ООН ще обсъжда с фермери и селяни как да се изхрани светът. Всеки може да се регистрира

Снимка: FAO

 

Фермери от семейни стопанства, жени и младежи от селски райони са сред поканените да консултират взимане на решения за трансформация на глобалните хранителни системи. Те ще могат да участват в Срещата на върха на хранителните системи на ООН, която ще се свика от генералния секретар на организацията през 2021 за производството и консумацията на храна по света.

Т. нар. “Независими диалози”, в рамките на които могат да се включват за участие представители на местни общности, могат да приемат всякаква форма – от онлайн уебинари до събирания на място в местната община. Те ще се провеждат успоредно с официалните Диалози, домакини на които са правителствата. Всички доклади от локалните диалози ще бъдат публично достъпни.

Решението за пряко включване, което е без прецедент, бе обявенo от президента на Международния фонд за развитие на селското стопанство (IFAD) Гилбърт Ф. Хунгбо и Агнес Калибата, специален пратеник на генералния секретар на ООН. Това стана на 18 февруари, втория ден от сесията на Управляващия Съвет на IFAD – международна финансова институция и специализирана агенция на ООН.

Инициативата ще бъде постигната чрез провеждане на “Независими диалози на срещата на върха” – публична платформа, която ще даде шанс на всички участващи да допринесат за изграждане на национални стратегии с цел по-устойчиви хранителни системи.
Всеки, който иска да е домакин на подобно включващо събитие, може да се регистрира чрез местна организация или онлайн форма (виж тук). Това могат да са представители на от малки до средни и големи по размер фермерства, представители на местно коренно население, потребителска група, неправителствена организация и др.

„Ако някога сте искали да споделите своите виждания с държавни глави в ООН, това е вашият шанс“, заяви Калибата. „Успехът на Срещата на върха зависи от действията на хората по целия свят, поради което ангажиментът на IFAD да ангажира възможно най-много хора от селските райони е толкова важен. Нуждаем се от всички ваши истории, идеи и решения, за да трансформираме хранителните системи към по-добро и да нахраним света, без планетата да гладува”, добави тя.

„Никой не е по-квалифициран да допринесе за тази дискусия за това как да трансформираме хранителните системи от хората в селските региони, които произвеждат толкова много от нашата храна. И все пак, те рядко имат място на масата за разговори”, смята Хунгбо, който бе преизбран предишния ден за нов 4-годишен мандат.

IFAD като организация работи в най-бедните селски райони в света и се ангажира да мобилизира мрежата си от подразделения в различни държави, както и от свои партньори, за да стигне до милиони малки фермери, местни общности, производители, жени и младежи от селски райони, за да им гарантира възможност да споделят своя опит и идеи.

Около 63% от бедните хора в света работят в селското стопанство, като преобладаващото мнозинство е в малки селски стопанства. Макар да произвеждат голяма част от храната в света, тези селски стопанства остават уязвими към глада и често имат затруднения да изкарват достойно прехраната си.

„Призовавам хората от селските райони да се възползват от тази възможност и да се включат в тази важна дискусия със собствени идеи и решения.“

Наръчник от 10 стъпки бе представен за всеки, който иска да е домакин на такъв диалог, както и съвети за насърчаване на възможно най-широко разнообразие от гласове и перспективи, както и обучения за свикване на такава сесия. Резултатите ще бъдат споделени с експертите, ръководещи приоритетните области за действие на предстоящата Среща на върха на хранителните системи с цел принос за изграждане на стратегии за хранителни системи, които да са достатъчни за глобалното население, без да се изчерпват природните ресурси.

Сред целите на IFAD си поставя, е постигане на нулево ниво на глад по света до 2030 г. Миналата година организацията одобри 1,67 милиарда долара с цел те да достигнат 20 милиона души по света. Крайната цел е самоуправление на местните общности в селски райони, финансова независимост, включително на най-уязвимите, както и устойчиво развитие при производството и консумацията на храна от малките и средни селскостопански производители.

Десетилетният напредък в борбата срещу крайната бедност по света в настоящето е помрачен заради ефекта на Covid-19, както и климатичните промени. Около 150 милиона души е възможно да изпаднат в крайна бедност до края на 2021 г. и се очаква, че още 136 милиона души може да имат недостиг на храна.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.