Тексас: Със спиранията на тока все по-често се споменава една доскоро мръсна дума тук – регулация

Облаци над Тексас. Снимка: Зоя Маринчева

Всички продукти се развалили и нямало вода дни наред. После Мелиса Роджърс, която вярва в тексаската максима, че правителството би трябвало да си знае мястото, получила сметка за ток на стойност 6000 долара още преди снегът и ледът да са се стопили.

„Пътищата бяха ужасни, но ние обикаляхме града, опитвайки се да вземем пари от всяка една банка, за която можахме да се сетим“, каза 36-годишната Роджърс, чието четиричленно семейство във Форт Уърт останало с 80 долара, след като начислените ѝ задължения изпразнили банковите ѝ сметки и изразходвали заплатата на съпруга ѝ.

Сега се надига необичайна за Тексас реакция след зимната катастрофа, причинила един от най-тежките сривове на електрозахранването в историята на САЩ: искания за по-голяма регулация.

Управители на електропреносната мрежа в Тексас се очакваше да бъдат подложени в четвъртък на остри критики при първото публично изслушване за кризата в щатския Капитолий, където убеждението, че е по-добре да има по-малка намеса на правителството, намира отражение в непълното работно време на законодателното събрание, заседаващо едва веднъж на всеки две години и то само за 140 дни. Настоящата сесия приключва през май.

Това дава малко време на Тексас, за да направи така, че оставането на тъмно в студа миналата седмица, което засегна по един или друг начин почти всички 30 милиона жители на щата, включително опразване на рафтовете на магазините за хранителни и други основни стоки и спукването на километри водопроводи, да доведе до по-строги регулации, срещу които Републиканската партия в щата се съпротивлява от десетилетия. В същото време предупрежденията, пренебрегнати след предишен голям студ в Тексас през 2011 г., се сблъскват със скептицизъм.

Губернаторът републиканец Грег Абът иска да накара електроцентралите да бъдат подготвени за зимни условия, след като капацитетът за производство на електроенергия в щата беше сринат почти наполовина от минусовите температури. Налице е също така нова подкрепа за предпазни механизми по отношение на дерегулирания пазар на електроенергията в Тексас, които да предотвратяват астрономическите сметки за ток, съсипали финансово собственици на жилища като Роджърс, която панически изпразнила спестяванията си, след като цените на едро, които обикновено са едва няколко цента за киловатчас, скочили на 9 долара за киловатчас.

При 9 долара за киловатчас едно средностатистическо американско жилище би имало месечна сметка за ток в размер на около 8000 долара.

Най-малко шестима души от ръководството на Съвета за електроенергийна сигурност на Тексас, който управлява електропреносната мрежа на щата, подадоха оставка тази седмица, преди на изслушванията вероятно да бъдат отправени призиви за тяхното отстраняване от длъжност. Властите в Хюстън започнаха свои разследвания на прекъсванията на електричеството, а прокурори в Остин казват, че ще разследват възможни престъпни нарушения.

Предвижда се президентът Джо Байдън да лети днес за Тексас – негово първо посещение в пострадал от бедствие район, откакто зае поста. Само няколко седмици преди прекъсванията на електричеството Абът нареди на щатските агенции да проучат начини да съдят новото правителство заради енергийните регулации, които според губернатора биха представлявали пречка за най-голямата промишленост на щата.

Федерален доклад след прекъсванията на електричеството през 2011 г. призова за по-голямо обезопасяване на електрическите генератори от силен студ, но нито щатската комисия за обществени услуги, нито Съветът за електроенергийна сигурност на Тексас са изисквали от собствениците на електроцентрали да направят нещо повече от това да подадат плановете за изграждане на защита от метеорологични условия. Няма стандарти какво трябва да съдържат тези планове.

Служители на съвета извършват всяка година проверки на място в малка част от електроцентралите, за да установят, освен всичко друго, техния напредък в защитното оборудване.

Председателят на съвета Бил Магнес обаче каза: „Това не са инспекции.“ Няма регулаторен орган, който да налага глоби и наказания.

Демократът Рафаел Анчия от Камарата на представителите на щата заяви, че често е необходима криза, за да се приеме водеща до промяна регулация.

„Регулацията е обидна дума в тази сграда понякога“, каза Анчия, който е член на енергийната комисия на камарата. „Четири милиона души без електричество и 12 милиона души без питейна вода – това (обаче) вече привлича вниманието на всички.“

В Хюстън страдащата от диабет баба на Мая Джеймс била откарана в спешно отделение, след като получила дихателни проблеми. Електричеството спряло два дни преди това. Медицински сестри в друга болница събирали дъждовна вода в кофи, за да мият тоалетните.

38-годишната Джеймс предлага козметични продукти и има клиенти в чужбина. Когато започнали спиранията на тока, клиенти от други страни били смаяни: как може Тексас – щат, изграден върху енергетиката, да няма електричество?

„На хората им беше много трудно да го проумеят“, каза Джеймс. „Ако сме известни с нещо, нека бъдем добри в него.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.