Франция: Меню без месо в училищните столове в Лион предизвика остра полемика

Не е месо, домат е. Снимка: e-vestnik

Изваждайки месото от менюто в ученическите столове, кметът еколог на един от най-известните френски гастрономически градове отприщи буря от протести и дебати, в момент когато страната все повече поставя под въпрос какви са щетите за околната среда от нейните включващи месо обичаи за хранене.

Децата в Лион, на които редовно се предлагаше избор като говеждо и пилешко с богати сосове, тази седмица откриха, когато се върнаха от училищна ваканция, че възможността за вариант с месо липсва. Вместо месото имаше меню от четири ястия без месо, за което градският съвет в Лион казва, че ще бъде по-бързо и лесно за сервиране на деца, които, заради пандемията от коронавирус, трябва да стоят на разстояние докато обядват, за да се избегнат зарази.

Градският съвет настоява, че безмесните ястия са временно решение и че училищните столове отново ще предлагат варианти с месо, когато правилата за социално дистанциране бъдат облекчени и децата отново ще имат повече време да избират какво да ядат и да се хранят.

Иначе, безмесните менюта все още съдържат животински протеини. Планираните за тази седмица основни ястия включват риба в понеделник и петък и яйца – под формата на омлет или твърдо сварени с кремообразен сос, през останалите дни. Децата получават като предястие салата, млечен продукт – често сирене или йогурт, и десерт.

При все това фермерите побесняха. В понеделник някои докараха селскостопански автомобили, крави и кози на протест в Лион, който ревностно се гордее с богатата си ресторантска култура и знакови ястия, много от които са с месо.

Транспаранти и плакати на протестиращите величаеха консумацията на месо, известявайки, че „Месо от нашите полета=здраво дете“ и „Спирането на месото е гаранция за слабост срещу настъпващия коронавирус“.

Министърът на селското стопанство и храните Жюлиен Дьонорманди също взе отношение, обвинявайки градския съвет в Лион, че „сипва идеология в чиниите на децата ни“. Той и други критици изтъкваха, че мярката ще накаже децата от по-бедни семейства, които може да не са в състояние да се хранят извън училище.

„От хранителна гледна точка, е абсурдно да спрем да предлагаме месо“, каза вчера министърът за радио Ер Те Ел (RTL). „От социална гледна точка, това е възмутително“.

Макар и подхранван от типичната френска мания към храната и мощното фермерско лоби в страната, гневът получи тласък и придоби политически оттенък заради изборния календар във Франция.

Вълна от победи на зелени кандидати, включително кмета на Лион, на общински избори миналата година, нанесе удар на центристката партия на френския президент Еманюел Макрон. Техният успех беше отражение на растящата загриженост във Франция за щетите върху околната среда, нанасяни от интензивното земеделие и други зелени проблеми. С още местни избори, които се очакват по-късно тази година, споровете за столовата храна в Лион са индикация за предстоящи по-широки политически битки.

Лионският градски съвет каза, че предлагането на една и съща храна на всички деца, вместо обичайните месни и безмесни ястия, ще съкрати времето, което те отделят за обяд. Градският съвет каза, че има само два часа за храненето на 29 000 деца, което е по-трудно изпълнимо, когато паралелките трябва да се държат далеч едни и други в столовата, за да се ограничат коронавирусните зарази. Градският съвет каза, че е избрал безмесни ястия и защото те са подходящи за всички деца, включително за онези, които обикновено не ядат месо по религиозни, диетични или други причини.

Кметът Грегори Дусе каза, че е вегетарианец, но понякога яде риба и месо в разумни количества и не се опитва да натрапи вегетарианство на децата.

„Важно е да можем да предложим на децата сервирано на маса топло ястие“, каза той за телевизия Бе Еф Ем (BFM-TV). „Това е Лион, столицата а гастрономията. За нас приятният вкус и аромат също са от съществено значение“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.