Чиновници се опитват да провалят възможността за 4-ти джиесем оператор. Защо?

Свободните честоти (в обхвата от 900 мхц), вместо да се отпуснат за 4-ти джиесем оператор, трябва да се разпределят като допълнителни между сегашните оператори. Това заявява зам.-шефът на Комисията за регулиране на съобщенията, някой си Валентин Хараламбов.
Тоест държавните чиновници, вместо да дадат лиценз за четвърти джиесем оператор и така да развият още пазара, да паднат цените, се канят да ликвидират тази възможност в полза на съществуващите кожодери. И най-вече в полза на монополиста МТел. В негова услуга досега държавата отлагаше прилагането на т. нар. преносимост на номерата – тоест, ако си абонат на МТел и не си доволен, да можеш да минеш към друг оператор, като си запазиш същия телефонен номер. На МТел това не му хареса и въпреки изискванията на ЕС да се въведе преносимостта, в България досега тя се отлага 3 пъти. Последно ще стане от тази пролет, но и досега два пъти бяха обявявани срокове. Държавата не иска обаче да си изпълни задължението. Също така някой услужливо е сложил гратисен период за този род неща в договора с ЕС, така че МТел да не може да бъде принуден по европейското законодателство.
Така държавата държа 6 години МТел като единствен джиесем оператор, без да допусне той да има конкуренция. Няма такава страна в Европа. За тези години МТел израсна като един Франкенщайн и беше продаден от собственика си Майкъл Чорни за 1,6 млрд. евро. В обществото само се предполага кой какво е спечелил, за да се развие така един монопол.
Сега, когато става въпрос да се пусне четвърти оператор, неколкократно разни чиновници се изказаха, че в България “няма ресурс” или “няма пазар” за него. Това не е работа на чиновниците, обаче. Ролята на държавния чиновник е да даде лиценз, а пазарът ще реши дали има място за още един оператор. Вместо това държавата се опитва да предрешава в полза на монополиста, вече завзел пазара.
А технически възможности за четвърти оператор има. Не само в свободните честоти в обхвата от 900 мхц. Има и честоти на военните, които седят излишни. Армията вече не е това, което беше. Нуждите й са други, Варшавският договор го няма вече, нито Студената война. И тези честоти просто трябва да се дадат за нови оператори, за да ги ползват хората.
Интересно обаче с какво постоянство и наглост държавните чиновници работят против хората и в полза на монополиста.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.