Пътят към ваксините минава през Ерусалим за съюзниците на Израел

Снимка: Сайънтист

Що се отнася до получаването на труднодостъпните коронавирусни ваксини, приятелите на Израел откриват, че пътят изглежда минава през Ерусалим.

В сряда израелският премиер Бенямин Нетаняху призна, че е споделял ваксини с редица приятелски държави, които са правили услуги на Израел. Макар и той да не разкри кои са тези страни, списък, с който се е сдобила израелска телевизия, показва, че редица от тях са подкрепили претенциите на Израел за спорния град Ерусалим като негова столица.

Тези коментари идват в момент, когато Израел е подложен на международни критики, че не споделя в достатъчна степен огромните си запаси от ваксини с палестинците. Те също така показват нагледно как във времена на глобален недостиг ваксините се превръщат в актив, който може да се използва за постигането на дипломатически цели.

„Като окупационна сила Израел носи отговорност за здравето на всички хора под своя контрол“, написа в Туитър американският сенатор Бърни Сандърс. „Възмутително е Нетаняху да използва ваксините, които са оскъдни, за да награждава чуждестранните си съюзници, докато толкова много палестинци в окупираните територии все още чакат.“

Макар Израел да не произвежда собствени ваксини, под надзора на Нетаняху се провежда една от най-успешните имунизационни кампании в света, след като той съумя да си осигури милиони дози от производители като Пфайзер (Pfizer) и Модерна (Moderna). Нетаняху заяви на пресконференция, че Израел вече е ваксинирал над 5 милиона души от населението си с препарата на Пфайзер/Бионтех (BioNTech), и добави, че до седмици може да изпълни задачата цялото 6,2-милионно пълнолетно население да бъде ваксинирано.

Израел разполага с излишък от стотици хиляди доставени дози от препарата на Модерна (Moderna), каза още той. Нетаняху обясни, че след като преценил, че страната му разполага „с повече от достатъчно“ количества за своето население, лично е решил да сподели, по думите му, символично количество с някои израелски съюзници.

Това беше направено „в замяна на неща, които вече сме получили, чрез много контакти в множество области, които аз няма да конкретизирам тук“, каза израелският министър-председател. „Смятам, че това безусловно купува доброжелателност.“ Израелската обществена телевизия „Кан“ съобщи, че общо около 100 000 дози от ваксината на Модерна са транспортирани към петнайсетина съюзници.

Сред тях са Хондурас, Гватемала, Унгария, Уганда и Чехия – страни, признали Ерусалим за израелска столица, или проявили интерес да отворят там свое дипломатическо представителство, след като администрацията на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп премести американското посолство в града през 2018 г. Чад, който през 2019 г. установи дипломатически отношения с Израел, Мавритания, за която се предполага, че е на прага да възстанови отношенията си, и няколко други африкански страни, които поддържат тесни връзки с еврейската държава в областта на сигурността, като например Етиопия и Кения, също фигурират в списъка.

Запитани дали Нетаняху използва ваксината като дипломатическо средство, от компанията Модерна отказаха коментар.

Палестинците искат Източен Ерусалим, който Израел превзе по време на близкоизточната война през 1967 г., а впоследствие и анексира, за столица на бъдещата си държава. Припокриващите се претенции към града са в центъра на продължаващия десетилетия конфликт, а според по-голямата част от международната общност съдбата на Ерусалим трябва да бъде решена с преговори.

Нетаняху отбеляза, че страната му е обещала да сподели част от ваксините си и с палестинците. Израел е доставил едва 2000 дози от ваксината на Модерна на международно признатата палестинска автономна власт, за да бъдат поставени на медицински работници на Западния бряг.

Иначе и самите палестинци срещат трудности с набавянето на ваксини. Палестинската автономна власт получи 10 000 дози от руската ваксина Спутник V, а тази седмица съперник на президента Махмуд Абас достави още 20 000 дози от същия препарат в управляваната от движението Хамас ивица Газа, след като уреди доставка от Обединените арабски емирства.

Общо тези ваксини стигат само за малка част от милионите палестинци. Палестинската автономна власт е казвала, че очаква да получи повече ваксини чрез програмата на Световната здравна организация КОВАКС и други споразумения, но не е ясно кога ще пристигнат тези препарати.

Уасел Абу Юсуф, високопоставен палестински представител, обвини Нетаняху, че намесва политиката в един хуманитарен въпрос.

„Той използва ваксините, от които някои страни се нуждаят, за да получава подкрепа за политиката си, като например преместването на посолства в Ерусалим“, каза Абу Юсуф. „Количествата ваксини, за които той говори да се предоставят на палестинците на Западния бряг, са много малки.“

Тази неравнопоставеност насочи вниманието към глобалното неравенство между богатите и бедните държави при получаването на ваксини и предизвика критики от част от международната общност. Лорънс Гостин, професор в Джорджтаунския университет по международно право в областта на здравеопазването, заяви, че е разбираемо Израел да желае да се погрижи първо за своите граждани. Но „от един момент нататък от етична гледна точка това става гротескно“, каза той.

По думите му, освен че има морална отговорност към палестинците, Израел би постъпил умно, ако им помогне. „Това би било умно, защото ще осигури на Израел огромни репутационни ползи както в регионален, така и в глобален план“, аргументира се той. „Несподелянето на ваксината няма да бъде забравено, защото толкова много хора ненужно умират от болест, което е предотвратимо.“

Представители на ООН и правозащитни организации изразиха безпокойство от тази неравнопоставеност и заявиха, че Израел като окупационна сила носи отговорност за осигуряването на ваксини за палестинците.

Израел казва, че съгласно временните мирни споразумения от 90-те години на миналия век няма никакви такива отговорности. Израел ваксинира собственото си арабско население, включително палестинците в окупирания Източен Ерусалим. Израелски експерти по обществено здраве обаче призоваха правителството да сподели ваксините, с оглед на честите контакти между израелци и палестинци. В Израел и в еврейските селища на Западния бряг работят десетки хиляди палестинци.

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън се въздържа да критикува Израел, но изрази подкрепа за споделянето на ваксини с палестинците. „Според нас е важно през следващите седмици палестинците да получат по-голям достъп до ваксини срещу КОВИД“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. „Това е важно за Израел, за здравето на (неговите жители) и за сигурността му.“

Във вътрешен план решението на Нетаняху да сподели ваксините бе подложено на ожесточени критики. Основният му съперник и едновременно с това партньор в управлението, министърът на отбраната Бени Ганц, заяви, че премиерът е взел решението едностранно, без никакви обсъждания и надзор.

„Фактът, че Нетаняху без никаква отчетност търгува с ваксини на израелските граждани, за които е платено с парите от данъците им, показва, че той си мисли, че управлява кралство, а не държава“, каза Ганц тази седмица.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.