На второ четене

Румен Белчев

Хората затова са измислили втората инстанция в съдилищата и второто четене в парламентите – за да си замажат глупостите от първото.

В съдилищата е лесно, там винаги можеш да се оправдаеш с некадърността на адвокатите, в парламента – още по-лесно – там оправданията са с некомпетентната и неконструктивна опозиция.

А в медиите?

Тук работата се оцапва, за съжаление. Между първото и второто четене на един и същи факт понякога не минават и часове, но вестникът вече е извъртян, текстът е изстрелян в интернет, връщането е трудничко, макар и не съвсем невъзможно.

Вземаме „ТРУД” и с безпокойство четем мнението на главния държавен здравен инспектор, доц. Ангел Кунчев – „Пикът на новата вълна ще бъде преди изборите”.

Лоша работа – пандемията ще обърка и демократичния процес!

Добре, че има и второ четене на твърденията на специалистите – при това – както по всичко личи, окончателно и без право на обжалване.

„МОНИТОР” бърза да ни успокои: „Премиерът от Исперих: На 1 март отварят ресторантите”. Следва и уточнението – че „Повече на тази тема няма да се говори. Дотогава трябва да е минала вълната”.

Кратко, точно и ясно. Щом премиерът разпорежда – третата вълна трябва да отмине до края на февруари – и точка! След това, и да става нещо, няма да се брои! Когато премиерът нареди – дори вирусите си свиват пипалцата и си траят!

Няма смисъл да си говорим и за по-висшите организми!

Скандалът около президентския син гръмна съвсем случайно, както случайно репортерите от опониращите на институцията медии светкавично се озоваха пред районното. В „ПИК” г-жа Ива Николова клейми президента-родоотстъпник, който отгоре на всичко безотговорно изоставил детето си и се превърнал и в детеотстъпник (това е нова дума, в речниците трябва да се добави за подобни удобни случаи): „Президентският син Г. Радев хулиганства. Системно. Замесен в боеве, нарушава общоприети правила на поведение, директно и демонстративно гази разпорежданията на властите.”

Хаймана, разбирате ли! Хулиган! Не го ли е срам да злоупотребява с положението на баща си – знаем ги ние тия! А баща му къде гледа – лицемерно организира български Коледи, уж за да помага на чуждите деца (всъщност – за да се перчи на тържествените вечери), а своето хептен е изтървал!

Неслучайно публикацията събра стотици хиляди четения и предизвика вълна от фейсбук ругатни и попръжни към детеотстъпника-родоотстъпник.

Ден по-късно текстът изчезна от списъка с най-четените материали в страницата на агенцията и само чичо Гугъл може да го открие, защото чичо Гугъл всичко знае и помни.

Помни и какво рече премиерът Борисов за въпросния хулиганстващ тийнейджър в деня преди странното пренареждане на най-четените заглавия в „ПИК” (цитираме по „24 ЧАСА”): „Познавам го, много ми е симпатичен. Рядко готино момче, симпатяга, красив и умен. На тази възраст всеки може да наруши нещо. И на възрастните им се случва да сгрешат с нещо. Със сигурност с баща му сме правили по-големи глупости. Оставете го на мира. Не ви ли е срам да правите така с децата?”

Е, засрамиха се. На второ четене. Тука е така – щом премиерът нареди – ще се срамуваме, та оттатък!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.