„Импийчмънт? Какъв импийчмънт!“ Байдън избягва да се включва в дебата

Привърженици наТръмп в Капитолия. Снимка: от тв екрана

Незабравимите кадри отново се оказаха в центъра на общественото внимание: тълпа щурмува Капитолия на САЩ, развявяйки знамена на Тръмп, докато участници в безредици се бият с полицията и нападат конгресмени.

Но докато травматизиращите видеозаписи от 6 януари приковават зрителите на процеса по импийчмънт на експрезидента Доналд Тръмп, има едно място, където процесът, поне публично, внимателно се пренебрегва: Белият дом.

Президентът Джо Байдън подчерта предварително пред медиите, че няма да гледа процедурата и посланието на екипа му е ясно: те се фокусират върху работата по управлението, а не върху историческите събития, развиващи се на другия край на Пенсилвания авеню.

Прессекретарят на Белия дом Джен Саки избягваше въпрос след въпрос за процеса, като отклони исканията да каже мнението на Байдън за процедурата. И програмата на Байдън за тази седмица е предназначена да противодейства на процеса – чрез събития, целящи да се осигури помощ за тези, които страдат поради пандемията от КОВИД-19 и подобряване на дистрибуцията на ваксини, за да се контролира вируса.

Спазваната при отправянето на посланията дисциплина отразява както политическите, така и практическите реалности на момента, пред които е изправен президентът на САЩ.

В лични разговори помощници към Белия дом отбелязват, че президентът няма да спечели много в политически план, ако изрази позиция по процеса, а всеки коментар, който направи, ще отвлече вниманието от лошото поведение на предшественика му и ще го насочи към възгледите на самия Байдън.

И те казват, че в практически план, оставането над сблъсъка позволява на Байдън да се фокусира върху своя спасителен план и да запази сърдечни отношения с републиканци, докато се опитва да прокара през Конгреса своя план на стойност 1,9 трилиона долара.

„Президентите имат най-голям политически капитал точно, след като бъдат избрани и трябва да решат за какво да го похарчат. Ограничаването на КОВИД-19 е приоритет номер 1 за президента Байдън, така че не мисля, че е изненадващо, че акцентът пада върху това и ще остане там, докато спасителният план не бъде приет“, заяви бившият прессекретар на Обама Бен Лаболт.

Лаболт отбеляза също, че ако крайната цел на демократите е да получат подкрепата на Републиканската партия за осъждане на експрезидента, е малко вероятно „един президент Байдън, който прави изявления за импийчмънта, да послужи на тази цел“.

Сред сътрудниците на Байдън има усещане, че президентът ще трябва да заеме позиция в края на процеса, особено ако една очаквана оправдателна присъда подтикне Тръмп да наруши мълчанието си и да да разгорещи допълнително дълбоко разделената нация.

Засега, обаче, официалният подход на Белия дом към процедурата е: „Импийчмънт? Какъв импийчмънт?“

„Няма“, заяви Байдън, след като го запитаха ще гледа ли процеса. „Вижте, вече ви казах: аз казвам на хората, че имам работа. Сенатът също има своя работа и те са на път да започнат да я вършат, и съм сигурен, че ще се справят добре. И това е всичко, което ще кажа за импийчмънта“.

Понякога Саки изпитваше неимоверни затруднения, докато е на подиума на Белия дом, в опит да избегне да каже много за процеса. Тя просто препращаше към предишни изявления на Байдън, които порицават безредиците на 6 януари, както и към негови предишни критики на Тръмп.

„Джо Байдън е президентът. Той не е критик. Той няма да изразява мнение по текущи аргументи, нито ги следи“, заяви тя във вторник.
Вчера тя настоя, че Байдън „няма да бъде коментатор“ и вместо това ще се фокусира върху бързото стартиране на програмата за ваксинации и прокарването на спасителния план за КОВИД-19 в Конгреса.

Програмата на Байдън за тази седмица отразява това послание.
Във вторник той се срещна с финансовата министърка Джанет Йелън и бизнеслидери, за да се бори за приемането на своя пакет за икономическо възстановяване. Вчера той обяви санкции срещу военния режим в Мианма след преврата там, а след това посети Пентагона. За днес той планира посещение в Националните институти на САЩ по здравеопазването, за да обсъди програмата за ваксинация.
Сътрудниците на Белия дом знаеха, че президентските прояви ще бъдат засенчени от процедурата в Сената, но искаха да са сигурни, че ще покажат как Байдън работи и че ще покажат ярко контраста с неговия предшественик, срещу когото се води процесът.

Всичко това пасва на цялостния подход на Байдън към Тръмп по време на кампанията през 2020 година: да избягва да се замесва във всяка нова нападка или скандал на президента и да остане фокусиран върху собственото си цялостно послание за завръщане към компетентно ръководство в Белия дом. Това също отразява позицията, разпространена сред помощници на Белия дом, че активно разговарящите класи във Вашингтон и в Туитър често са далеч от реалността на обикновените американци.

„Мисля, че най-голямата новина за повечето американци е поставянето на вируса под контрол и президентът Байдън показа, както по време на предизборната кампания, така и в Белия дом, че за него акцентът е върху това, за което американците си мислят, когато се събуждат всяка сутрин“, заяви Лаболт.

Докато Сенатът е зает с импийчмънта, служителите на Белия дом, занимаващи се с въпросите на законодателството, работеха с членовете на комисията на Камарата на представителите за изготвянето на големия законопроект, свързан с КОВИД-19.

Но докато външно вниманието на администрацията беше концентрирано върху пандемията, процесът беше неизбежна тема в Западното крило.

Телевизорите, монтирани на офисни стени, бяха настроени на кабелни новинарски канали, излъчващи с часове процедурите. Помощниците се информираха взаимно и информираха президента. И се водеше подготвителна работа, за да може Байдън да се намеси в края на процеса в опит да намали напрежението в разделената нация, нажежена от Тръмп.

Също като Байдън, Тръмп запазва публично мълчание по време на процеса. Неговият акаунт в Туитър е спрян и той последва съвета на помощниците си да не привлича внимание, за да не застраши оправдателното решение.

При предишния импийчмънт на Тръмп преди година той неуморно коментираше процеса в Туитър и го смесваше с различни събития.

Предишният подложен на импийчмънт президент, Бил Клинтън, също демонстрираше, че си гледа работата, като насрочи поредица от събития по време на процеса през 1999 г., които подобриха рейтинга му.

Най-ясният исторически прецедент за положението, в което се оказва Байдън, може би е това на президента Джералд Форд, опитващ се да обедини нацията след разтърсващия скандал Уотъргейт и оставката на Ричард Никсън.

Също като Байдън, Форд се опита да накара страната да остави назад неговия предшественик, отчасти като го пренебрегна и се фокусира върху собствената си програма. В решение, което беше спорно навремето, но което според специалиста по история на американската президентска институция Джеф Енгъл в крайна сметка е било сметнато за благоприятно за настроението на нацията, Форд дава амнистия на Никсън.

Енгъл предложи Байдън да продължи да насочва решението си предимно към американците, вместо да влиза в сблъсъци на Капитолийския хълм.

„Мисля, че Джо Байдън естествено ще се чувства отговорен за и ще разговаря с американци с всякакви партийни окраски“, заяви той. „Това по никакъв начин няма да изцери нашите проблеми, но ще осигури балсам, ако щете, за да позволи на нещата да утихнат“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.