В държава, доминирана от парвенюта и Къцита, най-малкото е да разграбят парковете

Къци Вапцаров обяснява пред Би Ти Ви какво искал да си построи в Южния парк. Снимка|: от екрана

Къци Вапцаров, горд собственик на най-представително парче от Южния парк в София, обяснява без свян пред Би Ти Ви, че искал там да си построи тв студио. Имал и идея за цирк. Можел да си загради земята, но щяло да бъде тъпо.

Бизнесменът и шоумен Къци е собственик на един от 100 частни имота в парка. Такива частни имоти има и в Борисовата градина.

Тук не минава поговорката – Не е луд който яде зелника, а който му го дава.

Това е системен проблем на българите, това е манталитет, нито управляващи, нито общинари, нито обществото имат градска култура или идея за някакво общо благо и паркове.

Преди повече от век цар Фердинанд – каквато и да е историческата оценка за него – се е опитал да цивилизова България. Докарал е архитекти от Виена, които са строили сгради из София, строили са дори гари из България, малки и големи, по австрийски проекти. Фердинанд е докарал немски и швейцарски градинари да правят паркове, зоологическа градина, отчуждил е земи за целта.

Трябваше да мине век, за да почнат дивите българи да развалят и разграбват онова, което е градил Фердинад и което са доразвили омразните комунисти по време на 45-годишния режим. И да започнат да раздават обществените паркове на частни лица под знамето на декомунизацията и защита на частната собственост.

Конституционният съд отмени като незаконен мораториума за строителство в паркове и зелени площи. Уникално решение за уникална ситуация, каквато не се случва по света.

 

Ама те пазели частната собственост…

 

Прескачаме отвъд океана в САЩ, възможно най-капиталистическата и демократична държава. На Западния браг в Лос Анджелис има един огромен Грифит парк – 17 кв. километра. Богат индустриалец – Грифит Дж. Грифит – дарил преди повече от век 12 кв. километра земя на общината в Лос Анджелис за парк. Тя увеличила площта с още 5 кв. км. Не са я раздали с далавери като софийските общинари, а са я увеличили в годините на най-върлия капитализъм в САЩ, когато той още не е бил ограничен с регулации. За сравнение – софийската Борисова градина е 3 кв. километра, Южният парк 1,5 кв. км.

Отиваме на Източното крайбрежие в един световен център на капитализма – Ню Йорк. Да не сравняваме със Сентръл парк, който е малко по-голям от Борисовата градина, как е бил опазен през годините в градски район с най-скъпата земя. Там, в най-скъпия край на града, долен Манхатън, има един малък Зукоти парк. Построен е през 1968 г. от компанията „Юнайтед стейтс стийл“, след преговори с общината, на мястото на индустриални и др. сгради, блок между четири улици, разрушила ги, за да направят пространство с дървета, вместо небостъргачи. Някакви комунисти ще да са били тези предприемачи от индустриалната компания и нюйоркските общинари, за да мислят за общото благо, да превръщат прескъпо място за сгради в парк…

И се връщаме в България, демократична и модерна страна, член на ЕС.

Общинарите на София са харизали с гласуване над 60 декара в Борисовата градина – къпалня „Мария Луиза” и обсерваторията, плюс Летния театър от другата страна в гората – на фирма на мафиот номер 1 Георги Илиев. Той е убит, вдовицата продава фирмата на Румен Гайтански Вълка, с една-две врътки общината остава миноритарен собственик. Онова, което е направил цар Фердинанд с отчуждаване в обществена полза навремето, днешните цивилизовани

 

софийски демократи го раздават за частна собственост

 

С решението на Конституционния съд сега Вълка ще се опита да си построи хотели до къпалнята и летния театър.

Същото ще стане и с Южния парк – навсякъде из него има парцели частна собственост. Един от големите собственици на парцелите по краищата му е Младен Михалев – Маджо. Такива като Маджо и Къци са още десетки.

България прие Закон за реституцията, но имаше предвидени и компенсации, когато на мястото на някогашен имот е построен някакъв обществен обект, да се изплати чрез компенсаторки или замяна с друга подобна земя. Нищо такова не са направили приватизаторите – раздавали са Южния парк на реститути, все едно е земеделска земя в реални граници, а не обществена площ.
Паркът е направен от „комунистите”, които бяха включили в генералния план на София той да тръгва от НДК, да се разтегля като зелен килим нагоре и да преминава естествено в Народния парк Витоша. Всичко това вече са комунистически отживелици, цялата територия на юг към Витоша е раздадена, реституирана или където е била общинска, е продадена от общината и застроена с изрядни разрешителни от новите собственици.

Всичките тези общинари, осъществявали през годините разсипията, си имат имена – проф. Янчулев, Антоан Николов, Евгени Бакърджиев, Стефан Софиянски… Делото е запечатано след тях от 15-годишното управление на града от ГЕРБ.

 

Най-драстичният пример е с Княжеската градина

 

– първият парк на София, направен от Фердинанд, в центъра, между университета и Орлов мост и ул. „Гурко” от другата страна. В единия му край е построена зоологическата градина, която по-късно общинарите при соца преместиха на по-голяма площ, извън центъра. Земята за тази градина е отчуждена още при Фердинанд. Но българският юридически гений и държавният администратор в лицето на областния управител Росен Владимиров от ДПС реституира парче от Княжеската градина срещу стадион ”Васил Левски”, част от някогашната зоологическа градина. Сега това парче е превърното в паркинг в парка, собственик наследник е актрисата Анета Сотирова. Ама всичко било законно, облечено в изрядни документи…

Решението на Конституционния съд отваря вратата за застрояването на всякакви зелени площи. Някои ще го възприемат буквално като разрешително за строеж. Но всъщност разрешителните ги раздават общинските служби и за всяка сграда има нормативи, отстояние, преценка за мястото и т. н. Тоест – архитектите на общините и главният архитект на София имат власт да ограничават и като етажи, и като място и др., и да отказват инвеститорски намерения за сграда. Само че кой е главен архитект на София? Парвеню в професията от Червен бряг. Опознал София в последните години на калинкизация, когато ГЕРБ го е инсталирал на поста. И той заяви откровено философията си – София ще се развива с уплътняване на кварталите. В резултат ще заприличаме на мексикански мегаполис.

България се отвори към света, телевизиите се напълниха със западни шоупрограми (викат им „формати”), готварски конкурси, кастинги за певци и таланти, Биг брадъри, плеймейтки и прочее Къцита, Златки, шефове, измислени звезди от тъпи предавания…

Само западна култура не попихме за тия 31 години отваряне към света. Простаците и парвенютата диктуват на обществото дори законите. И сега създаденото от Фердинанд и комунистите се разграбва и унищожава, като се почне от изоставените на произвола централни сгради или отдалечени жп гари, строени преди повече от век, и се свърши с най-новите паркове, направени при комунизма.

Всеки ден обиграни тв водещи задават удобни въпроси на подбрани гости, но няма кой да защити обществения интерес. Те са толкова невежи, че дори не виждат какъв е проблемът, а и да има кой да им го каже, те ще го покрият с нагласени обяснения.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.