САЩ: Ерата на Зуум дава тласък на естетичната хирургия

Илюстрация: видеокадър

Седнал в залата за консултации на шикозна клиника за естетична хирургия в центъра на Вашингтон, Хъдсън Йънг си сваля маската под доволния поглед на своя хирург.

Наред с все повече американци той е решил в разгара на пандемията от Covid-19 да потърси хирургическа помощ, за да подобри външния си вид, подтикван от нарастващия брой видеообаждания и възможността да се възстанови на спокойствие у дома.

„Първия път, щом видях как изглеждам в Зуум, си рекох: „Какъв ужас!“, признава този привърженик на инжекциите с Ботокс, минал за пръв път под скалпела през октомври 2020 г., с лифтинг на брадичката и шията, корекция на клепачите и лазерно почистване на лицето.

„Това е ново усещане – налага се да гледаш лицето си часове наред всеки ден, а не всичко може да се постигне с добро осветление и ъгъл на заснемане“, споделя петдесетгодишният мъж, сменил професията и станал брокер в недвижимите имоти, докато д-р Майкъл Соменек опипва с върха на пръстите си едва забележимите му белези.

Той далеч не е единственият разочарован от своя видеообраз. Виртуалните хирургически консултации в САЩ са нараснали с 64 на сто от началото на пандемията според Американското дружество на пластичните хирурзи, което посочва сред най-популярните процедури инжекциите с Ботокс и филъри, операциите за увеличаване на гърди и липосукциите.

„Категорично установихме, че расте броят на желаните процедури за естетична хирургия, пряко свързани със Зуум“, потвърждава д-р Соменек, констатирал увеличение с 50 до 60 на сто. „Най-търсени са пластиката на горните клепачи и на шията. Защото хората виждат, че на екрана личи как кожата увисва или заприличва на двойна брадичка“, казва той.

„Пандемията общо взето осигури на всички време да си поемат дъх и да се заловят с тези неща“, обяснява Ана Касерес, възползвала се от дистанционната си работа, за да се подложи на отдавна замисляна операция за естетична хирургия.

Възстановявала се е в къщата на своите родители край Вашингтон след реконструкция и лифтинг на гърдите през декември 2020 г., за да коригира бучките по тях – извор на комплекси още от тийнейджърската ѝ възраст.

„През цялото време не се наложи да вземам отпуски, успях да продължа работа от леглото си с лаптопа“, радва се 25-годишната прессекретарка.

„Когато си живееш живота, когато излизаш, е толкова лесно да отлагаш нещата“, добавя тя и показва с усмивка купено преди операцията изрязано бюстие, което вече се осмелява да носи. Тя не смята да спре дотук и планира липосукция на ръцете.

Нейният хирург д-р Катрин Ханан приема един след друг пациенти в своята клиника в сърцето на американската столица. От началото на епидемията броят им е нараснал почти двойно. Тя казва, че открива „повече бръчки от мръщене на вежди, защото (хората) бяха толкова стресирани миналата година“.

Освен естетичната страна, промяната на част от лицето или тялото има и психологическо въздействие, смята тя. И обяснява:

„Така пациентите казват – не мога да пътувам, не мога да се видя със семейството си, но ето нещо, което мога да направя, за да се чувствам по-уверено сега“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.