Байдън отстъпва от заканата си да направи от Саудитска Арабия държава парий

Екзекуция в Саудитска Арабия. Снимка: от тв екрана

Като кандидат-президент на САЩ Джо Байдън обеща да направи от Саудитска Арабия държава парий заради убийството през 2018 г. на саудитския дисидент и журналист Джамал Хашоги. Но когато дойде времето наистина да бъде наказан престолонаследникът на Саудитска Арабия, стратегическите интереси на Америка надделяха. В петък администрацията на Байдън заяви ясно, че ще се въздържи от санкции или други сериозни наказания срещу саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман заради убийството на Хашоги, независимо че доклад на разузнаването на САЩ стигна до извода, че то е било извършено по заповед на принца.

Това показва нагледно как дипломатическите решения в реалността често са в разрез с нравствените добродетели. И никъде другаде този контраст не е така рязък както в сложните отношения на САЩ със Саудитска Арабия – световен петролен гигант, купувач на американско оръжие и противотежест на Иран в Близкия изток.

„Не може да се отрече, че Саудитска Арабия е изключително влиятелна страна в Близкия изток“, каза в понеделник говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, попитан за отказа на Байдън от обещанието му да изолира саудитците заради убийството.

В крайна сметка, казват източници от администрацията на американския президент, интересите на САЩ да бъдат поддържани отношенията забраняват да бъде третиран като парий младият принц, който вероятно ще управлява кралството десетилетия. Това е в рязък контраст с обещанието на Байдън от предизборната кампания да накара кралството „да плати цената“ за потъпкването на човешките права и саудитците „да бъдат превърнати в парий, какъвто те са“.

„Говорихме за това в смисъл на рекалибриране. Това не е разрив“, каза Прайс, визирайки американско-саудитските отношения. Но това, което администрацията на Байдън нарича „рекалибриране“ на топлите отношения на бившия президент Доналд Тръмп със саудитския кралски двор, доста прилича на обичайната позиция на САЩ преди Тръмп: укори заради нарушенията на човешките права в кралството, но без да се допуска тези опасения да влияят на отношенията със Саудитска Арабия.

През последните дни представители на администрацията на Байдън реагираха на засилената критика, че не са наложени санкции на принца, като изтъкваха мерките на САЩ срещу негови по-нископоставени приближени. Те включват решения, насочени срещу отряд „Тигър“, за който се предполага, че издирва дисиденти в чужбина, както и санкции и визови ограничения спрямо саудитци, участвали пряко в заколването и разчленяването на Хашоги. Самият език бе смекчен, а представителите на администрацията на американския президент споменаваха Саудитска Арабия като стратегически партньор, а не като парий.

Гледайки всичко това, Тръмп намекна през уикенда, че позицията на Байдън спрямо принца все пак не е много по-различна от неговата.

„Убийството на Хашоги от служители по сигурността и от разузнаването на Мохамед бин Салман беше нещо лошо, но ние трябва да гледаме в цялост на ситуацията. Изглежда Байдън гледа на ситуацията навярно по подобен начин, всъщност много интересно“, каза той пред телевизия „Фокс нюз“.

Трийсет и пет годишният Мохамед бин Салман консолидира властта си, откакто неговият баща Салман, сега на 85 години и боледуващ, стана крал през 2015 г. Скоро след това принцът започна оглавявана от Рияд военна кампания в съседен Йемен, която задълбочи глада и мизерията в тази страна; започна блокада на Катар (приключила наскоро); покани на посещение премиера на Ливан – друга арабска държава, – и без предупреждение го задържа. Саудитският престолонаследник е запушил устата на гражданското общество у дома, като вкарва в затвора писатели, духовници, бизнесмени и застъпница за правата на жените, задържа и вероятно изтезава членове на кралското семейство и вероятно е сформирал отряд със задачата да примамва или отвлича изгнаници обратно в кралството, за да понесат допълнителни наказания.

Хашоги бяга от Саудитска Арабия и засилва критиките си към принца в свои коментари, писани за в. „Вашингтон пост“. Когато той си уговаря за 2 октомври 2018 г. час за посещение в саудитското консулство в Истанбул, за да си извади документи, необходими за сключване на брак, там го чакат служители от саудитските сили за сигурност и разузнаването. Сред тях е шефът на саудитската служба по криминология, известен с техниките си за бърза дисекция. Останките на Хашоги не са намерени и досега.

Председателят на сенатската комисия по разузнаване Марк Уорнър, демократ от Вирджиния, каза в понеделник за Асошиейтед прес, че е готов за още санкции. В същото време той подчерта, че САЩ трябва да запазят отношенията си със Саудитска Арабия. „Това е опасен път. А саудитците са много важни за запазването на натиска върху Иран“, каза Уорнър.

Правозащитни групи и малцината саудитски дисиденти в емиграция, които все още дръзват да говорят, казват, че Съединените щати допуска грешка. Според тях действията на саудитския престолонаследник през първите му пет години на власт показват, че той не се придържа към международните норми или убеждаването чрез дипломация. Отказът от наказания за Мохамед бин Салман сега изпраща към саудитците и сигнал за унаследяването, когато Салман почине, казват те.

„Въздържането от наказание за такова жестоко убийство на журналист с международна известност изпраща послание за безнаказаност на бъдещи убийства, извършени не само от принца, но и от всички авторитарни правителства“, заяви Сара Лия Уитсън, лидер на „Демокрация сега за арабския свят“ – правозащитна група, основана от Хашоги малко преди смъртта му.

„Администрацията на Байдън всъщност изпрати послание, че ако си на върха, си в безопасност и нещата ще продължат както обикновено, като се съгласяваме да бъдат наказани само някои служители от нисък ранг“, каза още тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.