Ново разследване на Bellingcat сочи още една жертва на „отровителите на Навални“


Владимир Кара-Мурза-младши. Снимка: от тв екрана

Ново разследване на Bellingcat установява, че групата „отровители на Навални“, които те свързват с руските разузнавателни служби, са следвали опозиционния политик и журналист Владимир Кара-Мурза-младши непосредствено преди отравянията му с „неизвестно вещество“ през 2015 и 2017 година.

Според разследването групата на ФСБ е следвала Кара-Мурза при пътуване до Казан на политика по дела на Отворена Русия, 48 часа преди първото отравяне на 26 май 2015 г. и е подновила наблюдението пет месеца след завръщането му от лечение в Съединените щати. То е продължило до второто отравяне.

Разследването предполага, че групата на ФСБ е предпочела отравяне извън Москва поради по-лошото качество на медицинското обслужване в регионите, както и защото там е по-лесен достъпът до хотелската стая на жертвата. В случая с Кара-Мурза, който беше отровен в столицата, пътуванията му из страната – до Калининград, Томск, Санкт Петербург и Казан – му позволяват да се предположи следенето му от специалната група. Оперативни служители на ФСБ са го следвали навсякъде.

„Броят на припокриващите се пътувания – седем дестинации и четиринадесет полета – прави съвпадението статистически невероятно. Публичността на Кара-Мурза и картината на постоянното наблюдение имат значителни прилики с други опити за покушение на тази група на ФСБ“, пише Bellingcat.

Разследването отново успя да свърже групата с Втори отдел на ФСБ (за защита на конституционния ред и борба с тероризма) и да установи засега „най-висшия офицер от ФСБ“, участвал в пътуванията, Роман Мезенцев, който директно докладва на началника на Втори отдел генерал-лейтенант Алексей Жало.

След първото отравяне през 2015 г. Кара-Мурза изпада в кома, а след това е откаран в САЩ за рехабилитация. Преди второто отравяне на 1 февруари 2017 г. моделът на проследяване се възобновява почти непроменен. След второто отравяне роднините на политика незабавно изпращат кръвта му за изследване в американска лаборатория, сертифицирана за анализ на биологични оръжия, но не получават пълния резултат: почти целият многостраничен доклад е засекретен.

Bellingcat припомня, че руските власти биха могли да имат повече от достатъчно причини да са недоволни от политика. Кара-Мурза работи като помощник на Борис Немцов до убийството му през 2015 г., лобира за Закона Магнитски в САЩ, работи като ръководител на Вашингтонското бюро на независимата RTVI през 2004-2012 г., а от 2014 г. става координатор на движението „Отворена Русия“, основано от бившия олигарх Михаил Ходорковски.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.