Русия: Вътрешни борби в опозицията заради Алексей Навални

Алексей Навални пред съда в Москва. Снимка: РБК

Плановете на руската опозиция гневът заради ареста на Алексей Навални да се превърне по-късно тази година в парламентарни мандати за сметка на прокремълската партия понесоха удар след разразяването на ожесточени вътрешни борби. Свадата започна в събота, когато ветеранът основател на „Яблоко“, прочутата антикремълска партия, прикани хората да обърнат гръб на Навални, който се очерта като най-изтъкнатия опозиционен политик, след като вкарването му в затвора предизвика общонационални протести.

„Всеки трябва да реши дали подкрепя Навални, или не“, написа Григорий Явлински в статия, в която обвини Навални, че е ксенофоб и авторитарен националист – нещо, което 44-годишният блогър е отричал в миналото. „Но трябва да разберете. Демократичната Русия, уважението към хората и към живота без страх и репресии са несъвместими с политиката на Навални“, заяви Явлински.

Намесата му дойде преди парламентарните избори през септември, за които съмишлениците на Навални планират да насърчат хората да гласуват тактически. Статията предизвика трус в „Яблоко“ и яростни критики от съюзници на Навални, някои от които призоваха „Яблоко“ да изключи Явлински. Разгорялата се вражда, в която много хора обиждаха Явлински в социалните мрежи, а други го защитаваха, повдига въпроси за това дали опозицията е обединена, или, както е било преди, задълбочава своето разделение и караници.

Властите са разрешавали в миналото на „Яблоко“ да се явява на избори, но партията отдавна не е успявала да спечели достатъчно гласове, за да получи места в парламента. Междувременно заявленията на съюзниците на Навални да регистрират партия бяха отхвърляни на няколко пъти.

Някои членове на „Яблоко“ критикуват Явлински, че рискува да отблъсне избирателите по време когато хората търсят отдушник след протестите. „Нашата партия или ще може да е представител на тези хора, или ние ще останем без избиратели – единственият кислород за политическите партии“, написа в отговор Лев Шлосберг, изтъкнат политик от „Яблоко“.

Евгений Ройзман, бивш кмет на Екатеринбург и противник на Кремъл, заяви, че вече няма да се кандидатира за парламента от листата на „Яблоко“. Други казват, че не е правилно да се критикува Навални, който според тях е истински политически затворник и не е в състояние да отговори.

Тази кавга хвърля светлина върху отдавнашните опасения сред опонентите на Кремъл за това дали Навални е подходящ да оглавява опозицията предвид неговите неприемливи според тях възгледи. През 2007 г. „Яблоко“ го изгонва заради „националистическа дейност“. Навални, който е манифестирал заедно с крайни националисти и е използвал език относно неруските националности, възприеман от някои критици като обиден, каза тогава, че истинската причина да му бъде показана вратата е неговото желание да се отърве от Явлински. След като бе вкаран в затвора за близо три години във връзка с дело за злоупотреба, изфабрикувано според него, Навални омаловажи тези критики в миналото като обусловени от личностни разногласия и политическо маневриране.

Председателят на „Яблоко“ Николай Рибаков изказа подкрепа на Явлински в интервю за тв канал „Дожд“ (Дъжд). „Явлински направи много необичайни неща в Русия. Той говореше честно на много хора за това, което хората обсъждат в кухните си, но се страхуват да го кажат в социалните мрежи, защото се боят да не бъдат критикувани“, каза той.

Навални бе задържан, след като миналия месец се завърна в Русия от Германия, където се лекуваше от отравяне с нервнопаралитичен агент. Впоследствие десетки хиляди хора излязоха по улиците на протести. Негови съюзници са призовали хората да се съберат за кратко в дворовете си тази неделя и казаха, че ще призоват за нови протести през пролетта – нещо, което Кремъл смята за незаконно. Те са призовали из а още разследвания за корупция във връзка с изключително популярните видеоматериали на Навални.

Явлински обаче казва, че протестите и разследванията не са отговор. Според него опонентите на Кремъл трябва да използват по-конвенционални методи и да опитат да спечелят места в парламента.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.