Тръмп иска да бъде чут, Байдън не иска да произнася името му

Джо Байдън и Доналд Тръмп

От Флорида Доналд Тръмп възобнови нападките си в опит да се задържи в центъра на политическата игра. Джо Байдън пък повтаря, че е време да бъде забравен „предишният човек“ и да се премине към нещо друго.

„В продължение на четири години единствената тема беше Тръмп. През следващите четири години искам да направя така, че централната тема да са американците“, каза той.

Повтаряйки тема, която често използваше в предизборната си кампания и след встъпването си в длъжност, президентът на САЩ изтъкна в сряда вечерта желанието си неговият предшественик повече да не е в центъра на всички разговори, както във Вашингтон, така и в останалата част на САЩ.

Верен на този свой навик, той се постара да не споменава името му на организирана от Си Ен Ен среща с избиратели в Уисконсин. В желанието си да обърне нова страница той се опита и да промени формулировките в дебата.

Какви конкретни решения възнамерява да вземе, за да обедини дълбоко разделената страна?

„Не съм съгласен с това, което се казва за разделението“, отвърна той. „Страната не е разделена“, каза Байдън, предизвиквайки бурни реакции, след като изминалите месеци извадиха на показ зейналата пропаст сред американското общество.

„Има крайности и от двете страни, но не сме толкова разделени, колкото се разправя“, продължи той.

Как ще докаже, че все още е възможно да обедини американците?

„Планът ми за Ковида. Той се подкрепя от 69 процента от американците“, каза Байдън.

46-ият президент на САЩ представи план за възстановяване на икономиката в размер на 1,9 трилиона долара и отначало се надяваше да обедини републиканци и демократи в името на необходимостта от спешни национални мерки срещу пандемията. Републиканците в Конгреса обаче не го подкрепиха.

При това положение Белият дом от няколко дни повтаря едно-единствено послание: Джо Байдън може и да не успее да получи голямо мнозинство в Конгреса, но е в състояние да бъде подкрепен от голяма част от американците.

Да не се произнася името му
Няколко часа преди началото на тази среща с избирателите в силно консенсусен тон Доналд Тръмп, който беше доста дискретен след излизането си от властта, припомни с гръм и трясък, че дори и уединен в клуба си във Флорида той не възнамерява да изчезне от американския политически пейзаж.

С изключително заплашителен тон той отправи нападки към водача на републиканците в Сената Мич Макконъл: „Мич е намръщен кисел политик, който никога не се усмихва и ако републиканските сенатори останат с него, повече няма да печелят“.

Макконъл гласува за оправдаване на Доналд Тръмп защото прецени, че Сенатът не е компетентен да съди бивш президент. Той обаче същевременно заяви, че Тръмп е отговорен за нападението.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, който в продължение на четири години беше много близък до Тръмп, призна по Фокс нюз, че тази открита война вещае много лоши неща за Републиканската партия.

„Когато работеше с Доналд Тръмп Мич Макконъл свърши чудесна работа. Днес двамата са се изпокарали. По-разтревожен съм от всякога за 2022 г.“ (когато са междинните избори за Конгрес), каза той.

Джо Байдън пък в нито един момент не коментира премеждията на опонентите си. Говорейки за новия си живот като президент той обаче мимоходом спомена отношенията си с петимата си все още живи предшественици.

„Всички те ми се обадиха, с едно изключение“, каза той развеселено.
Джими Картър? Джордж Буш? Бил Клинтън? Барак Обама? Доналд Тръмп? Няма съмнение кой от тях не си е използвал телефона.
Джо Байдън обаче не го назова поименно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.