Защо спира токът в Тексас, енергийния „бял дроб“ на САЩ?

Облаци над Тексас. Снимка: Зоя Маринчева

Студената вълна, стигнала в началото на седмицата южните щати на САЩ, остави без електричество много американски домакинства. В сряда вечерта над 2,3 милиона жители на Тексас все още нямаха ток.

Как стана така, че този щат – най-големият производител на петрол и природен газ в страната, – се изправи пред подобна криза?

Какво става в Тексас?

Леден студ с полярни температури и снежни виелици предизвика през последните дни скок в консумацията на електроенергия в южните Съединени щати.

Екстремните условия нарушиха работата на редица електроцентрали с природен газ, вятърни и атомни, захранващи градове като Остин и Хюстън.

Електроразпределителното дружество в Тексас ERCOT обяви през нощта срещу понеделник извънредно положение и реши за всеки случай да изключи някои енергоизточници, за да избегне претоварване на мрежата.

Някои семейства останаха без ток в течение на повече от две денонощия. В сряда компанията заяви, че е възстановила електроснабдяването на близо 700 000 домакинства, но призна, че милиони други все още чакат.

Какъв е политическият отговор?

Губернаторът републиканец на Тексас Грег Абът заклейми начина, по който ERCOT управлява кризата. В разпространено във вторник комюнике той прецени, че дружеството „не е било никак надеждно през последните 48 часа“.

„Твърде много тексасци нямат ток или отопление в момент, когато нашият щат се бори с ледени температури и тежки зимни метеорологични условия. Това е неприемливо“, разкритикува го щатският ръководител и разпореди разследване срещу ERCOT.

Федералната агенция по цените на електроенергията и природния газ, също заяви, че ще проучи „в близките дни“ причините за прекъсванията на тока.

Според някои експерти обаче проблемът е главно от структурно естество. „ERCOT не може да инвестира в оборудване. Може само да управлява мрежата“, припомня Ед Хърс, преподавател по икономика в Хюстънския университет.

По думите на Хърс Тексас, където енергийното потребление обикновено стига своя пик в края на лятото, не е бил готов да посрещне такава студена вълна.

„За зимата не са предвидени достатъчно генератори, които да задоволят едно силно повишено търсене“, обяснява той.

Какви ще са последиците за Тексас?

Тексас, енергийният „бял дроб“ на САЩ, е далеч напред на първо място в страната по добив на суров петрол и природен газ, а също така е в тежката категория при доставчиците на вятърна и слънчева енергия.

С оглед да остане независим в тази сфера щатът единствен в страната е изградил затворена разпределителна мрежа, което пречи да внася енергия от останалата част на САЩ. Сегашната криза откроява ограничените възможности на тази система.

„Това е предупреждение за целия свят, че дори региони с изобилие от енергия може да срещнат проблеми и това да прерасне в катастрофа“, обобщава Майкъл Уебър, преподавател в Тексаския университет и директор по науката и технологиите във френската многонационална компания за електроснабдяване ENGIE, базирана в Париж.

Според Уебър и Хърс разследванията представляват по-скоро търсене на изкупителна жертва и политическо позициониране, отколкото реален стремеж към инфраструктурни реформи.

За една истинска промяна са нужни „силна политическа воля, голяма неподкупност и лидерски способности“, посочва Хърс. „За момента нито губернаторът, нито законодателното събрание (на Тексас, бел. АФП) не са проявили подобни качества“, добавя той.

Как ще се отразят сегашните събития на изкопаемите горива и на възобновяемите източници?

Редица консерватори посочиха предполагаемо преобладаващия дял на енергията от възобновяеми източници като основен фактор за спиранията на тока.

Депутатът републиканец от Тексас Дан Креншоу, например, отправи в Туитър нападки срещу недостатъчната според него надеждност на вятърната електроенергия, която нарече „прекалено силно дотирана“. „Накратко, само изкопаемите енергии ни спасяват“, шумно оповести той.

Коментарите му обаче предизвикаха оживена реакция, включително от Даниъл Кохан, преподавател по гражданско инженерство и инженерство на околната среда в Хюстънския университет „Райс“, който заяви, че думите на депутата са „дълбоко измамни“.

„Изживяваме криза на енергийните системи, не само криза в електроподаването“, написа Кохан в Туитър.

„Никой от нашите енергоизточници не издържа. Всичките са по един или друг начин уязвими за екстремни метеорологични условия и климатични събития. Никой от тях не бе надлежно подготвен за толкова лошо време“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.