Васил Божков и Слави – между политическите илюзии и политическите провокации

Предложението на Васил Божков към Слави Трифонов във Фейсбук.

Васил Божков направи обръщение към Слави Трифонов да се явят с общи листи на изборите, защото програмите на техните партии съвпадали в много точки. За партията „Има такъв народ” се знае нещо, но кой е в партията „Българско лято” на Васил Божков? Кои са тия, дето ще се явяват на избори от негово име? Предложението го прави лично Божков във Фейсбук, а не партията (му), чието пълно име е Гражданска платформа „Българско лято“ (виж тук). С което подсказва кой кара влака там, макар формално да не е никакъв в тази партия, дори не е почетен председател като Доган в ДПС.

Най-напред какво цели Васил Божков с този ход? Да компрометира партията на Слави Трифонов? Защото с декларацията си, че им съвпадали в някои точки целите, Божков свежда партията на Слави до …себе си. До партия, направена с пари. Партията на Божков е …партия на Божков, не друго. Основната й цел е да спасява изгнаника в Дубай, като се набърка с малък брой депутати в законодателната власт и съставяне на правителство.

Дали Божков е толкова глупав, да не осъзнае какъв ефект ще има предложението му към Слави Трифонов? Към партия, която от самото начало се афишира като алтернативна и независима от останалите партии. Впрочем за съвпадането на някои точки от целите – при много партии има такива съвпадения. Техните програми са като идеалите на момичетата от конкурсите за красота – всички искат световен мир.

От друга страна Божков изглежда наистина си прави илюзии, че може да влезе в политиката, да направи партия и да я вкара в парламента. И логично изглежда, щом един пожарникар и бодигард от групировките, направи партия и стана премиер, защо образованият бизнесмен Божков да не може? Щом е работещ партийният бизнес модел – партии вкарваха в парламента Ковачки, Марешки, също и Бареков с парите на Цветан Василев. Що да не опита и Божков?

Както и да се нарича тази партия „Българско лято”, каквито и лица да застанат отпред, това ще бъде партията на Божков.

Засега за тази партия се знае, че вече има структури из страната, има Национален съвет от 16 души, неизвестни адвокати, юристи, икономисти и др., които сигурно са добре мотивирани да застанат с лицата си като ръководство. Защото това автоматично ги превръща в пушечно месо за прокуратурата.

 

Божков е главната мишена на прокуратурата и на премиера Борисов

 

Той е човекът, който обвини премиера и финансовия министър в тежка корупция на най-високо ниво, призна, че им е дал лично над 60 млн. лева подкупи. За да омаловажи неговите разкрития, обслужващата прокуратура трябва да ги обезсили. Срещу Божков са повдигнати 20 обвинения. Дали ще издържат в съда поне две от тях? Едното е сигурно – самопризнанията на Божков. Той призна тежко умишлено престъпление – даване на подкупи в особено големи размери. Плащал е регулярно 20% от печалбата си от лотариите – така се е споразумял с премиера Борисов и финансовия министър Горанов да направят законодателни промени, които му осигуряват по-ниски данъци за лотариите. Промените в закона са факт, улесненията за данъци са факт. Плащането на такса „ще помагаш”, както се е изразил премиерът според Божков – това подлежи на доказване, но смяната на финансовия министър подсказва, че рано или късно там ще се случи нещо и основната грижа на прокуратурата е да опазят Борисов.

Каквото и да си мисли Божков, това признание го прави обвиняем и подсъдим, с гарантирана присъда. Въпорсът е какво споразумение може да постигне с прокуратурата и да си издейства по-лека присъда. И който дава, и който взима подкуп, извършва престъпление според закона. Досегашният Наказателен кодекс не допуска оневиняване на хора, които признават, че са платили подкуп, за да разкрият по този начин престъпление.

И така – изгнаникът в Дубай реши да направи партия и да добие политическо влияние. Сега изведнъж предлага да излезе с общи листи с партията на Слави Трифонов. Всъщност

 

той просто иска да я използва като асансьор,

 

да вкара определен брой хора от своите. И сигурно ще си плати, ако му приемат предложението, но Трифонов отказа и уточни, че отдавна е заявил самостоятелно участие на партията му на изборите.

Въпросът е – защо Божков направи партия, а не се ограничи да помогне финансово или да се ангажира с някои опозиционни партии, да вкара чрез тях депутати? Тази практика е използвал и досега, в миналото се разпространяваха шеги, че Божков има в парламента своя парламентарна група, съставена от депутати от различни партии. Финансовите му инжекции и услуги са му вършили работа, както се подразбира от самопризнанията му. Но влиянието му в политиката никога не е било силно. В миналото се беше сдушил с президента Първанов, който ходатайстваше за узаконяване на неговата колекция.

Сега изглежда Божков разбира, че популярността му като политик или поне като стопанинин на партия, е ниска и няма да му стигне да вкара депутати в парламента. И опитва разни начини да влезе.
Каквото и да опитва, най-вероятно ще остане дългогодишен изгнаник. Независимо, че действията срещу него са били мотивирани да му вземат печелившите лотарии, каквато оферта е имало и към банкера Цветан Василев преди да го смачкат и разтурят банката.

Това е моделът Борисов – рекетьорски модел, държи здраво правилните олигарси и вкарва зад решетките за по 2 години без съд непослушните.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.