Ветрове от Студената война отново се усещат в Арктика

Руска подводница в Арктика. Снимка: Про арктик

Стратегически бомбардировачи от ВВС на САЩ скоро ще пристигнат за учения в Норвегия – нова илюстрация на обезпокоителна военна активност без прецедент в региона след края на Втората световна война.

„Северът е висок, напрежението – ниско“ – тази сентенция дълго време описваше накратко относително мирната дипломатическа и огбранителна ситуация, която преобладаваше в Арктика десетилетия наред.

Възраждането на напрежението между Запада и Русия, особено след кризата с Крим през 2014 г., разбърка картите и предизвика двата лагера отново да демонстрират силата си, включително в високите северни ширини, смятани за богати на природни ресурси, където топенето на ледовете отваря нови пътища за мореплаване.

Този месец бомбардировачи Б-1Б с далечен обсег се очаква да кацнат за пръв път във военновъздушната база Йорланд, за да тренират няколко седмици заедно с норвежките ВВС, които пазят северните граници на НАТО.

„Разполагането им се осъществява в рамките на глобалната военна активност в Далечния Север, която значително се разрасна през последните години – и от страна и на Запада, и на Русия“, отбелязва Кристиан Отланд, учен от Норвежкия институт за изследвания по отбраната.

„Става дума за стратегически бомбардировачи, което естествено буди тревоги у руснаците“, посочва той.

Москва наистина е разгневена, доколкото тези самолети могат при известни обстоятелства да носят ядрени оръжия.

„Никой в Арктика не се готви за въоръжен конфликт. Има обаче признаци на нарастваща конфронтация и военна ескалация“, смята Николай Корчунов, руски посланик за специални поръчения в Арктическия съвет.

Милитаризацията на региона „може да ни върне десетилетия назад, към времената на студената война“, заяви той в началото на февруари пред РИА Новости.

„Натовска рулетка“

Осло призовава случаят да не се драматизира. Разположена в самото сърце на Норвегия, под полярния кръг, споменатата база се намира на 1200 километра от руско-норвежката граница, изтъкват там.

„Тренировките на наши съюзници у нас е отдавна установен и естествен аспект от политиката ни за сигурност и сътрудничество в НАТО“, обяснява норвежкият министър на отбраната Франк Баке-Йенсен.

„Русия добре го знае и няма никаква причина да се чувства провокирана“, подчерта той в имейл до АФП.

Но това не е изолиран случай. Неотдавна Норвегия реши още да предостави на своите американски, британски и френски съюзници опорен пункт за техните атомни подводници близо до Тромсьо.

През 2009 г. съседната база Олафсверн, скътана в планината, бе затворена и продадена на частния бизнес не от кого да е, а от Йенс Столтенберг, тогава министър-председател, а днес генерален секретар на НАТО.

Нервозната атмосфера отново наложи нуждата от междинен пункт, подпомагащ проследяването на руските субмарини, навлизащи недалеч оттам в „Мечата пролука“ – коридора, през който задължително минават по пътя от базите си към дълбините на Атлантика.
Това е направо „игра на натовска рулетка“ с природата, населението и отношенията с Русия, отправя критики „Грийнпийс“ – отзвук след местните опасения.

Връщането на напрежението накара освен това съседна Швеция – страна извън НАТО, да обяви мащабно увеличение с 40 процента на отбранителните си разходи до 2025 г., каквото не се е случвало от 50-те, и да разположи пак военни на остров Готланд в Балтийско море.

Мнозинството в парламента на северната страна, която винаги се е държала настрана от блокове в исторически план, днес е настроено в полза на „опцията НАТО“, която би й позволила също като Финландия бързо да стане член на алианса. Правителството впрочем е против.

Русия се превъоръжава

За пръв път от 80-те години на миналия век американските военноморски сили разположиха през 2018 г. в Норвежко море самолетоносач, после – през следващата година, надводни кораби в Баренцово море, в изключителната икономическа зона на Русия.

Смяната на екипа в Белия дом не се очаква да промени това положение. „САЩ дълго време са сътрудничели с Русия в арктическия регион и се надявам, че това ще може да продължи“, заяви новият американски министър на отбраната Лойд Остин.

„Твърде ме тревожи обаче засилването на руската армия в региона и агресивното поведение на Русия в Арктика и света“, добави той в кулоарите при изслушването си в Сената.

Защото Русия също се превъоръжава. През март 2020 г. президентът Владимир Путин заповяда „да се засилят военните способности“ и „да бъдат създадени и модернизирани военни инфраструктури“ в Арктика до 2035 г.

Разполагащ с 86 плавателни съда, включително 42 подводни, мощният Северен флот първи се сдоби миналото лято с ядрена подводница от четвърто поколение клас „Борей“.

Отваряне и модернизиране на бази, тестване на нови ракети и дронове, симулативни учения с атаки срещу западни обекти, разполагане на морски и военновъздушни части все по-далеч – това демонстрира политиката на Русия, целяща отново да я открои като военна сила.

Миналата година норвежки изтребители излитаха 50 пъти по тревога и разпознаха общо 96 руски машини, летящи край границите на страната.

Далеч по-малко от 500-600-те съветски самолета, идентифицирани годишно в средата на 80-те, през студената война, но доста повече от десетината, разпознавани обикновено през първото десетилетие на века.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.