Австрия: Милиони тестове за новия коронавирус, за да се избегне трета вълна

Лаборатория за тест на коронавирус. Снимка: от видеорепортаж

Миналата есен Австрия беше заварена неподготвена от втората вълна от новия коронавирус, но сега действа изпреварващо: с 3 милиона теста седмично, от които половината в училищата, тази страна вече оглавява класацията по този показател.

Над 500 центрове за тестване, 900 аптеки и около 1000 фирми предлагат безплатни тестове (ПСР и антигенни), а учениците биват тествани по два пъти седмично.

Отначало този подход не получи особен отзвук при създаването на първите пунктове за тестване, насред карантината през декември: „масови тестове без наплив“, бяха заглавията на вестниците. Темпото обаче се ускори в началото на февруари при облекчаването на ограниченията и отношението започна да се променя.

Понеже сега трябва да се представя отрицателен тест, направен преди по-малко от 48 часа, при отиване на фризьор, в някои ски станции или на влизане в старческите домове.

„Два-три пъти седмично“

„Стратегията ни е чести тестове, които да са леснодостъпни“, каза главният лекар в здравното министерство Катарина Райх. „Това е единственият начин да задържим пандемията под контрол“, каза тя, докато вариантите на вируса пораждат тревоги, а ваксинацията напредва съвсем бавно.

Австрия прави по 24 теста на 1000 души дневно (средно за последните 7 дни) спрямо само 5 във Франция и под 2 в Германия, която е поставя в челни позиции на световно ниво по данни на аналитичния сайт „Нашият свят в числа“.

„Искаме да отидем още по-нагоре“, каза Райх, която се надява „60 до 70 процента от населението от 8,9 милиона души ще бъдат тествани два или дори три пъти седмично“.

Отделно от тази огромна мрежа от места за тестване, австрийците от 1 март ще могат да си набавят тестове, които да ползват в домашни условия. „Това е второто ни оръжие в борбата с КОВИД-19 в очакване мнозинството от населението да бъде ваксинирано“, каза Райх.

Ръководителката на центъра по вирусология във Виенския университет Моника Ределбергер-Фриц потвърди, че е важно да се правят редовни тестове, като същевременно призова да няма отпускане. „Това не значи, че можете да се хвърлите да прегръщате баба си“, каза тя.

Скоро и в ресторанта?

Тази стратегия, особено в училищна среда, се следи с интерес от съседите Чехия и Германия. Откакто училищата отново отвориха на 8 февруари, децата получават памучно фитилче, което да завъртят в двете си ноздри.

Тази процедура дава готов резултат за 15 минути и макар и да не е толкова надеждна, колкото ПСР тест, все пак позволява да се ограничат заразяванията, каза министърът на образованието Хайнц Фасман, който увери, че нежелаещите са съвсем малко на брой и биват лишени от учебни занятия.

В класната стая или другаде, австрийците волю-неволю приемат това задължение, за да си възвърнат малко свобода в обстановка на умора от санитарните мерки.

Саша негодува на излизане от аптека във Виена. „Голяма досада е“, каза 21-годишният младеж, който недоволства колко време трябва да загуби, за да може да се подстриже.

Други обаче са по-въодушевени. „Правителството трябва да разшири обхвата. С моя отрицателен тест искам да мога да отида да хапна нещо или да седна на кафе с приятели“, предлага Ивета Унцайтиг, която е свикнала да се тества редовно поради работата си в издателство. „Ще се чувстваме в по-голяма безопасност и ще можем отново да заживеем нормално“, съгласява се дъщеря й Ивон.

Хотелиерите и ресторантьорите отначало бяха резервирани към идеята. Сега те са изкушени да го направят с надеждата да им разрешат да отворят наново преди крайната дата на католическия Великден.

Остава да се разбере дали това скъпоструващо решение ще позволи да се овладее пандемията в следващите седмици. Броят на новозаразените в Австрия остава висок – над 1000 души на ден.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.