaria # 205
Новинарски сайт, част от медийната група Sportal Media Group, която включва сайтовете sportal.bg, profit.bg, woman.bg и др., които взаимно си насочват читатели.

plovdiv24.bg
# 77,694
Bulgaria # 206
Най-посещаваният пловдивски сайт, с новини не само от региона, а от страната и от света. Макар да е регионален, е попадал в челото на класациите на медиите по посещаемост, което не е съвсем естествено.

gol.bg
# 97,121
Bulgaria # 232
Спортен сайт предимно за футбол, част от медийната група с телевизиите „България он еър”, „Блумберг”-България, investor.bg и др.

dariknews.bg
# 41,075
Bulgaria # 238
Новинарски сайт, който беше в групата на „Дарик радио”, но премина към Нова броудкастинг груп. „Дарик радио” има отделен сайт.

trafficnews.bg
# 140,268
Bulgaria # 246
Новинарски портал с пловдивски адрес. Сайтът има раздели с новини поотделно за 28 български градове, на което дължи сравнително добрата си посещаемост. Политическите му и обществени новини са пиар за управляващите.

capital.bg
# 116,053
Bulgaria # 253
Сайт на професионалното и задълбочено издание за бизнес, финанси и политика – седмичникът „Капитал”. В комбина с „Дневник”, издател Иво Прокопиев.

zajenata.bg
# 97,676
Bulgaria # 288
Онлайн издание, продължение на някогашния вестник „За жената“. Широк спектър от теми за женско издание, по-клюкарско, повече лайф, отколкото стайл.

lentata.com
# 118,193
Bulgaria # 299
Сайт на журналиста Мартин Карбовски, с авторски материали в негов стил и извадени оригинални публикации от Фейсбук и др.

investor.bg
# 111,037
Bulgaria # 330
Онлайн издание с насоченост към икономически и бизнес новини, в една група с телевизиите „България он еър”, „Блумберг”-България и др., зад които седи варненската групировка ТИМ. Броячът регистрира, че около 10% от посещенията са от Канада и Македония, което е неестествено.

bnt.bg
# 155,405
Bulgaria # 339
Сайт на БНТ. Публикува резюмета на интервюта, новинарски репортажи и др. предавания. Връзки към всичките канали на БНТ и за гледане на живо.

news.bg
# 106,074
Bulgaria # 350
Бил е сред водещите новинарски сайтове. В една група с money.bg, topsport.bg, lifestyle.bg и др. Регистрира силен спад за една година. И за последните три месеца е слязъл почти наполовина в трафика. Броячът регистрира, че 10% от посетителите му са от САЩ, което е неестествено.

sportal.bg
# 62,654
Bulgaria # 394
Сайтът е слязъл много надолу за една година, след като е бил в челото на медиите. Преди е определян е за най-големия спортен сайт. Броячът показва необичайно много посетители на сайта от САЩ, повече отколкото от България, което оставя съмнения. В една медийна група със сайтове като novini.bg, woman.bg, profit.bg и др., известна като Спортал медиа груп.

az-jenata.bg
# 124,427
Bulgaria # 320
Женско онлайн издание с мода, здраве, готварство, лйфстайл и т. н.

bradva.bg
# 128,742
Bulgaria # 333
Нискокачествен новинарски сайт, голяма част от съдържанието му е преразказано от други сайтове или копи пейст, с провокативни заглавия, съдържанието на текстовете не винаги отговаря на заглавията. Публикува непроверена информация и без източници. Излизал е и начело сред медиите по посещаемост в минали години, оставя съмнения за изкуствено генериране на трафик.

dama.bg
# 165,596
Bulgaria # 405
Женско онлайн издание с клюки за звезди, светски новини, хороскопи и др. В една група със сайтовете VsichkiOferti.bg, Tennis.bg и др.

eurocom.bg
# 222,820
Bulgaria # 413
Сайт на телевизия „Евроком”. Заема прилично място сред онлайн медиите, поради критичния необслужващ характер на телевизията.

mediapool.bg
# 112,007
Bulgaria # 437
Дългогодишен коментарно-новинарски сайт, аналитичен, умерен, критичен към правителството, достоверен източник. Получаваше в определен период финансиране от фондация „Америка за България”. Слязъл е надолу за последната година.

woman.bg
# 199,175
Bulgaria # 454
Женско онлайн издание, част от Спортал медиа груп, която включва novini.bg, sportal.bg и др.

faktor.bg
# 163,796
Bulgaria # 474
Силно политизиран, подкрепящ правителството, с пропагандни заглавия и примитивен антикомунизъм, който надминава патоса на ранния вестник „Демокрация” през 1990-1991 г. Слязъл е много надолу за последната година. За последните три месеца има спад почти наполовина.

clubz.bg
# 228,184
Bulgaria # 489
Коментарно-новинарски сайт, финансиран от собственика на „Софарма” Огнян Донев. Слязъл е надолу в сравнение с миналата година по това време.

bgnow.eu
# 170,300
Bulgaria # 492
Блог „Гласувам за България” с подбрани статии от пресата и оригинални текстове на българи по света и у нас.

epicenter.bg
# 232,069
Bulgaria # 507
Новинарски и коментарен сайт под ръководството на журналистката Валерия Велева, известна с прозвищата Мадам В. (според обръщение в отворено писмо на Доган) и Баничарката (по повод това, че омеси баница на премиера Борисов, когато спечели за пръв път изборите).

pariteni.bg
# 85,437
Bulgaria # 517
Сайт за бизнес, финанси, част от групата сайтове на Нова броудкастинг груп.

obekti.bg
# 209,277
Bulgaria # 523
Научно-популярен сайт с много снимки и качествени текстове, в комбина с онлайн изданието „Мениджър” и едноименното списание.

economic.bg
# 121,235
Bulgaria # 524
Онлайн издание на сп. „Икономика”.

tribune.bg
# 150,069
Bulgaria # 535
Сравнително нов (от 2018 г.) новинарски сайт, който претендира за обективност и един от малкото, които са представили целия си екип от репортери и редактори с имена и снимки. Сред екипа има и астролог.

dunavmost.com
# 200,528
Bulgaria # 536
Русенски регионален сайт, покрива новини и от България и света. Броячът показва, че само малко над половината читатели са от България, за останалите няма данни откъде са, което е неестествено.

bgonair.bg
# 242,532
Bulgaria # 539
Сайт на телевизия и радио „България он еър”, в една група с „Инвестор.бг”, телевизия „Блумбърг”-България и др., зад които седи варненската групировка ТИМ.

bntnews.bg
# 239,885
Bulgaria # 567
Част от сайта на БНТ, обособена като отделен сайт само за новини.

chr.bg
# 298,687
Bulgaria # 594
Съкратено от chronikle.bg – не особено популярен сайт за история, личности, технологии. Преди години започва с друго съдържание, по-новинарско и политическо. Сега е в една група със сайта webcafe.bg и женското онлайн издание mamamia.bg.

hotnews.bg
# 426,932
Bulgaria # 609
Сайт за светски клюки. От групата на Спортал медия – novini.bg, sportal.bg, woman.bg и др.

168chasa.bg
# 342,266
Bulgaria # 621
Сайт на седмичният вестник „168 часа”, в една пресгрупа с „24 часа”. Публикува и всекидневно коментари и материали от мрежата. Слязъл е много надолу за една година, трафикът му намалява непрекъснато и за последните три месеца.

profit.bg
# 214,955
Bulgaria # 644
Сайт за бизнес и икономически новини, част от Спортал медия груп, която включва novini.bg, woman.bg и др.

tialoto.bg
# 423,569
Bulgaria # 690
Лайфстайл онлайн издание за звезди, мода, секс и др., част от групата на „България он еър”, „Инвестор”, „Днес.бг” и др.

trud.bg
# 117,001
Bulgaria # 696
Онлайн издание на стария вестник „Труд”. Слязъл е надолу за една година, има авторитет на обслужващ властта и управлението на Борисов и атакуващ опозицията.

manager.bg
# 216,494
Bulgaria # 698
Онлайн издание, свързано със сп. „Мениджър” и в комбина с научно-популярния сайт „Обекти”.

gospodari.com
# 186,007
Bulgaria # 703
Сайт на предаването „Господари на ефира”, който продължи съществуването си и след като излъчването му в ефир беше спряно.

noviniplus.com
# 524,407
Bulgaria # 766
Не особено качествен новинарски сайт, който набляга на популярни четива, за ядене, пиене, светски клюки и преразказва новини от големите медии.

svobodnaevropa.bg
# 311,337
Bulgaria # 795
Сайтът „Свободна Европа”, финансиран от конгреса на САЩ, съществува от две години в българския интернет и се нареди доста напред в класацията, изпреварвайки значително свои аналогични конкурентни сайтове като „Дойче веле”.

onovini.eu
# 175,841
Bulgaria # 812
Новинарски сайт, който преразказва и цитира световните агенции и други медии, публикува и читателски писма и коментари. Не е посочен редактор или издател.

standartnews.com
# 165,465
Bulgaria # 823
Сайтът на някогашния всекидневник и агенция „Стандарт“ слиза надолу и през последната година, и през последните три месеца. Броячът отчита, че над 15% от читателите му са от Русия, и само 77% от България, което е съмнително.

sportlive.bg
# 195,263
Bulgaria # 857
Спортен сайт. Рязко увеличение на трафика от декември, над двойно, което е неестествено.

money.bg
# 58,094
Bulgaria # 864
Сайт за бизнес, финанси, икономика, част от Уеб медия груп – news.bg, lifestyle.bg, topsport.bg и др. Броячът показва над 50% посещения на сайта от Германия и над 15% от САЩ, което е съмнително.

budnavarna.com
# 271,227
Bulgaria # 883
Варненски регионален новинарски сайт, не особено богат на новини. От края на ноември 2020 броячът регистрира рязко покачване на трафика, почти 4 пъти, което е неестествено.

gnezdoto.net
# 398,848
Bulgaria # 893
Сайт с популярни статии за личности, книги, образование, свързан с едноименното издателство.

marica.bg
# 133,139
Bulgaria # 1,014
Висок резултат в глобалната мрежа, много нисък в България, което е неестествено. Бил е в топ 20 миналата година.

Тази година много надолу са слезли сравнително добре представящи се досега информационни сайтове като focus-news.net – Агенция „Фокус”. Броячът „Алекса” дори не регистрира за нея данни за България, а в глобалния интернет я класира между 400-хилядно и 500-хилядно място.

И сайтът на държавната информационна агенция БТА, с бюджет около 7 млн. лева, е още по-назад – около 700-хилядно място в глобалната мрежа. Още по-назад е и агенция БГНЕС. Някъде там се подрежда и debati.bg, който миналата година беше по-нагоре, а сега броячът не регистрира данни за България. „Алекса” тази година не засича данни за българския интернет и за сайта struma.com, най-посещаваният регионален сайт в Благоевградска област и Югозападна България. Иначе в глобалния интернет се класира към 240-хилядно място, доста по-напред от няколкото други местни сайта в региона.

Сред популярните сайтове в интернет, около средата на тази класация, могат да се причислят и някои здравни като puls.bg. А готварски сайт с много новини за храни и рецепти като gotvach.bg се класира още по-напред, в челните 10-15 медии. Но тези сайтове са с по-специфично съдържание и не са включени тук. Силно посещавани са сайтове като framar.bg за онлайн търговия с лекарства, които публикуват и информации по здравни теми.

В социалните мрежи често се срещат линкове към статии със сензационни заглавия, които водят в сайтове като razkritia.com, kliuki.bg, kliuki.net, hotarena.net, istinata.net, alarmanews.com и др. Оказва се, че са много назад като посещаемост, между 500-хилядно и 2-милионно място по трафик в глобалния интернет.

И сайтове като webstage.bg – за култура, психология, философия, лайфстайл, литература и др. са извън класацията, над 600-хилядно място, а за България броячът не регистрира данни за него.

Всички малко или повече известни сайтове, които не са включени тук, се подреждат по трафик над 500-хилядно място в глобалния интернет и над 1-милионно, и няма данни за мястото им в българския интернет.


Бел. ред. – Виж тук и тук класации от предишни години и някои графики, които показват необясним възход и падение на някои сайтове.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.