10-те мита, които се родиха с епидемията. Депресията води до неверие към вирус и ваксини

Тази карикатура на немския карикатурист Аксел Пранге обиколи света. Неверието е световно явление.

От самото начало на епидемията миналата година по това време избухна неверието в нея и съпротивата срещу предпазните мерки.
Най-сериозно беше засегнат Китай, след това Италия и Испания. Зад Великата китайска стена не се разбра много какво стана, но там с железни мерки, дисциплина и насилствени методи за изолация спряха епидемията. В демократична Европа това нямаше как да стане. И тъй като има свободни медии и социални мрежи, алтернативни мнения поставиха под съмнение всичко свързано с коронавируса. Избуяха и теории на конспирацията. Епидемията предизвика депресии и психологически реакции на отричане на всичко – няма вирус, не щем маски, не щем затваряне, не щем ваксини. И не става ясно какво искат хора с такива реакции.  Основните измислени аргументи и теории срещу вируса, противоепидемичните мерки и ваксините са следните:

1. Няма вирус. Това убеждение се споделя все още от малък брой последователи на конспиративни теории. Според тях става дума за световна измама зад която стои някакво задкулисно управление на света. Само че мерките срещу епидемията бяха приложени във враждуващи страни, геополитически антагонисти, между които няма никаква база за конспиративно съглашателство да лъжат за епидемия – САЩ, Китай, Русия, Иран, Израел, Япония и т. н.

2. Тестовете са неверни, изкарват заразен всеки втори. Квинтесенция на това твърдение е президентът на Танзания, който казва, че при тестване на плодове и хипопотам имало положителен резултат. Истината е, че светът в кратки срокове разработи няколко вида тестове, които ставаха все по-точни. Най-сигурен продължава да е ПиСиАр тестът, макар невярващите да твърдят, че неговият автор отричал приложението му за коронавируса. Истината е, че нобеловият лауреат Кари Мълис, автор на метода, върху който се основава ПиСиАр тестът, е починал половин година преди появата на епидемията с коронавирус.

3. Вирусът не е страшен, нарочно се раздухва паника, за да подчинят света и народите като им ограничат правата. Тази конспиративна теория все още има много последователи. И отново поставя въпросът – дали е възможно да има кукловоди, които ще провеждат еднаква политика в държави противници като Иран и Израел, САЩ и Русия, Китай и др., изредени по-горе. И дали въпросните държави, на практика всички правителства по света, съзнателно ще си нанесат такива поражения на икономиките, ще понесат върху себе си недоволството от фалити и масово обедняване.

Данните на НСИ са умирания в България по седмици за 2020 г. в сравнение с предишните 5 години. Източник: НСИ

4. Лъжат за жертвите, манипулират и данни за заболелите. Все още из социалните мрежи се срещат призиви да проверим в болниците, които не били пълни. Или, че там лежат страхливци, които могат да се лекуват вкъщи и т.н. Истината е, че на вълни болниците в различни държави се препълваха с болни от Ковид-19, някъде ги слагаха на легла и в коридорите. В Северна Италия дори се стигна до палиативни решения лекарите да избират кой пациент да оставят да умре, за да отделят ресурси за друг да оцелее.
И в момента в социалните мрежи се разпространяват измислици, че смъртността е по-ниска от предишни години. Данните на НСИ за умиранията по седмици са най-точни, защото се правят на база смъртни актове и заличаване на ЕГН в системата. Според тях през 2020 г. в България са починали 15 хил. души повече от средното за предишните 5 години. А данните за починали доказано с тест носители на коронавируса, са 7800. Вирусът има преки и косвени жертви, заради разстроената здравна система, има и починали заразени с коронавируса, непотърсили болнична помощ и неотчетени като жертви не епидемията. Нито един грип досега в България не е взимал толкова жертви, нито зимно застудяване, което обикновено повишава смъртността.

5. Това е обикновен грип, мерките са прекалени. Тази теория има най-много последователи. Тя е очевидно невярна, защото въпреки всички изолации, спрени полети, затворени граници, заведения, театри и училища, и т.н., има смъртност, която надмина всички досегашни грипни епидемии чак до Испанския грип отпреди век. Но невярващите постоянно дават като пример някои страни като Швеция, които уж са се отказали от противоепидемични мерки. Истината е, че дори Швеция има затворени театри, допускат се само до 8 души в заведения и на домашни събирания, студентите учат онлайн, учениците – частично присъствено, спазването на дистанция е задължително, маските в градския транспорт и другаде не са задължителни, но ги препоръчват. Швеция все пак е слабо населена територия, с 16 жители на квадратен километър (за сравнение Белгия има 374 души на кв. километър, България – 63 души). И битовите навици на хората са различни – някои нации всяка вечер са по кръчми или на гости, другаде се ходи на гости или ресторант веднъж седмично, живеят по изолиран живот.

Като главен пропагандатор за почти пълното премахване на предпазните мерки в България се показа доц. Мангъров. Той се превърна в телевизионна звезда, постоянен гост в предаванията. Телевизиите решиха чрез него да демонстрират плурализъм по медицински въпроси, какъвто не демонстрират за политиката и управлението. Изявите му в медиите на моменти бяха поощрявани, с това той помагаше на управлението да разхлаби мерките, за да не плаща правителството много компенсации и да не събира социално недоволство. Доцентът въведе в заблуждение много хора, че няма нужда от маски, при положение, че става дума за респираторен вирус, който се разпространява по въздушно-капков път. Препоръките му, че вирусът си върви и нищо не помага, който се разболее, да се лекува вкъщи с чай и аспирин, бяха преекспонирани и също подведоха много хора. Също и отказът му да се ваксинира.

Сравнителни данни за заразени с коронавирус на 1 млн. жители през 2020 г. за Швеция и средно за страните от ЕС. Източник: Институт Джонс Хопкинс

6. Долу маските, безполезни са, вредни са.

Тази теория се споделя от значителен процент от хората, главно поради невежество, недоверие по принцип към официалните власти, и от заблуда, посята от лекари като доц. Мангъров. Маските в медицината са доказано предпазно средство, а специално заради епидемията авторитетнвото сп. „Лансет“ обобщи над 15 изследвания за маските, правени в последните години, и потвърди въведените в цял свят предпазни мерки с физическа дистанция и маски (виж тук).

7. Умират с вируса, не от него. Той бил опасен само за болни и стари.

Това убеждение го създадоха здравните власти, като цитират статистиката, че във възрастови групи над 60 години има най-висока смъртност. Но примерите за починали на възраст между 20 и 30 години и между 40 и 50 години са достатъчно много, за да се успокояваме с тази теория. Вирусът е опасен за всички, специално за България около една четвърт от жертвите са без придружаващи заболявания, а сред останалите починали има случаи на леки хронични заболявания, с каквито хората доживяват до дълбока старост. Човек може да се убеди в това, като чете всекидневния бюлетин за починалите в България, където са отбелязани и придружаващи заболявания.

8. Зад ваксините стои Бил Гейтс, който иска да намали населението на света.

Най-фантастичната теория. Гейтс е правил дарения за създаване на ваксини, но сегашните против коронавируса са вече почти 10 вида – на „Пфайзър-Бионтек”, „Модерна”, „Астра Зенека”, „Спутник V”, още една руска и четири китайски, задават се и френска и др. Няма как Бил Гейтс да седи зад всичките и няма как всичките да са направени с цел да тровят народите си.

9. Ваксините са, за да ни чипират и да ни управляват.

Също фантастична теория, свързана или не с горната. Нито векторните ваксини като „Спутник V” и „Астра Зенека”, нито РНК-ваксините на „Модерна” и „Пфайзър-Бионтек” могат по някакъв начин да променят ДНК на човека или да зададат някакви трайни кодове на клетките, че да контролират поведение и съзнателна дейност. И отново седи въпросът – ако германско-американската ваксина е за да чипира, какво правят английската, руските и китайските?

10. Ваксините са отровни, вредни, непроверени.

Това са стари аргументи против ваксините, изпети на нов глас покрай коронавируса. Съдържание на живак и др. отрови няма. Всички ваксини срещу коронавируса се произвеждат с безопасни съставки и дозировки. Някои хора, които са алергични, имат реакция при ваксиниране, но тя не е тежка и фатална. Алергии има и към ягоди, фъстъци и др.
Сегашните ваксини са създадени бързо по няколко причини, едната от тях е, че са съкратени административните процедури и етапи на подаване на документация. Другата е, че всички ваксини се правят на базата на стари разработки. Включително РНК-ваксините се правят по технологии, с които се експериментира още от началото на 90-те години. Тоест – не става дума за технологии, измислени сега през 2020 г. Получили са одобрението на регулаторни органи в Китай, Русия, САЩ и Канада, и от особено тежката комисия на страните от ЕС. Хипотетичната възможност да предизвикват ракови и др. заболявания след години е много по-малко вероятна от други вредности, на каквито е подложен човек с въздуха, храните и напитките. Въздействието на ваксината е далеч по-незначително, в сравнение с въздействието на самия вирус, дори организмът да го победи. Но когато инжектират на човек нещо и той е с изострена чувствителност за своето тяло и изключителност, има психологическа свръхреакция.

Оказва се, че в съвременното общество и медийна среда развитието на една епидемия може да се усложни от разпространяването на измислици, суеверия и конспирации, дори науката да намира методите за предпазване от вируса.

 

Коментар от Фейсбук.
Коментар от Фейсбук.
Коментар от Фейсбук.
Коментар от Фейсбук.
Коментар от Фейсбук.

Статията е писана специално за проекта COVID-19: факти срещу слухове

БългарияЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.