Идва ли краят на фамилията Гамбино?

Американската полиция задържа над 80 члена на организирани престъпни фамилии, свързани с изнудване, незаконно присвояване, пощенска измама, пране на пари, незаконен хазарт и поне седем убийства. Снимка: Ройтерс

Томас Качополи (Тони Кеца), Джон Пизано (Джони Червената роза), Майкъл Урчуоли (Майк Електротехника) – прякорите напомнят за герои от популярната телевизионна серия „Семейство Сопрано“. Но мафията в Америка не е художествена измислица, както личи от 169-те страници обвинителен акт, откъдето са извадени тези имена.

“Тя е жива реалност и в нея няма нищо романтично или вълнуващо“, казва Джон Пистоул, заместник-директор на Федералното бюро за разследване. Обширният списък на престъпленията в обвинителния акт, публикуван на 7 февруари, обхваща период от три десетилетия и включва изнудване, незаконно присвояване, пощенска измама, пране на пари, незаконен хазарт и поне седем убийства. Това е най-голямата операция срещу американската мафия от началото на 90-те години. В нея участваха местните, щатските и федералните власти, както и италианското правителство, което задържа заподозрени в Сицилия при операция с кодово име „Стария мост“ (Сицилия открай време е любимо място за вербуване на кадри за нюйоркските фамилии и властите може би са видели удобна възможност да прекъснат връзките помежду им). Но основните мишени бяха три от „петте фамилии“, базирани в Ню Йорк, които контролират организираната престъпност в Америка: Дженовезе, Бонано и най-известната – Гамбино.

Джон д’Амико (Джаки Носа), действащият бос на Гамбино, беше сред „наш’те момчета“, които бяха арестувани. Както и предполагаемият му заместник Доменико Кефалу („Италианския дон“ или „Лоената топка“) и семейният „консилиере“ (съветник) Джоузеф Корозо „Клетника“. След като толкова много шефове („капо“) бяха вкарани в затвора, говори се, че са останали малцина ветерани.

Рафаеле Граси от италианската полиция и заместник-директорът на ФБР Джон Пистоул слушат обвиненията срещу задържаните нюйоркски мафиоти. Масираните арести трябва да прекъснат “командната верига” и печалбите на мафията. Снимка: Ройтерс

Джоузеф Кинг, професор в колежа по наказателно право „Джон Джей“, смята, че масовите арести ще прекъснат и „командваната верига“, и печалбите на мафията. Печалбата, най-вече незаконната, е „смисълът на съществуването“ за американския клон на мафията, обяснява Марк Фелдман, бивш федерален прокурор, а сега директор на консултантската фирма BDO Consulting. Обвинителният акт разкрива разнообразните източници за печалба на фамилиите. Според обвинението мафията е замесена във важни градски проекти, включително разширяването на метрото и дори разчистването на площадката „Кота Нула“ от останките на кулите близнаци на Световния търговски център, разрушени при атентатите на 11 септември (един от арестуваните „работел“ за компания-подизпълнител, наета за извозването на развалините). Прокуратурата обвинява някои от арестуваните в незаконно присвояване на средства от касите на профсъюза на шофьорите на камиони и други профсъюзни пенсионни и здравни фондове чрез деклариране на по-малко работни часове за синдикалните членове.

Обвинението се крепи главно на показанията на информатор, сега под федерална защита, който носел микрофон в продължение на три години и записал стотици часове разговори. Съмнително е, че ще има едно общо мегадело за всички 62-ма арестувани мафиоти. Джоузеф Кинг смята, че поредица по-малки отделни процеси е по-вероятна, което ще отнеме време. Дори и да завършат успешно обаче, те едва ли ще изкоренят мафията. Както отбеляза комисарят на нюйоркската полиция Рей Кели, „тя е устойчива като бурен“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.