Десет години война в Сирия и парализа в ООН

Протест срещу Путин и Асад в Ню Йорк. Снимка: нпр

Съветът за сигурност на ООН не успя вчера да постигне съгласие за обща декларация за Сирия въпреки призива на специалния си пратеник за тази страна за международно единство, което да доведе до възобновяване на политическия процес, навлязъл в задънена улица.

Текстът, предложен от Великобритания, имаше за цел да подчертае важността на резолюция 2254, приета през 2015 г. и предвиждаща промяна на сирийската конституция от 2012 г., както и организирането на избори под егидата на ООН. На базата на тази резолюция с много усилия през 2019 г. в Женева бе сформиран Сирийският конституционен комитет, състоящ се от представители на режима, на опозицията и на гражданското общество, чието последно заседание в края на януари, петото по рода си, приключи с провал, призна вчера специалният пратеник на ООН за Сирия Гайр Педешен. Това бе „една пропусната възможност и разочарование“, каза той.

По време на видеоконференция при закрити врати със Съвета за сигурност Педешен подчерта, че „сегашните разделения в международната общност трябва да бъдат преодолени“. Има „нужда от конструктивна международна дипломация за Сирия. Без нея е малко вероятно да има реален напредък по конституционния път“, каза още специалният пратеник на кратка среща с журналисти след видеоконференцията със Съвета за сигурност.

От началото си през 2011 г. конфликтът, който отне живота на повече от 380 хиляди души, често става повод за противопоставяне между Запада, от една страна, и Русия, която е основният съюзник на сирийския режим, и Китай, от друга – две страни, които често прибягват до правото си на вето в Съвета за сигурност, за да се противопоставят на Европа и САЩ.

Според дипломати, пожелали анонимност, вчерашната невъзможност за постигане консенсус за обща декларация се дължи отново на Русия, която е предявила неприемливи за Запада искания.

„Руснаците искат прекалено много“, заяви един от тях, а негов колега обвини Москва, че не иска да допусне каквото и да било споменаване, че конституционният комитет се е провалил.

„Клуб по дебати“

На практика текстът, с няколко различни варианта на който Франс прес се сдоби, бе променян през целия ден и до голям степен смекчен. Първоначалните фрази, изразяващи съжаление във връзка с това, че конституционната реформа все още не е започнала, бяха премахнати, наред с изреченията, свързани с организирането на свободни и прозрачни избори в Сирия.

Не успяхме да се сдобием с коментар от руската дипломатическа мисия в ООН за причините за провала за намиране на общ език в Съвета за сигурност.

Според дипломати на видеоконференцията в Съвета за сигурност Западът е бил единодушен, че сирийският режим умишлено протака, което е довело до „провал“ на политическия процес за слагане на край на конфликта. Пред Съвета за сигурност Свен Юргенсон, постоянният представител на Естония – страна, която не е постоянен член на Съвета, – заяви, че Конституционният комитет няма за цел да бъде „клуб по дебати, а да предостави на сирийския народ средство за излизане от десетгодишния конфликт“.

„За всички е ясно, че сирийското правителство се възползва от срещите, за да забави истинското помирение и да отклони вниманието от други належащи проблеми“, заяви Юргенсон в изявление, разпространено от офиса му след видеоконференцията.

В съвместна декларация трите държави членки на Европейския съюз, представени в Съвета за сигурност, Естония, Франция и Ирландия, изразиха „съжалението си, че сирийският режим продължава да се противопоставя на процеса“ по политическо уреждане на конфликта. „Няма да признаем избори, които не са произведени в съответствие с условията, предвидени в резолюция 2254“, заявиха те.

Според Гайр Педешен, освен липсата на международно единство, друга пречка е съществуващата сред сирийците „липса на доверие, липса на желание за компромис и липса на политическо пространство, което да позволи постигането на компромиси“. Той изрази надеждата си, че скоро ще може да се завърне в Дамаск и уточни, че ще участва в следващата среща на Астанинската група, планирана за 15 и 16 февруари в Сочи, Русия.

Последната декларация за Сирия, приета от Съвета за сигурност, е от октомври 2019 г. Нейната цел беше да приветства създаването на „надежден и балансиран Конституционен комитет с широко представителство“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.