Ню Йорк и пандемията: Защо залязва звездата на губернатора Андрю Куомо

Андрю Куомо. Снимка: от тв екрана

През 2020 г. той беше една от звездите на борбата срещу пандемията в САЩ, глас на здравия разум и утеха, докато правителството на Тръмп подхранваше объркването в сблъсъка с коронавируса.

От три седмици обаче в хвалебствията по адрес на влиятелния губернатор демократ на Ню Йорк Андрю Куомо, който от 10 години управлява този щат с население около 20 милиона души, настъпи пълен обрат.

Човекът, чиито ежедневни брифинги за пандемията се следяха в цялата страна и когото някои приканваха да си опита късмета в надпреварата за Белия дом, вече е повсеместно критикуван.

Конгресът на щата Ню Йорк, макар и контролиран от демократите, заплашва да му отнеме разширените правомощия, които му даде в началото на пандемията от новия коронавирус през 2020 г.

На прицел е взет подходът му в борбата с епидемията в старческите домове, където броят на предизвиканите от Ковид-19 смъртни случаи дълго време е бил занижаван от службите на губернатора. След като в края на януари прокурорката на щата Летиша Джеймс се обърна към съда, те бяха принудени да коригират числата и прибавиха 8500 починали към предишните си данни, с което броят им се оказа над 15 000.

„Преоценка“

Някои обвиняват Куомо, че съзнателно е скрил истинските данни, защото се е боял, че ще бъде разследван от правителството на Тръмп.

В понеделник губернаторът за пръв път призна, че службите му „са се забавили“ в изясняването на числата, което подхранило „скептицизъм и цинизъм“, но отхвърли обвиненията в прикриване.

Събитията се отразиха на рейтинга на бившия прокурор и бивш министър на жилищното настаняване при управлението на Бил Клинтън: според публикувано вчера изследване на института към Сиена колидж работата му се одобрява от съвсем крехко мнозинство от нюйоркчаните – 51 срещу 47 процента – а през януари разликата между одобрение и неодобрение беше 14 пункта – 56 на 42 процента.

„Звездата му видимо залязва“, подчерта Джейкъб Найхайзъл, преподавател в университета в Бъфало, в северната част на щата. Скандалът със старческите домове според него е довел до „преоценка на много мерки за борба с пандемията“, след като „досега изглеждаше, че се е справил добре, въпреки броя на починалите“ в щата Ню Йорк – над 46 000, на второ място в страната след щата Калифорния.

Куомо е изпъквал на фона на Тръмп

Спадът на рейтинга на губернатора обаче се дължи и на края на управлението на президента Тръмп.

Докато Тръмп беше на власт, мерките за борба с пандемията на федералното правителство „бяха пълна катастрофа“, което е тласнало „американците да се обърнат към местните си власти“, подчерта Сам Ейбрамс, политолог в колежа „Сара Лорънс“ в Ню Йорк.

Куомо е фигура в нюйоркската политика от 40 години и е син на покойния губернатор Марио Куомо. Макар и преди пандемията той да беше известен като „арогантен грубиян, в сравнение с Тръмп той изглеждаше като държавник, като разумен и амбициозен лидер“, каза анализаторът.

След като разумният подход се върна в Белия дом с встъпването в длъжност на Джо Байдън, нюйоркската левица вече няма Тръмп като свой общ враг „и се обърна срещу Куомо“, каза той.

„Вече не ни липсва информация за Ковид-19, както беше през април. Много мои познати, дори далеч от Ню Йорк, тогава следяха ежедневните брифинги на Куомо. Сега не познавам никой, който още да ги гледа, дори в Ню Йорк или Вашингтон“, каза преподавателят в Колумбийския университет Линкълн Мичъл.

Куомо не е единственият демократ, който си пати от това връщане към рационалността в Белия дом. Спад в рейтинга се наблюдава и при Гавин Нюсъм, губернатора на Калифорния, където след като беше относително овладяна през пролетта на 2020 г., пандемията върлува през последните седмици, каза Сам Ейбрамс.

Преизбраният за трети мандат през 2018 г. Андрю Куомо не е известен със скромността си. Друг упрек към него е, че още през октомври публикува книга за „Уроците за водачество, които да се извлекат от пандемията“, след като въпросната пандемията далеч не е завършила. „Това беше абсурдно“, каза Линкълн Мичъл.

Дали 63-годишният Андрю Куомо губи шансовете си за четвърти мандат през 2022 г.?

Щатът Ню Йорк е твърдо в лагера на демократите и неприятностите му ще насърчат най-вече лявото крило в партията да му отправи предизвикателство на първичните избори, каза Джейкъб Найхайзъл.

Куомо обаче не е от хората, които бягат от битка. „Баща му беше избран три пъти, преди да се провали в четвъртия си опит. Мисля, че Андрю Куомо иска да се представи по-добре от баща си“, каза Линкълн Мичъл.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.